ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

TORRONE DEI MORTI - Ο ΠΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ! // TORRONE DEI MORTI


TORRONE DEI MORTI 
Ο ΠΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!

Το τορόνε (torrone) είναι ένα απλό γλυκάκι, που κατά κύριο λόγο αποτελείται απο ασπράδια αυγού, μέλι ή ζάχαρη και ξηρούς καρπούς (δες εδώ). Η υφή του είναι συμπαγής και συνήθως είναι αρκετά σκληρό. Στην Ιταλία αποτελεί ενα παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Το λευκό τορόνε στην Ελλάδα είναι γνωστό ως νουγκά, ενώ αυτό που περιέχει αμύγδαλα ως μαντολάτο. Υπάρχει όμως και το τορόνε που φτιάχνεται με σοκολάτα και περιέχει πάλι ξηρούς καρπούς.
Ενα είδος τορόνε με σοκολάτα είναι και το λεγόμενο torrone dei morti, δηλαδή το "τορόνε των νεκρών". Αυτό το γλυκάκι με το μακάβριο όνομα, στην Ιταλία ετοιμάζεται παραδοσιακά για την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή για την γιορτή των Αγίων Πάντων (Ognissanti) που είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση των νεκρών (κάτι αντίστοιχο με το Halloween, των Ψυχών θα το λέγαμε εμείς). Το torrone dei morti το συναντάμε κατ' εξοχήν στην ναπολιτάνικη ζαχαροπλαστική και την περίοδο κοντά στην γιορτή των Ognissanti θα το βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και καφέ της πόλης.
Βασικό συστατικό για την παρασκευή του torrone dei morti είναι η λεγόμενη crema alba (λευκή κρέμα), μια βιομηχανοποιημένη πάστα ζάχαρης αναμεμειγμένη με φυτικά λιπαρά, κάτι σαν λευκή nutella. Η crema alba κυκλοφορούσε πολύ κατά την δεκαετία του '60 στην Ιταλία, πωλούνταν χύμα και έβγαινε σε διάφορα χρώματα και γεύσεις, ενώ σήμερα η χρήση της έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην επαγγελματική ζαχαροπλαστική και βρίσκεται δύσκολα στο λιανεμπόριο. Αλλά πάντα υπάρχει μια εναλλακτική λύση και έτσι και εμείς, για να φτιάξουμε το torrone dei morti, θα χρησιμοποιήσουμε στην θέση της crema alba την γνωστή μας nutella, ώστε να πάρουμε την επιθυμητή σκληρότητα στο γλυκό μας. Η συνταγή είναι απο εδώ, αλλά κυκλοφορεί με μικρές παραλλαγές σε πολλά ιταλικά blog και sites.
Αν αγαπάτε την σοκολάτα, σίγουρα θα ενθουσιαστήτε με αυτό το γλυκό. Αν σας αρέσουν δε και τα φουντούκια, ε τότε θα το λατρέψετε!

