ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ // ROSE, DOLCI ROSE


ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ

Πανέμορφα γλυκά σιροπιασμένα τριανταφυλλάκια με άρωμα ροδόσταμο και υπέροχη ζουμερή γεύση! Ρομαντικό γλυκάκι που διάλεξα να σας παρουσιάσω σήμερα, καθώς πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!
Το γλυκάκι αυτό προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα, όπου θα τα συναντήσετε ως gül tatlısı, δηλαδή "γλυκό τριαντάφυλλο". Η συνταγή του κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, σε τούρκικα site και blog. Κάποιο link δεν θα σας αναφέρω, γιατί η συνταγή που θα σας παρουσιάσω είναι συνδυασμός πολλών, έχω κάνει πολλές δικιές μου αλλαγές, αλλά και για να μην διευκολύνω κάποιους που με αντιγράφουν και αρνούνται να παραδεχτούν την πηγή της έμπνευσης τους....
Κάποιες παρατηρήσεις για την συνταγή : η ζύμη δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Παρ' όλα αυτά τα τριαντάφυλλα είναι γλυκά αφού στο τέλος σιροπιάζονται. Η γεύση τους μοιάζει πολύ με το ρεβανί (και τα υλικά τους είναι παρόμοια...) Αρωμάτισα τα τριανταφυλλάκια μου με ροδόνερο, αλλά μπορείτε να τα αρωματίσετε και με άλλο άρωμα της αρεσκείας σας : μαστίχα, βανίλια, κανέλα κ.α. Η ζύμη γίνεται αρκετά μαλακή και όταν σταθεί βγάζει το λάδι της. Την χρωμάτισα με χρώματα ζαχαροπλαστικής σε τζέλ; να έχετε υπ' όψιν οτι τα χρώματα όταν αναμιγνύονται με την ζύμη δεν συμπεριφέρονται ακριβώς όπως στην ζαχαρόπαστα και έτσι όταν σταθεί λίγο ενσωματώνονται καλύτερα και γίνονται πιο έντονα. Μπορείτε να μην χρωματίσετε την ζύμη σας και να την αφήσετε ως έχει. Για την καρδιά του τριαντάφυλλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρα φουντούκια αποφλοιωμένα. Όταν σιροπιάσετε τα τριανταφυλλάκια θα πρέπει να είναι χλιαρά ή κρύα και το σιρόπι ζεστό.

