ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

"ΣΟΥΦΛΕ" ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ // TORTA DI CARCIOFI E RICOTTA


"ΣΟΥΦΛΕ" ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ

Η άνοιξη έκανε αισθητή την παρουσία της και τα πρώτα ανοιξιάτικα λαχανικά έκαναν και αυτά την εμφάνιση τους. Οι αγκινάρες είναι ενα λαχανικό που αγαπάω πολύ. Κάποτε είχαμε κι εμείς στον κήπο μας αγκινάρες και θυμάμαι τι μπελάς ήταν να τις καθαρίσουμε, αφού μέσα στα φύλλα τους συνήθως κρυβόντουσαν κάθε λογής έντομα και ζουζούνια... Τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι αγκινάρες έχουν εξαφανιστεί απο τον κήπο μας και πλέον τις προμηθεύομαι απο τον μανάβη ή την λαϊκη. Ομολογουμένως με έκπληξη έμαθα οτι οι αγκινάρες του εμπορίου καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και έτσι ανάμεσα στα φύλλα τους δεν κρύβουν πλέον δυάρεστες εκπλήξεις... Εδώ στα βόρεια είναι γενικά δυσεύρετες και φέτος μάλιστα δεν είναι καθόλου τρυφερές, ενώ τη τιμή τους είναι αρκετά απαγορευτική -συμφέρει πολύ περισσότερο να αγοράσει κανείς κατεψυγμένες... Καθώς φέτος έβαλα στο μυαλό μου να φτιάξω μερικές συνταγές με αγκινάρες, ήθελα απαραίτητα να αγοράσω φρέσκιες.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω αγκινάρες με κρέμα ρικόττας ψημένες στον φούρνο. Αν και ο όρος "σουφλέ" είναι αδόκιμος για να περιγράψω ενα παρασκεύασμα που απλά περιέχει αυγά και ψήνεται στον φούρνο, σε αυτή την περίπτωση θα τον χρησιμοποιήσω, καθώς έχει επικρατήσει για παρασκευάσματα αυτού του είδους.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 4 αγκινάρες φρέσκιες
                 1 μικρό κρεμμύδι,
                 250 gr ρικότα,
                 3 αυγά,
                 3 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο,
                 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά,
                 100 gr τυρί γκούντα τριμμένο,
                 φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις αγκινάρες. Επειδή είναι λίγο πολύπλοκο να σας περιγράψω το πως να τις καθαρίστε, μπορείτε να δείτε ενα χρήσιμο βίντεο εδω. Απαραιτήτως τις βυθίζετε μέσα σε νερό οξινισμένο με λεμόνι (ή και με ξύδι). Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και τις έτοιμες καθαρισμένες κατεψυγμένες αγκινάρες. Για την συγκεκριμένη συνταγή, χρησιμοποίησα όπως είπα ήδη φρέσκιες, κομμένες στα τέσσερα.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχει να γυαλίσει. Προσθέστε τις αγκινάρες και σωτάρετε τες σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1-2 κ.σ. νεράκι και αφήστε τες στην φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε.
Πάρτε ενα πυρέξ με διαστάσεις 20x25 εκ. Ρίξτε στον πάτο του 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίστε με την φρυγανιά. Στρώστε απο επάνω τις αγκινάρες με την σειρά. 
Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, προσθέστε την ρικότα και αναμείξτε μέχρι να πάρετε ενα ομοιογενές μίγμα. Προσθέστε τον μάραθο και αλατίστε. Ρϊξτε το μίγμα επάνω στις αγκινάρες. Καλύψτε με το τριμμένο τυρί.
Καλύψτε το ταψάκι με ενα αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.
Βγάλτε το σουφλέ απο τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί 20 λεπτά. Σερβίρετε το ζεστό.


TORTA DI CARCIOFI E RICOTTA

La primavera è arrivata e i primi ortaggi della stagione sono comparsi al mercato. I carciofi mi piacciono un sacco! In Grecia, praticamente esiste solo una specie di carciofi e non sono poi un ortaggio aprezzato da tanti, mentre pochi ne sanno cucinarlo. Anni fa ne avevamo alcuni carciofi al nostro giardinetto, i quali spuntavano ogni primavera e potevamo goderli teneri e freschi. Col tempo però sono scomparsi e ora devo procurarmeli dal fruttivendolo. Quelli però che si può trovare al mercato qui al nord, arrivano dal sul, coltivati nelle serre, e certo non sono ne freschissimi ne tenerissimi. Per quanto poi riguarda il loro prezzo, certo meglio compare quelli surgelati... Quest' anno però volevo provare qualche ricettina di carciofi e li volevo a tutti i costi freschi...
Comincio con una torta di carciofi alla ricotta, aromatizzata di finocchietto selvatico. Ricettina leggera, gustosa e molto primaverile...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 carciofi freschi,
                              1 cipolla piccola,
                              250 gr di ricotta,
                              3 uova,
                              3 cucchiai di finochietto selvatico trittato,
                              4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                              1 cucchiaio di pangrattato,
                              100 gr di formaggio gouda grattugiato,
                               pepe macinato,
                               sale.
Preparazione :
La pulitura dei carciofi ci vuole il suo tempo e ha la sua technica che non è poi tanto facile descirvere. Potete però vedere il tutto in dettaglio in questo video di Giallo Zafferano. Non dimenticare di mettere i caciofi già puliti in una ciotola piena di acqua acidulata, preferibilmente con limone, ma anche con l' aceto, per non annerire. Certo si può anche utilizzare i carciofi surgelati. Come ho già detto, io ho utilizzato dei carciofi freschi, tagliati a quattro.
Trittate la cipolla.
In un padella versate 2 cucchiai d' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e saltate fno a sudare. Aggiungete i carciofi e lasciate cuocere per qualche minuto in fuoco basso. Aggiungete qualche cucchiaio d' acqua e lasciate cuocere per 5-6 minuti, fino ad intenerire. Salate e pepate.
Per la cottura al forno ho utilizzato una pirofila alle dimensioni 20x25 cm. Versateci a filo 1 cucchiaio d' olio e cospargete di pangrattato. Disponete i carciofi in fila.
Sbattete leggermente le uova, aggiungete la ricotta e mescolate. Aggiungete il fioncchietto trittato e salate. Versate il composto sui carciofi. Cospargete del formaggio gouda.
Coprite la pirofila con un pezzo di carta stagnola. Infornate in forno prericaldato a 200°C, modalità statico. Lasciate cuocere per un' oretta, fino a rosolare.
Sfornate e lasciate riposare per 20 minuti. 
Servite la torta di carciofi e ricotta calda. 


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Πολύ ωραίο φαγάκι με τις πολύ αγαπημένες μου αγκινάρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμείς αγαπάμε αγκινάρες, που μας δίνουν ένα σωρό νόστιμα φαγάκια σαν κι αυτό μου μας σερβίρεις σήμερα Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιες ειναι αν μπορουσα να βρω και πιο φρεσκιες και τρυφερες, τι καλα που ηταν οταν τις ειχαμε στον κηπο μας!
      Φιλια Ελενακι!

      Διαγραφή
  3. due ingredienti che adoro, insieme stanno benissimo, buon weekend cara Marina, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.