ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ // TORTA DI MANDORLE


ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ

Μια πεντανόστιμη αμυγδαλόπιτα, αφράτη και ζουμερή, σκεπασμένη με υπέροχη καραμελλωμένη κρούστα!
Η συνταγή είναι απο την σύγχρονη τουρκική κουζίνα και κυκλοφορεί ευρέως στο διαδύκτιο σε δίαφορες παραλλαγές. Μπορείτε να την σερβίρετε όπως είναι ή να την γεμίσετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα βανίλια.

Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά 
για το κέϊκ : 3 αυγά,
                        200 gr ζάχαρη κρυσταλλική (1 φλ.),
                        220 gr γιαούρτι αγελάδος παραδοσιακό (1 μικρό κουπάκι),
                        100 ml σπορέλαιο (1/2 φλ. περίπου),
                        300 gr αλεύρι γοχ. (3 φλυτζάνια όχι γεμάτα),
                        12 gr χημική μαγιά ή baking,
                        1 πρέζα αλάτι,
                        1 κ.γ. εσσάνς πικραμύγδαλο.
για το γλασσάρισμα : 200 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                                         160 gr αμύγδαλα σε κομματάκια (1/2 φλ.),
                                         2 κ.σ. γεμάτες ανθόμελο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα το γλάσσο. Σε ενα κατσαρολάκι ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε το μέλι και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε τα αμύγδαλα. Αφήστε το μειγμα αν κρυώσει.
Χτυπήστε καλά τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε το γιαούρτι και το σπορέλαιο (εγώ : ηλιέλαιο) και χτυπήστε για 2-3 λεπτά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε την εσσάνς και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το baking. Αναμείξτε να ομογενοποιηθεί. 
Αλείψτε με λίγο λάδι μια τετράγωνη φόρμα (εγώ χρησιμοποίησα μια με διαστάσεις 21x21 εκ. αλλά θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε μια λίγο μεγαλύτερη, ώστε να μην βγεί τόσο ψηλό όσο το δικό μου). Ρίξτε μέσα το μείγμα του κέϊκ και ισιώστε την επιφάνεια του. Καλύψτε την επιφάνεια του με κουταλιές απο το μείγμα για το γλασσάρισμα. 
Ψήστε την αμυγδαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του. Πρίν την βγάλετε απο τον φούρνο κάντε την δοκιμή με την οδντογλυφίδα.
Βγάλτε την αμυγδαλόπιτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει καλά πρίν την σερβίρετε.



TORTA DI MANDORLE

Una torta di mandorle soffice e profumata, coperta di una golosa crosticina di lamelle di mandorle caramellate! La ricetta viene dalla cucina turca moderna e circola per il web in una serie di variazioni.  Servitela così com'è o farcitela con una crema pasticcera alla vaniglia.

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per l' impasto : 3 uova,
                              200 gr di zucchero semolato (1 tazza),
                              220 gr di yogurt greco tradizionale (1 vasetto),
                              100 ml di olio di semi (1/2 tazza ca.),
                              300 gr di farina 00 (3 tazze non proprio colme),
                              12 gr di lievito chimico (io : autoprodotto),
                              1 pizzico di sale,
                              1 cucchiaino di essenza di mandorle amare.
per la finitura : 200 gr di panna a 35% grassi,
                               160 gr di lamelle di mandorle (1/2 tazza),
                               2 cucchiai di miele millefiori.
Preparazione :
Prima preparate la glassatura alle mandorle. Versate la panna in un pentolino e protate sul fuoco. Appena scaldata, ritirate dal fuoco, aggiungete il miele e mescolate fino a sciogliersi completamente. Aggiungete le mandorle a lamelle. Lasciate raffreddare.
Preparate l' impasto. Sbattete le uova con lo zucchero fino a gonfiare. Aggiungete lo yogurt e l' olio di semi (io : di girasole), e sbattete per un paio di minuti ancora per omogeneizzare. Aggiungete l' essenza di mandorle amare e la farina settacciata insieme al lievito. Mescolate il tutto.
Spenellate d' olio uno stampo quadrato (ho utilizzato un alle dimensioni 21x21 cm. ma vi consiglio di utilizzare uno più grande, perchè la torta risulti meno alta dalla mia!). Versateci il composto della torta e livellate. Coprite la sua superficie con cucchiaiate di composto della glassatura.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C e fate cuocere in forno statico per un' oretta, fino a dorare bene la superficie. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di servire.


2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.