Δόση : 1,3 Kg
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 200 gr κουβερτούρα 65% σε κακάο,
                500 gr κουβερτούρα γάλακτος 33% σε κακάο,
                400 gr nutella,
                200 gr φουντούκια άψητα.
Προετοιμασία :
Το torrone dei morti ετοιμάζεται πολύ γρήγορα, με 4 μόνο υλικά και μέσα σε ενα μόνο σκεύος, αν χρησιμοποιήσετε τον μικροκυματικό φούρνο.
Ξεκινήστε απο την επικάλυψη. Λιώστε την κουβερτούρα 65% στον μικροκυματικό ή στο μπαίν-μαρί. Συνιστώ την κουβερτούρα να την προκρυσταλλώσετε (να την "στρώσετε"), ώστε να παραμείνει λαμπερή όταν ξεφορμάρετε, αλλά και για να είναι τραγανή. Για την προκρυστάλλωση της σοκολάτας έχουμε μιλήσει εκτεταμένα εδώ. Εγώ χρησιμοποίησα την μέθοδο του εμβολιασμού.
Για να δώσετε σχήμα στο τορόνε, θα χρειαστήτε μια ορθογώνια μεταλλική φόρμα για κέϊκ. Εγώ χρησιμοποίησα μια με διαστάσεις 10x20 εκ. 
Με ενα πινέλλο σιλικόνης αλείψτε καλά το εσωτερικό της φόρμας με την μισή ποσότητα της κουβερτούρας. Αναποδογυρίστε την μέσα σε εναν δίσκο, ώστε να μπορέσετε να μαζέψετε την σοκολάτα που τυχόν κυλίσει, και αφήστε την 10 λεπτά να στερεοποιηθεί. Απλώστε απο επάνω σε ενα δεύτερο στρώμα την υπόλοιπη κουβερτούρα (αν στο εν τω μεταξύ έχει κρυώσει βάλτε την λίγα δευτερόλεπτα στον μικροκυματικό). Αναποδογυρίστε και πάλι την φόρμα και αφήστε την σοκολάτα να στερεοποιηθεί.
Μέσα στο ίδιο σκεύος βάλτε την σοκολάτα γάλακτος και βάλτε την να λιώσει στον μικροκυματικό. Χρησιμοποιούμε πάντα την μέγιστη ένταση και λιώνουμε την σοκολάτα σταδιακά αναμιγνύοντας καλά. Προσθέστε την νουτέλλα και αναμείξτε. Τέλος προσθέστε και τα φουντούκια.
Ρίξτε το μίγμα μέσα στην φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια του. Αφήστε το τορόνε να σταθεί για 2-3 ώρες, ώστε να στεροποιηθεί καλά. Αν ο καιρός είναι ζεστός, βάλτε το στο ψυγείο.
Σε αυτό το σημείο ίσως αναρρωτηθήτε πως θα ξεφορμάρετε το τορόνε! Εδώ θα εκμεταλλευτούμε την ιδιότητα που έχει η προκρυσταλλωμένη σοκολάτα, να συρρικνώνεται ελαφρά όταν στεροποιείται. Με μια σπάτουλα αφαιρέστε την περίσσεια της στερεοποιημένης κουβερτούρας απο τα τοιχώματα της φόρμας στην βάση του τορόνε. Με τα χέρια σας ανοίξτε ελαφρά τα τοιχώματα της φόρμας και θα δείτε οτι η σοκολάτα ξεκολλά αβίαστα. Αναποδογυρίστε την φόρμα επάνω σε μια σταθερή επιφάνεια και χτυπήστε τον πάτο της με ενα σφυράκι (χρησιμοποίησα ενα σφυράκι με πλαστική άκρη για να μην καταστρέψω την φόρμα). Το τορόνε θα ξεκολλήσει αμέσως!
Το τορόνε διατηρείται και εκτός ψυγείου.
Σας εφιστώ την προσοχή, γιατί είναι επικίνδυνα εθιστικό!


TORRONE DEI MORTI

Lo so che il torrone dei morti doveva essere presentato a novembre, ma l' ho scoperto recentemente e volevo presentarlo ai miei amici greci e certo non potevo aspettare fino al novembre prossimo....
Il torrone dei morti viene composto da cioccolato, nocciole e la crema alba. La crema alba è un preparato dolciario a base di grassi vegetali e zucchero, utilizzato per rendere morbido il ripieno di cioccolatini e torroni, e particolarmente del torrone dei morti. Durante gli anni '60 si poteva trovarla al mercato, venduta sfusa e avvolta in carta oleata o in appositi barattoli. Oggi è utilizzata solo per uso professionale e non è poi tanto facile a reperirla, si vende solo in negozi spezzialiati per articoli di pasticceria. Qualcuno però ha pensato di sostituire la crema alba con la nutella stessa. La ricetta l' ho visto per prima volta a Misya, ma poi l' ho incontrata in vari siti e blog italiani poco modificata.
Preparare il torrone dei morti a casa è facilissimo. Se vi piace il cioccolato è più che certo che ne sarete entusiasti. Se poi vi piacciono anche le nocciole, allora è più che certo che l' adorate!