Δόση : 25 τριανταφυλλάκια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά 
για την ζύμη : 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (175gr),
                           3 φλ. περίπου αλεύρι γοχ. (400gr),
                           1 αυγό,
                           1 φλ. γιαούρτι παραδοσιακό πρόβειο (220gr),
                           100gr βούτυρο αγελάδας λιωμένο,
                           1/2 φλ. ηλιέλαιο (100gr),
                           1 σφηνάκι λικέρ τριαντάφυλλο (30ml),
                           2 κ.σ. χυμό λεμονιού,
                           1 κ.γ. baking powder,
                           1 κ.γ. σόδα φαγητού,
                           1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
                           χρώματα ζαχαροπλαστικής κατά προτίμηση σε τζέλ,
                           αμύγδαλα αποφλοιωμένα ολόκληρα. 
για το σιρόπι : 2 φλυτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική,
                            2 φλ. νερό,
                            2 κ.σ. χυμό λεμονιού,
                            ροδόνερο.
για το σερβίρισμα : τριμμένη φιστικόψιχα.
Προετοιμασία :
Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. 
Αναμείξτε πρώτα τα υγρά υλικά της ζύμης : το βούτυρο, το λάδι, το γιαούρτι τον χυμό λεμονιού, το λικέρ, την βανίλια και το αυγό. Αναμείξτε έπειτα τα στερεά υλικά : το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το baking, την σόδα και προσθέστε τα στο πρώτο μίγμα. Αναμείξτε μέχρι να πάρετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη. Αν θέλετε χρωματίστε την ζύμη κατά το γούστο σας. Μπορείτε να την αφήσετε και ως έχει. Εγω την χώρισα σε τρία ίσα μέρη και την χρωμάτισα με κόκκινο, κίτρινο και ροδακινί χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί σε δροσερό μέρος για 20 λεπτά.
Επάνω στην επιφάνεια εργασίας, ανοίξτε την ζύμη σε ενα φύλλο πάχους 0,3-0,4 εκ. Με ένα κούπ-πάτ ή με ένα φλυτζάνι τσαγιού (με διάμετρο περίπου 7 εκ. και για τα δυο), κόψτε την σε δίσκους. Ξαναζυμωστε τα κομμάτια που περίσσεψαν, ξανακοψτε δίσκους και επαναλάβετε μέχρι να εξαντληθεί η ποσότητα της ζύμης.
Για να φτιάξετε τα τριαντάφυλλα, βάλτε 4 ή 5 δίσκους ζύμης στην σειρά, έτσι ώστε να επικαλύπτουν κατά το 1/4 ο ένας τον άλλον. Τυλίξτε σε ρολό ξεκινώντας απο τον δίσκο που βρίσκεται από κάτω. Προσέξτε πως θα τυλίξετε την ζύμη, γιατί αν την τυλίξετε ανάποδα, τα "πέταλα" θα σφίξουν και δεν θα έχετε το σωστό αποτέλεσμα. Αφού τυλίξετε την ζύμη, κόψτε την στη μέση με ενα μαχαιράκι με λάμα λεία και κοφτερή. Διορθώστε λίγο τα πέταλα απο το τριαντάφυλλο και τοποθετήστε στην καρδιά του ενα ολόκληρο αποφλοιωμένο αμύγδαλο.
Αν και δεν συνηθίζω να βγάζω φωτογραφίες από την διαδικασία παρασκευής των συνταγών που παρουσιάζω, στην συγκεκριμένη περίπτωση το θεώρησα απαραίτητο...


Τοποθετήστε τα τριαντάφυλλα επάνω σε ενα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε απόσταση μεαξύ τους, γιατί κατά το ψήσιμο σχεδόν διπλασιάζονται σε όγκο και ανοίγουν.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσετε.
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά, το σιρόπι δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ δεμένο.
Βάλτε τα τριαντάφυλλα μέσα σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς. Ψεκάστε τα με ροδόνερο. Ρίξτε από επάνω τους το καυτό σιρόπι. Ψεκάστε πάλι με λίγο ροδόνερο και αφήστε τα να σταθούν για 2-3 ώρες ή ακόμη καλύτερα για όλη την νύχτα.
Μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης πριν τα σερβίρετε.
Διατηρούνται για αρκετές μέρες και εκτός ψυγείου.




ROSE, DOLCI ROSE

Piccoli rose sciroppate, d' impasto molle e fragrante di acqua di rosa. Un dolcetto romantico che ho scelto preparare per la festa degli innamorati.
E un dolcetto che viene dalla cucina turca, dove lo incontrerete con il nome gül tatlısı, cioè rosa dolce. La ricetta è abbastanza popolare in siti e blog turchi. Non darò qualche link preciso, siccome ho variato le dosi e gli ingredienti e ho preso idee da varie ricette più o meno simili.
Alcune note per la preparazione : l' impasto non contiene zucchero, non è che io l' ho ommesso! Siccome una volta cotto viene sciroppato la sua dolcezza è normale, nè troppa nè poca. Il suo sapore rassomiglia tanto ad un altro doce sciroppato proveniente dalla cucina turca, il revani, anche perchè gli ingredienti sono più o meno gli stessi. H profumato le mie rose con acqua di rose e liquore di rose. Potete utilizzare anche altri aromi, come mastìha, vaniglia, cannella etc. L' impasto risulta abbastanza molle e quando si riposa espelle dell' olio. L' ho colorato con colori alimentari in gel. Questi colori non si comportano con l' impasto come con la pasta di zucchero. Una volta aggiunti all' impasto e dopo il suo riposo si amalgamano meglio ed il colore dell' impasto diventa più intenso; così non vi ingannate a mettere troppo colore fin dall' inizio. Potete anche lasciare l' impasto al naturale, è bello anche senza essere colorato. Per il cuore della rosa potete utilizzare anche delle nocciole sbucciare dalla pellicina scura. Quando bagnate le rose col sciroppo, queste devono essere tiepide o addiritura raffreddate, mentre lo sciroppo scottente.

