ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΣΩΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΑΪΜ, ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΠΑΝΑΚΙ // SALMONE GRIGLIATO, ALLA VINAIGRETTE DI ARANCIA E LIME E CONTORNO PUREA DI PATATE DOLCI E SPINACI SALTATI


ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΣΩΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΑΪΜ, ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΠΑΝΑΚΙ

Τρίτο και τελευταίο πιάτο, πρόταση του laboratorio για τον διαγωνισμό living well των TGI Friday's ενα κυρίως : φέτα ψητού σολομού με σώς απο πορτοκάλι και λαϊμ και συνοδευτικά πουρές γλυκοπατάτας με goji berries και σωταρισμένο σπανάκι με κουκουνάρι, σταφίδες και cranberries. Ο σολομός ταιρίαζει υπέροχα με τις γλυκόξινες γεύσεις, ενώ τα πολύ ιδιαίτερα συνοδευτικά συμπληρώνουν υπέροχα το πιάτο, τόσο γευστικά όσο και ως προς την παρουσίαση! Ενα πιάτο πλούσιο σε ωφέλιμα ω3, σε βιταμίνη C αλλά και σε φυτικές ίνες.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 2 φέτες φρέσκος σολομός (περίπου 500 gr),
για την βιναιγκρέτ : 1 μέτριο πορτοκάλι,
                                      1 λάϊμ,
                                      2 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara,
                                      4 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί,
                                      4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                      1-2 τσιμπιες αλάτι.
για το σωταρισμένο σπανάκι : 400 gr σπανάκι φρέσκο (καθαρισμένο και πλυμένο),
                                                         3 κ.σ. ελαιόλαδο,
                                                         2 κ.γ. σταφίδες,
                                                         2 κ.γ. κράνμπερι,
                                                         1 κ.γ. κουκουνάρι,
                                                         1-2 τσιμπιές αλάτι.
για τον πουρέ γλυκοπατάτας : 2 μέτριες γλυκοπατάτες βρασμένες,
                                                         3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος,
                                                         1 κ.σ. γκόζτι μπέρι,
                                                         αλάτι.
για το σερβίρισμα : ντοματάκια βελανίδια,
                                     φετούλες λάϊμ,
                                     φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι κρεόλ.
Προετοιμασία :

Βάλτε τα γκότζι, τις σταφίδες και τα κράνμπερι ξεχωριστα σε λίγο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν  για μισή ωρίτσα. Στραγγίστε τα καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμάστε τον πουρέ γλυκοπατάτας. Ξεφλουδίστε την γλυκοπατάτα και περάστε την από την πρέσσα του πουρέ. Αναμείξτε με την κρέμα γάλακτοςκαι τα γκότζι μπέρι και ρυθμιστε στο αλάτι.
Ετοιμάστε το σωταρισμένο σπανάκι. Καβουρντίστε ελαφρά τα κουκουνάρια σε ενα τηγάνι , βγάλτε τα και κρατήστε τα στην άκρη. Βάλτε μια κουταλιά ελαιόλαδο  στο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το σπανάκι. Σωτάρετε μέχρι να μαραθεί. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τα κουκουνάρια μαζί με τις σταφίδες και τα κράνμπερι. Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ετοιμάστε την βιναιγκρέτ. Αναμείξτε τον χυμό από το πορτοκάλι και το λάϊμ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε καλά με το σύρμα ή το μπλέντερ χειρός ώστε να γαλακτωματοποιηθούν.
Αλατίστε το φιλέτο του σολομού και ψήστε το στην σχάρα ή στο γκρίλ.
Τοποθετήστε το σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και περιχύστε το με την βιναιγκρέτ. Πασπαλίστε με φρεκσοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι κρεόλ. Συνοδέψτε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και το γιαχνισμένο σπανάκι. Στολίστε το πιάτο με μικρά ντοματάκια και φετούλες λάϊμ.
Σερβίρετε αμέσως!


