ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

PATATAS BRAVAS ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΡΟΠΟ // PATATAS BRAVAS A MODO MIO


PATATAS BRAVAS, ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΡΟΠΟ

Οι patatas bravas ή patatas a la brava, που στα ισπανικά σημαίνει "άγριες πατάτατες", είναι ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά συνοδευτικά των ισαπνικών tapas. Πρόκειται ουσιαστικά για χοντροκομμένες, σωταρισμένες πατάτες, με γεύση μεταξύ ψητού και τηγανητού, οι οποίες  είναι συνήθως αρκετά πικάντικες. Υπάρχουν διάφορες συνταγές για τις patatas bravas, καθώς ο τρόπος μαγειρέματος ποικίλλει απο περιοχή σε περιοχή. Μερικοί πρώτα βράζουν τις πατάτες και έπειτα τις τηγανίζουν. Συχνά τις περιχύνουν με ένα είδος πικάντικης μαγιονέζας, με σάλτσα ντομάτας ή με μια σκορδάτη σάλτσα αγιολί.
Οι δικές μου patatas bravas δεν έχουν σάλτσα και περιέχουν αγαπημένα μου μπαχαρικά.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500gr λευκές πατάτες (καθαρισμένες),
                3-4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
                1 κ.σ. ξύδι λευκό,
                1 κ.σ. νιφάδες ντομάτας*,
                1 κ.καφέ μπούκοβο,
                1 κ.καφέ πάπρικα γλυκειά,
                1/2 κ.καφέ σκόρδο γκρανουλέ,
                1 κ.καφέ κουρκουμά,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Βάλτε στον μύλο των μπαχαρικών τις νιφάδες της ντομάτας και το μπούκοβο, και τρίψτε τα να γίνουν σκόνη.
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κύβους μεσαίου μεγέθους (2 εκ.).
Βάλτε το λάδι σε μια σωτέζα με καπάκι και βάλτε την στην φωτιά. Προσθέστε τις πατάτες, σωτάρετε για 5 λεπτά, αλατίστε και σκεπάστε με το καπάκι. Κατεβάστε την φωτιά και αφήστε τες να σιγομαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που απαλά. Οταν οι πατάτες μαλακώσουν, αφαιρέστε το καπάκι, πασπαλίστε με τα μπαχαρικά και προσθέστε το ξύδι. Δυναμώστε την φωτιά και σωτάρετε τις patatas bravas  μέχρι να απορροφήσουν την σάλτσα τους.
Σερβίρετε τες αμέσως!     

* μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ενα κοφτό κουταλάκι ντομετοπελτέ.


PATATAS BRAVAS A MODO MIO

Patatas bravas o patatas a la brava, che in spagnolo vuol dire "patate selvagge", è uno dei contorni più comuni del tapas. Le patatas bravas sono patate bianche, tagliate a pezzi di media grandezza e irregolari, cotte in padella, con sapore tra il bollito e il fritto, mentre di solito sono abbastanza piccantine. Esistono varie ricette per la loro preparazione, siccome il modo di cottura differisce da luogo a luogo. C'è chi fa lessare le patate prima di friggerle. Molto spesso, vengono condite con una specie di maionese piccante, con salsa al pomodoro o con salsa aijoli.
Le mie patatas bravas, sono senza salsa, piccantine e speziate.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di patate bianche (sbucciate),
                            3-4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            1 cucchiaio di aceto di vino bianco,
                            1 cucchiaio di fiocchi di pomodoro*,
                            1 cucchiaino del caffè bùkovo,
                            1 cucchiaino del caffè paprica dolce,
                            1/2 cucchiaino del caffè aglio granulato,
                            1 cucchiaino del caffè curcuma,
                            sale.
Preparazione :
Macinate i fiocchi del pomodoro con il bukovo.
Spellate le patate e tagliatele a pezzi irregolari di media grandezza (2 cm).
Versate l' olio in una padella, munita di coperchio, e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la patate e lasciate friggere per 5 minuti. Salate e coprite la padella con il suo coperchio. Abassate la fiamma e lasciate cuocere per una quindicina di minuti, mescolando di tanto in tanto, molto delicatemente. Quando le patate sarano intenerite, scoprite la padella. Cospargete di spezie e sfumate col aceto. Rafforzate il fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto ancora, fino ad asciugare.
Servite subito!

* potete sostituire con un cucchiaino raso di triplo-concentrato di pomodoro.



12 σχόλια:

  1. Το πόσο μου αρέσουν έτσι μαγειρεμένες οι πατατούλες δεν λέγεται! Τις τσακίζω! Μου αρέσει που στις δικές σου έβαλες μπούκοβο! Θα έχουν πολύ νόστιμο, πικάντικο αποτέλεσμα! Μιαμ μιαμ!
    Φιλιά πολλά και καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ νοστιμες πατατουλες και γινονται και γρηγορα! Τους παει το καφτερο!
      Φιλια Αναστασια μου, με υγεια και χαρα τις γιορτες!

      Διαγραφή
  2. Εύκολη πρόταση και αρκετά σπιρτόζικη!
    Μου αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε τα ιδια γουστα στα μαχαρικα Ερμιονη μου!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Αντε να αντισταθείς σε αυτές τις υπέροχες πικάντικες πατατούλες!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να αντισταθεις Ελενα μου, και αν σου αρεσουν και οι πατατες, οπως σ' εμας, τις καθαρισες μεχρι να πεις κυμινο!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Πατατοσυνταγή απίστευτη λέμε............γειά στα χέρια σου Μαρίνα μου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεντανόστιμες δείχνουν οι πατατούλες! Πολύ ωραίο συνοδευτικό, Μαρίνα!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατι ξερουν και οι Ισπανοι Ειρηνη μου! Το ποσο θελω να δοκιμασω αυτα τα tapas δεν λεγεται! Σερβιρουν απιστευτα μεζεδακια!
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  6. Μαρίνα μου θα ενταχθούν στο γιορτινό τραπέζι! γειά στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.