Dosi : 25 rose
Difficoltà : media
Ingredienti
per l' impasto : 1 tazza di semolino fine (175gr),
                         ca 3 tazze di farina (400gr),
                              1 uovo,
                              1 tazza di yogurt greco tradizionale (220gr),
                              100gr di burro fuso,
                              1/2 tazza di olio di semi di girasole (100gr),
                              1 bicherino di liquore di petali di rosa (30ml),
                              2 cucchiai di succo di limone,
                              1 cucchiaino di lievito chimico,
                              1 cucchiaino colmo di bicarbonato,
                              1/2 cucchiaino di estratto di vaniglia,
                              colori alimentari in gel,
                              mandorle sbucciate qb.
per lo sciroppo : 2 tazze di zucchero semolato,
                                2 tazze di acqua,
                                2 cucchiai di succo di limone,
                               acqua di rose bio.
per la finitura : pistacchi di Bronte sbocciati e tritati.
Preparazione :
Fate fondere il burro, versatelo in un recipiente di vetro e lasciatelo raffreddare.
Mescolate prima gli ingredienti liquidi : burro, olio, yogurt, succo di limone, liquore, vaniglia e l' uovo. Separatemente mescolate gli ingredienti solidi : semolino, farina, lievito chimico e bicarbonato e versateli al composto dei liquidi. Mescolate bene fino a prendere un impasto molle, elastico e non appiccicoso. Se necessario, aggiungete un pochino di farina ancora. Se volete colorare l' impasto, aggiungete i colori alimentari che avete scelto. Come abbiamo già detto potete lasciare l' impasto al naturale. Io l' ho diviso in tre parti uguali e ho colorato con colori rosa, giallo e arancione. Lasciate riposare in luogo fresco per 20 minuti.
Sulla spianatoia tirate l' impasto in una foglia spessa 0,3-0,4 cm. Con un coppapasta rotondo o con una tazza di tè ( per entrambi diametro ca. 7 cm) ricavate tanti dischi. Reimpastate i pezzi rimanenti e ripetete l' operazione fino all' eaurimento dell' impasto.
Per peraprare le rose, disponete in fila 4 o 5 dischi d' impasto, in modo che ciascuno ricopre il precedente per 1/4. Arrotolate, comonciando dal disco che si trova sotto gli altri. Attenzione, perchè se arrotolate in modo sbagliato, i petali della rosa non potranno espandere ed il risultato non sarà quello desiderato. Una volta preparato il rotolino, tagliate a metà con un coltello a lama liscia e affilata. Aggiustate i petali di ogni rosa e ponete al suo centro una mandorla intera, sbucciata. 
Non è il mio solito fare delle foto durante la preparazione dei miei manicaretti, ma questa volta ho pensato che erano indispensabili....



Disponete le rose su una leccarda foderata con carta antiaderente, distanziate tra di loro, siccome si aumentano e si espandono durante la cottura. Fate cuoere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 20 minuti ca. fino a dorare leggermente.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di spostarle.
Nel frattempo preparate lo sciroppo. Ponete lo zucchero, l' acqua ed il succo di limone in un pentolino e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5 minuti, lo sciroppo non deve risultare consistente.
Ponete le rose in una teglia che le contenga. Spruzzate dell' acqua di rose. Irrorate con lo sciroppo scottente. Spruzzate di nuovo con acqua di rose. Lasciate riposare per almeno 3 ore, o ancora meglio per tutta la notte.
Potete cospargere con pistacchi di Bronte tritati.
Si conservano per parecchi giorni, anche fuori frigo.