SALMONE GRIGLIATO, ALLA VINAIGRETTE DI ARANCIA E LIME E CONTORNO PUREA DI PATATE DOLCI E SPINACI SALTATI 

Ed infine la terza e ultima ricetta con la quale il laboratorio ha partecipato al concorso dei ristoranti TGI Friday's greci, col tema : piatti creati con la filosofia living well. La mia proposta è un secondo al pesce : fetta di salmone alla griglia, condita con una salsina agrodolce al succo d' arancia e lime, contornata da purea di patate dolci ai goji berries e spinaci saltati alla frutta secca. Il salmone ama i sapori agrodolci, mentre il contorno si abbina molto bene sia come sapore che come scenografia! Un piatto ricco in ω3, vitamina C e fibre, particolarmente saporito!

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 fette di salmone fresco (500 gr ca.),
per la vinaigrette : 1 arancia di media grandezza,
                                    1 lime,
                                    2 cucchiai di zucchero di canna demerara,
                                    4 cucchiai di aceto di vino bianco,
                                    4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                                    qualche pizzico di sale.
per gli spinaci saltati : 400 gr di spinaci freschi (montati e lavati),
                                            3 cucchiai di olio extravegine di oliva,
                                            2  cucchiai di uvetta sultanina,
                                            2 cucchiai di cranberries,
                                            1  cucchiaino di pinoli,
                                            qualche pizzico di sale.
per la purea di patate dolci : 2 patate dolci di media grandezza già lessate,
                                                       3-4 cucchiai di panna fresca,
                                                       1 cucchiaio di goji berries,
                                                       sale.
per la finitura : pomodorini datterini,
                              fettine di lime,
                              pepe creola macinata.
Preparazione :
Ponete separatamente i goji, i cranberry e l' uvetta a rinvenire in poca acqua e poi strizzate bene.
Preparate la purea. Sbucciate le patate dolci e passatele dal passaverdure o dallo schiaccapatate. Mescolate con i goji e la panna e regolate di sale.
Preparate gli spinaci saltati. Fate tostare i pinoli nella padella, eliminateli e teneteli da parte. Versate nella padella calda 1 cucchiaio d' olio e aggiungete gli spinaci. Saltate fino ad appassire. Ritirate dal fuoco e salate. Aggiungete i pinoli tostati, l' uvetta e i cranberry. Versate a filo l' olio restante.
Preparate la vinaigrette. Frullate iniseme tutti gli ingredienti per amalgamare bene. 
Cospargete di sale le fette di salmone e cuocete alla griglia, o meglio sulla brace.
In un piatto da portata disponete una fetta di salmone grigliata. Irrorate con la vinaigrette.  Cospargete di pepe creola macinata. Accompagnate con la purea di patate dolci e gli spinaci saltati. Decorate a piacere con pomodori datterini e/o fete di lime.  
Servite subito!


http://www.fridays.gr/blog/fridays-food-contest-2013-living-well/

16 σχόλια:

  1. Ειλικρινά δεν ξέρω τι με ενθουσίασε περισσότερο!
    Ο σολομός με την ωραία βινεγκρέτ, το σπανάκι ή ο υπέροχος πουρές γλυκοπατάτας!
    Πραγματικά υπέροχο πιάτο Μαρίνα, με χρώματα και γεύσεις που ενθουσιάζουν!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονακι μου!
      Του παει του σολομου το γλυκοξινο, τοσο η σως οσο και η γαρνιτουρα του ταιριασε καταπληκτικα!
      Καλο ΣΚ γλυκεια μου και να χαιρεστε το Ισμινακι!

