ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟ ΚΕΪΚ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ // TORTA CON SOLI ALBUMI ALLA FARINA DI CARRUBE

 
ΤΟ ΚΕΪΚ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ

Σήμερα οι φούρνοι παίρνουν φωτιά, γιατί ψήνουμε κέϊκ για τους αγαπημένους μας για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κέϊκ (World baking day)! Για να πω την αλήθεια, όλο και κάτι ψήνω μέσα στο ΣΚ, και δεν θα περίμενα βέβαια την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία για να ετοιμάσω κάτι γλυκό...
Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω ένα κεκάκι που φτιάχνω αρκετά συχνά, γιατί είναι ενας φανταστικός τρόπος ανακύκλωσης για τα ασπράδια των αυγών, που συνεχώς περισσεύουν. Αν αναρρωτιέστε πώς τα καταφέρνω και μου περισσεύουν ασπράδια, ή απάντηση είναι οτι τόσο όταν φτιάχνω κρέμες, όσο και όταν φτιάχνω ζύμες μπριός, συνήθως χρησιμοποιώ μόνο τους κρόκους, οπότε τα ασπράδια καταψύχονται για μελλοντική χρήση...

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 5 ασπράδια αυγών,
                 100 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 50 gr αλεύρι γοχ.,
                 30 gr corn flour,
                 50 gr χαρουπάλευρο,
                 25 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
                 75 gr ταχίνι,
                 1 βανιλλίνη,
                 1/2 φακελάκι (8 gr) baking powder.
για το σεβρίρισμα : ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με βανίλια.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. 
Αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε σταδιακά την μαρέγκα αναμιγνύοντας με μια μαρίζ και με κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω. 
Βουτυρώστε μια φόρμα για κέϊκ (εγώ χρησιμοποιήσα μια στρογγυλή με διάμετρο 24 εκ.). Ρίξτε μέσα το μίγμα του κέϊκ και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου. Κάντε το τέστ με την οδοντογλυφίδα πρίν βγάλετε το κέϊκ απο τον φούρνο.
Βγάλτε το κέϊκ απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. 
Ξεφορμάρετε το κέϊκ μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.


TORTA CON SOLI ALBUMI ALLA FARINA DI CARRUBE

Oggi, Domenica 18 Maggio, è il giorno dedicato all' iniziativa World Baking Day! A dire il vero, quasi sempre preparo qualcosa da infornare durante il fine settimana, che ho più tempo libero a passare nella mia cucina. Così non aspettavo proprio questa ricorrenza per fare cuocere una torta, ma è smpre una buona scusa per preparare qualcosa...
La torta che vi presento oggi, la preparo spesso variando gli ingredienti aggiunti, secondo quello che ho a disposizione. L' ingrediente principale però sono gli albumi d' uova che sempre mi avanzano e a volte mi sono trovata con almeno una trentina di albumi surgelati. Essendo stufa di preparare i baci di meringa, ho cercato per una torta per la prima colazione della famiglia. La mia fonte di ispirazione è stata questa qui, un po' modificata. Nella variante che vi presento oggi, ho aggiunto della tahina e della farina di polpa di carrube (quella marrone che rassomiglia al cacao - per intenderci), ingredienti tutti e due che amo molto sia per il loro alto valore nutritivo chè per il loro sapore particolare.

Dosi : per 6 perosne
Difficoltà : facile
Ingredienti : 5 albumi,
                             100 gr di zucchero semolato,
                             50 gr di farina 00,
                             30 gr di maizena,
                             50 gr di farina di baccelli di carrube,
                             25 gr di burro a temperatura ambiente,
                             75 gr di tahina,
                             1 vanillina,
                             1/2 bustina (8 gr) di lievito chimico per dolci.
per la finitura : zucchero a velo vanigliato.
Preparazione : 
Sbattete a neve ferma gli albumi, precedentemente lasciati a temperatura ambiente, con lo zucchero. 
Mescolate tutti gli ingredienti restanti. Incorporate gradatamente la meringa, mescolando con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto.
Imburrate uno stampo rotondo (ho utilizzato uno a 24 cm di diametro).
Versateci il composto nello stampo e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti ca. Fate la prova stecchino prima di sfornare. 
Sfornate la torta e lasciatela raffreddare.
Sformate la torta su un vassoio da portata. Spolverate con abbondante zucchero a velo.