22 σχόλια:

  1. Ααααα Μαρίνα μου...έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό ...είναι πανέμορφα και σίγουρα πεντανόστιμα... αυτά θα τα φτιάξω οπωσδήποτε !!!!!!!!!!!!! Και του χρόνου!!!
    Φιλιά καλημέρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Και του χρονου να ειμαστε γεροι να ξαναγιορτασουμε!!!!

      Διαγραφή
  2. Splendide davvero e che manualità!
    Il passo passo che hai fotografato le fa sembrare semplici da fare, ma secondo me non è così.
    Immagino il profumo...
    Bravissima Marina :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τριαντάφυλλα όλο γλύκα, που θα κλέψουν καρδιές!! Τα αρώματα που χρησιμοποίησες, μου αρέσουν ιδιαίτερα. Μπράβο για την συνταγή, Μαρίνα!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τέλεια Μαρίνα μου! Τόσο χαρούμενα και τόσο αγαπησιάρικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχα Μαρίνα μου!
    Ζωγράφισες και πάλι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζωγραφιά πραγματική!Είσαι απίστευτη. Αυτό το χαζεύεις δεν το τρως πάντως! Μαρινάκι να περάσεις σούπερ γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχιζεις να τρεω αυτα που σου φαινονται πιο αποτυχημενα, αλλα ειναι και νοστιμα, οποτε μετα ξεχνας τις τυψεις και συνεχιζεις!
      Κι εσυ να περασεις καλα Λιλια μου! Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Πανέμορφα!!!
    Και σκεφτόμουν να φτιάξω σεκερ παρέ...έτσι για την γλύκα της γιορτής, Μαρίνα μου.
    Αυτά τα τριανταφυλλάκια φαίνονται και σαφώς και είναι πιο σύνθετα, αλλά θα κάνουν τρομερή εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπον εχεις απολυτο δικιο Πηνελοπη μου, κια αυτα τα γλυκακια ειναι ενα ειδος σεκερ παρε, μαλλον ειναι μια πιο συγχρονη εκδοχη τους!
      Δεν ειναι παντως δυσκολα να τα φτιαξεις, αρκει να προσεξεις λιγο να τα τυλιξεις απο την σωστη φορα.

      Διαγραφή
  8. Πραγματικά πανέμορφα γλυκάκια!
    Και εφόσον η γεύση τους θυμίζει ραβανί θα μου αρέσουν οπωσδήποτε.
    Οι φωτογραφίες κατατοπιστικότατες, έκανες πάρα πολύ καλά που τις ανέβασες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Επειδη προβληματιστηκα λιγο στο πως να τα φτιαξω, μαλιστα ομολογω οτι τα εφτιαξα δυο φορες για την πρωτη δεν εμεινα ιδιαιτερα ικανοποιημενη, θεωρησα απαραιτητο να ανεβασω και τις φωτογραφιες, γιατι μονο η περιγραφη δεν αρκουσε.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτικά!!!!
    Καλοφάγωτα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τί εντυπωσιακά τριανταφυλλάκια είναι αυτά; Μπράβο Μαρινάκι μου, εξαιρετικά! Ξέρεις ότι με τις καλλιτεχνίες δεν τα πάω καλά, όμως αυτή η συνταγή μου φάνηκε σαν... παιχνίδι που ανυπομονώ να παίξω! Αντί για λικέρ τριαντάφυλλου -που δεν έχω- μπορούμε να βάλουμε κάτι άλλο;
    Πολλά φιλιά και πολλές όμορφες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
      Ενταξει, δεν ειναι και καμμια εξαιρετικη καλλιτεχνια, αλλα το αποτελεσμα ειναι οντως εντυπωσιακο. Μπορεις να τα αρωματισεςι οπως θελεις, εγω σκεφτηκα να τα κανω ακρως τριανταφυλλενια!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  11. Πανέμορφα , υπέροχα και άκρως γιορτινά!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ιδιαίτερα ωραία!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!! Καλές Γιορτές να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.