      Διαγραφή
  2. Τι χρώματα !!!!!!Ένα πιάτο που προσωπικά θα το αγαπήσω πολύ,αφού ο σολομός μου αρέσει ιδιαίτερα,αλλά και τα συνοδευτικά,με τον ωραίο τρόπο που είναι σερβιρισμένα,κλέβουν τη ματιά!
    Οι πινελιές των ξηρών φρούτων,μία έμπνευση που χαρίζει οπτικά,όσο και γευστικά στο ήδη υπέροχο πιάτο!!!Μία γιορτινή διακοσμητική παρέμβαση ,θα τολμούσα να πω,που όμως μπορεί να στέκεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου,λόγω της εξαιρετικής γευστικής αξίας των υλικών της.Ένα πολύ ισορροπημένο πιάτο,το οποίο θα επιχειρήσω να το κάνω σήμερα,μιας που η απόφασή για το μεσημεριανό μας,πάρθηκε αργά το βράδυ και περιλαμβάνει σολομό.Θα σου πω εντυπώσεις....Δεν είμαι σίγουρη αν θα βρω γλυκοπατάτες στη λαϊκή βέβαια,αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω τις κοινές στην ανάγκη.
    Φιλιά πολλά,πολλά Μαρίνα μου!!!!Να έχεις ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ χαιρομαι που σου αρεσε η προταση μου Φωτεινη μου!
      Κι εμεις τον αγαπαμε πολυ τον σολομο και τον επιλεγουμε συχνα, αν και με καποιον δισταγμο, γιατι πολλα λεγονται για την μολυνση με τα βαρεα μεταλλα... Βεβαια αν σκεφτεις οτι πολλα απο τα ψαρια που κυκλοφορουν στα τοπικα ψαραδικα ειναι αλιευμενα στον Θερμαϊκο, πραγματικα δεν ξερεις τι να διαλεξεις οταν αποφασισεις να φας ψαρακι..
      Γλυκοπατατες θα βρεις και στο σουπερ Φωτεινη μου, γνωστη, πολυ μεγαλη τοπικη αλυσιδα φερνει στα μαγαζια της ολο τον χρονο... Με την γλυκοπατατα η γευση ειναι σιγουρα διαφορετικη...
      Να περασεις και εσυ ομορφα το ΣΚ σου καλη μου φιλη!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Θρεπτικό, χειμωνιάτικο φαγητό, με όλα τα καλά συστατικά να περιέχονται σε αυτό, είναι το πιάτο σου, Μαρίνα. Ψάρι με λαχανικά, το καλύτερό μου!! Θα μου άρεσε και ως μια πιο ελαφριά, γιορτινή πρόταση! Για όσους δεν θέλουν κρέας, στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους, είναι μια καλή επιλογή.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ ωραια η ιδεα σου για να παρουσιαστει ως γιορτινο πιατο, το συμπεριελαβα στο προτεινομενο εορταστικο μενου της χρονιας!
      Σε φιλω!

      Διαγραφή
  4. Άλλη μια υπέροχη συνταγή σου Μαρίνα μου, τόσο η σος όσο και η γαρνιτούρα σου, απογείωσαν το πιάτο σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενα μου! Ομολογω οτι δεν ειχα ξαναεπιχειρησει καποιο παρομοιο συνδυασμο, αλλα τελικα ο σολομος ταιριαζει πολυ με αυτες τις γευσεις.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίος ο σολωμός Μαρίνα και με τα λαχανικά συνδυάζεται καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω τη πρώτη φωτογραφία.....ζωντανή!!!!
    Υπέροχα χρώματα και συνδυασμοί γεύσεων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το πιάτο τα έχει όλα!
    Υπέροχες γεύσεις και συνδυασμοί.
    Η vinaigrette πορτοκάλι ταιριάζει πολύ με το σολομό.

    Μπράβο!

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως το γλυκοξινο του ταιριαζει του σολομου, μεχρι και ο Δ. συμφωνησε, που οταν ακουσε για βιναιγκρετ με πορτοκαλι δεν του πολυαρεσε ως ιδεα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  8. che splendida presentazione Marina, un piatto che mi piace veramente tanto! Buona domenica, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara! Anhce se, alla fine dei conti, questo piatto non ha conquistato qualche premio, ci è piaciuto tanto!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.