Dosi : 1,3 Kg di prodotto finale
Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr di cioccolato fondente a 65% cacao,
                            500 gr di cioccolato al latte a 33% cacao,
                            400 gr di nutella,
                            200 gr di nocciole intere.
Preparazione : 
Il torronde dei morti viene preparato velocemente, con soli 4 ingredienti e se utilizzate il forno al microonde, allora averete bisogno soltanto di un recipiente e certo di uno stampo.
Cominciate dall' guscio al cioccolato fondente. Fate fondere il coccolato fondente a 65% cacao, al microonde o in bagnomaria. Consiglio fortemente di precristalizzare (temperare) il cioccolato, per avere un guscio per il torrone lucido e croccante. Per la precristalizzazione del cioccolato (temperaggio) abbiamo parlato dettagliatamente qui. Io ho utilizzato il metodo dell' inseminazione.
Come abbiamo già detto, per prepare il torrone avete bisogno anche di uno stampo rettangolate, da plumcake. Io ho utilizzato uno di metallo di dimensioni 10x20 cm. Con l' aiuto di un penello di silicone spenellate metà del cioccolato fuso sulle pareti dello stampo. Rovesciate entro un vassoio, per poter raccogliere il cioccolato che cola, e lasciate 5-6 minuti a solidificare. Spenellate sopra il cioccolato fuso restante (se nel frattempo tende a solidificare riscaldate per uqlche secondo al microonde), rovesciate di nuovo e lasciate riposare per mezz' oretta, per poter solidificare completamente.
Nello stesso recipiente utilizzato per il cioccolato fondete, ponete il cioccolato al latte e fate fondere al microonde, sempre al massimo di potenza e sempre ad intervalli. Aggiungete la nutella e mescolate fino ad amalgamare. Aggiungete anche le nocciole, intere o trittate grossolanemente, e mescolate.
Versate il composto nello stampo foderato di cioccolato e livellate. Lasciate riposare per 2-3 ore, per solidificare completamente. Se fa caldo ponete nel frigo.
Se vi domandate come sformare il torrone, non vi preoccupate! Come abbiamo detto al post della presritalizzazione del cioccolato, il cioccolato temperato quando si raffredda si restringe lievemente, qualità che ci permette di sformare facilmente. Certo se avete utilizzato uno stampo in silicone sformare il torrone risulta ancora più facile. Ma anche con lo stampo metallico non è poi tanto difficile. Con una spatola eliminate dai bordi il cioccolato in eccesso. Con le mani tirate un po' le pareti dello stampo (senza distruggerlo!). Capovolgete su un piano di lavoro e colpite il fondo con un martello (preferibilmente di plastica per non rovinare lo stampo). Il torrone sarà sformato tutto ad un tratto!
Potete conservarlo anche fuori frigo.
Avvertenza : rischio di grave dipendenza!



18 σχόλια:

  1. Μαγευτικό...πρωί-πρωί, Μαρίνα μου!
    Εξαιρετική η φυσική γεύση του φουντουκιού συνδυασμένη με την σοκολάτα.
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασσικος συνδυασμος Πηνελοπη μου! Τα φουντουκια αν μου πεις να τα φαω σκετα δεν μου αρεσουν, αλλα μαζι με την σοκολατα αλλαζει το πραγμα!

      Διαγραφή
  2. Μιαμ! Μιαμ!
    Θέλω ένα κομμάτι άμεσα!!!!
    ΘΑ το δοκιμάσω να το κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμενω εντυπωσεις!
      Εμας μας ενθουσιασε οικογενειακως!

      Διαγραφή
  3. Aυτό αγάπη μου δεν είναι απλά εθιστικό...σε ρίχνει κατευθείαν σε κώμα αφού φαντάζομαι αν ξεκινήσεις να τρως δεν θα μπορείς να σταματήσεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ότι είναι εθιστικό φαίνεται και από τις φωτογραφίες Μαρίνα μου!! Και το ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του το κάνει ακόμα πιο...επικίνδυνο, γιατί θα θέλουμε να το φτιάχνουμε συχνά!!!!! Απίθανο!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε Ειρηνη μου! Με το τορονε και με ενα σαλαμι σοκολατας που θα παρουσιασω συντομα εχω βρει τον μπελα μου! Οι αντρες μου μου τα ζητανε συνεχεια και το κακο ειναι οτι δεν φτουρανε καθολου... πολλες φορες μεσα στην ιδια μερα εξαφανιζονται...
      Καλο μηνα!

      Διαγραφή
  5. Πωωωωωω!!
    Απλά πρέπει να φτιάξω τον κορμό σου Μαρίνα. Νομίζω ότι φωνάζει το όνομα μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τον φτιαξεις Ερμιονη μου, να τον φτιαξεις!
      Ξερω οτι σου αρεσει κι εσενα η σοκολατα πολυ, θα ενθουσιαστεις!

      Διαγραφή
  6. Θα το κάνω και θα το φάω μόνη μου.......Φιλάκια!!!!!
    Αλήθεια λέω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πιστευω Χρυσα μου! Κι εγω ανετα το ξεπαστρευω ολο μονη μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  7. Τι καλύτερο από σοκολάτα και φουντούκι! Νομίζω πως όλες μας θα το δοκιμάσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρίνα μου τέλειο και υπερσοκολατένιο...τι άλλο να ζητήσουμε!!!Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
    Καλό μήνα , φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εθιστικές συνταγές...Διάβασα και το χρήσιμο ποστ περί στρωσίματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικη μου δεν ξερεις ποσο φοβομουν να ασχοληθω με το στρωσιμο της σοκολατας... τα θεωρουσα πολυ δυσκολη διεργασια. Μεχρι που αναγκαστηκα να το κανω για μια τουρτα. Απο τοτε εχω παρει το κολλαει και συνηθως χρησιμοποιω την μεθοδο του εμβολιασμου και τον μικροκυματικο.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.