10 σχόλια:

  1. Χαρουπάλευρο δεν έχω χρησιμοποιήσει και όλο το βρίσκω μπροστά μου! Το κέικ σου δείχνει νόστιμο και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ωραιο υλικο το χαρουπαλευρο Λιλια μου, η γευση του μοιαζει πολυ με το κακαο.

      Διαγραφή
  2. Ωραία τα ασπράδια. Την κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους!
    Το κέικ μου αρέσει πολύ και θα ήθελα να το δοκίμαζα καθώς επίσης και το χαρουπάλευρο που μέχρι τώρα δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βολεψε πολυ αυτο το κεϊκ με τα ασπραδια, γινεται και πολυ νοστιμο, κανενας δεν μπορει να υποπτευτει οτι του λειπει κατι...

      Διαγραφή
  3. Πόσο μα πόσο ελκυστικό δείχνει το κέικ αυτό!!!!
    Ενθουσιάστηκα με την προοπτική χρήσης των ...μόνιμα παραμελημένων ασπραδιών στο ψυγείο μου.Συνήθως μαζεύονται και στο τσακίρ κέφι κάνω μαρεγκάκια ή αν βαριέμαι ομελέτα ,την οποία μόνο εγώ τρώω!!!!!
    Τα κέικ τα αγαπώ πολύ ,ιδιαίτερα όταν μπορώ να μεταχειριστώ υλικά τα οποία μου ξεμένουν.Το συγκεκριμένο βέβααι είναι προκλητικό διότι ,αφ΄ενός έχει το χρώμα της γλυκιάς αποπλάνησης,,ήτοι το σοκολατένιο,αφετέρου χρησιμοποιείται ένα υλικό που ποτέ μου δεν έτυχε να μεταχειριστώ..το χαρουπάλευρο!!!!
    Μη μου πεις λοιπόν ότι δεν έχω ισχυρά κίνητρα για να μη το φτιάξω!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα από αύριο Μαρίνα μου!!!!!Ελπίζω να είχες μία όμορφη Κυριακή!!!
    Σε φιλώ πολύ καλή μου φίλη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Φωτεινη μου, βλεπω οτι κι εσυ εχεις το ιδιο προβλημα με τα ασπραδια... απορω που καποιοι παραπονιουνται οτι τους περισσευουν οι κροκοι απο τα αυγα, εγω ποτε δεν το καταφερα αυτο! Καλες ειναι και οι μαρεγκες, αλλα καπου τις βαρεθηκαμε, ενω αυτο το κεϊκ μας βολεψε μια χαρα για το πρωινο και οχι μονον.
      Ωραια ηταν η Κυριακη μου, ηταν ομορφη και η μερα, φτιαχνει την διαθεση!
      Καλη εβδομαδα πλεον!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Κέικ, εμείς τα ωραία κεκάκια τα τιμούμε ασχέτως ημέρας, Μαρίνα μου! Ωραίο και αφράτο αφράτο το κέικ σου! Καλοφάγωτο!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλακα εχουν αυτες οι παγκοσμιες ημερες, καμμια φορα δινουν μια γιορτινη νοτα σε κατι που ετσι κι αλλιως το κανουμε συχνα...
      Ευχαριστω Ειρηνη μου!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Ααααααα μπήκες κι εσύ στον χορό της ανακύκλωσης των υλικών που περισσεύουν Μαρίνα μου!!! Το κέικ σου είναι υπέροχο...καλοφάγωτο!!!
    Φιλιά καλημέρας!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου και καλη εβδομαδα!
      Κικη μου παντα ανακυκλωνα υλικα που περισσευαν στην κουζινα μου, τιποτε δεν παει χαμενο, και οχι γιατι τωρα διανυουμε χαλεπους καιρους, αλλα γιατι ετσι πρεπει, γιατι αυτη ειναι η πραγματικη οικιακη οικονομια.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.