ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

VICTORIA SANDWICH SPONGE CAKE


VICTORIA SANDWICH SPONGE CAKE

Το Victoria sandwich sponge cake, είναι ενα πολύ νόστιμο παντεσπάνι (ή πιο σωστά pasta genovese), με γέμιση απο πλούσια κρέμα και μαρμελάδα, που μας έρχεται απο την Αγγλία. Το όνομα του το πήρε απο την βασίλισσα Victoria (1837-1901), η οποία το αγαπούσε πολύ και ήταν η απαραίτητη συνοδεία στο απογευματινό της τσάϊ. Η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού, του λεγόμενου "four o' clock tea" (στις 4 ακριβώς!), ξεκίνησε μάλιστα γύρω στα 1880 απο μια ακόλουθο της βασίλισσας, την Anna, Δούκισσα του Bedford, ως ενα ελαφρύ κολατσό με τσάϊ και λίγο ψωμί. Σύντομα προστέθηκαν και διάφορα γλυκά κεκάκια και σαντουϊτσάκια, ενω η ιδέα άρεσε τόσο πολύ που σύντομα έγινε μόδα της εποχής, που επέζησε βέβαια μέχρι τις μέρες μας.
Για την παρασκευή του victoria cake, υπάρχουν δυο μέθοδοι, η παραδοσιακή και η σύχρονη. Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο, το βούτρο χτυπιέται με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει, προστίθενται έπειτα τα αυγά, χτυπημένα ξεχωριστά, και τέλος το αλεύρι με το baking. Στην σύγχρονη μέθοδο, χτυπιούνται όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να πάρουμε ενα αφράτο μίγμα. Στις μοντέρνες συνταγές, συνήθως χρησιμοποιούν φαρίνα και προσθέτουν έξτρα baking για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Αν και εύκολο στην παρασκευή του, το victoria cake, θέλει λίγο προσοχή με το ψήσιμο του, ώστε να βγεί ωραίο αφράτο και να μην καθίσει.
Το victoria cake, είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να παρουσιαστεί και ως μια γρήγορη τούρτα. Για την γέμιση χρησιμοποιούν συνήθως βουτυρόκρεμα αρωματισμένη με βανίλλια, πολλές φορές ανακατεμένη και με σαντιγύ, και μαρμελάδα βατόμουρο. Εγώ χρησιμοποίησα σαντιγύ, την οποία εμπλούτισα με μασκαρπόνε, και την υπέροχη μαρμελάδα μου κεράσι και βύσσινο.

Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά 
για το κέϊκ : 4 αυγά μέτρια, ζυγισμένα με το τσόφλι τους (200gr περίπου.),
                      - ίδιο βάρος σε : -
                      βούτυρο αγελάδος βιολογικό,  
                      αλεύρι γοχ.,
                      ζάχαρη κρυσταλλική,
                      8gr χημική μαγιά (ή baking powder),
                      1 γερή τσιμπιά αλάτι,
                      1 βανιλλίνη,
                      50ml γάλα φρέσκο πλήρες.  
για την γέμιση : 300gr  mascarpone,
                              250gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                             40gr ζάχαρη άχνη
                             μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας,
                            300gr μαρμελάδα (εγω : κεράσι με βύσσινο).
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη αδιάβροχη.
Προετοιμασία :
Τόσο το βούτυρο όσο και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, το αλάτι και την βανιλλίνη, μέχρι να ασπρίσει. Πάντα χτυπώντας, προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο πρίν ρίξετε το επόμενο. Κοσκινήστε το αλεύρι με το baking και προσθέστε τα στο μίγμα εναλλάξ με το γάλα και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Βουτυρώστε δύο ταψάκια με διάμετρο 22 εκ. Χωρίστε το μίγμα στα δυο και μοιράστε το στα δύο ταψάκια. Ισιώστε την επιφάνεια της ζύμης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ενα μόνο ταψάκι και μετά να χωρίσετε το παντεσπάνι οριζόντια σε δυο δίκους. Σε αυτήν την περίπτωση αυξάνεται ο χρόνος ψησίματος.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Πριν τα βγάλετε απο τον φούρνο, κάντε το τέστ της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε τα κέϊκ απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πρίν τα ξεφορμάρετε.
Ετοιμάστε την κρέμα : Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη σε σαντιγύ (οδηγίες εδώ). Στραγγίστε το μασκαρπόνε απο το τυχόν ζουμάκι του και χτυπήστε το να αφρατέψει. Αναμείξτε το με την σαντιγύ και το εκχύλισμα βανίλιας. 
Συναρμολόγηση : Τοποθετήστε τον ενα δίσκο απο το παντεσπάνι σε ενα δίσκο σερβιρισματος με την ψημένη επιφάνεια προς τα κάτω. Στρώστε επάνω του την κρέμα και καλύψτε με την μαρμελάδα. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση μια ξυνούτσικη κόκκινη μαρμελάδα (βατόμουρο, βύσσινο, σμέουρα αλλά και φράουλα). Τοποθετήστε απο επάνω τον δεύτερο δίσκο, αυτή τη φορά με την ψημένη επιφάνεια προς τα επάνω. Πασπαλίστε την επιφάνεια του victoria cake με ζάχαρη άχνη, κατά προτίμηση αδιάβροχη (δείτε εδώ πως να την φτιάξετε).
Το victoria cake διατηρείται στο ψυγείο.


VICTORIA SANDWICH SPONGE CAKE

Il Victoria sandwich sponge cake, è una buonissima torta che viene dall' Inghilterra. Prese il suo nome in onore della Regina Victoria (1837-1901) che ne andava ghiotta, tanto che il victoria cake, era il solito pasticcino che accompagnava il suo tè pomeridiano. L' usanza del "four o' cock tea" in Inghilterra, è cominciata in 1880 ca., da una dama d' onore appunto della Regina Vittoria, la Duchessa di Bedford Anna, che sentendo spesso un languorino tra pasto e cena, gradiva una tazza di tè accompagnata da qualche panetto. Molto presto ai panetti si sono aggiunti panini e piccoli dolcetti, mentre l' idea è piaciuta tanto, che molto presto si è evoluta in una abitudine fissa tra la gente di aristocrazia, e che sopravisse fino ai nostri giorni.
Il victoria cake è una torta piuttosto semplice. Si compone da due dischi di pan di spagna, o meglio pasta genovese, soffice e al sapore ricco, farciti di una crema bianca e burrosa (di solito crema al burro mescolata con panna montata) e confettura di frutti rossi (di solito di more di rovo). Esisotno ben due metodi di preparazione. Secondo quello tradizionale, il burro viene lacorato con lo zucchero fino a prendere una crema soffice; poi vengono aggiunte le uova ed infine la farina con il lievito chimico. Secondo il metodo moderno, gli ingredienti vengono sbattuti tutti insieme, fino a prendere un composto spumoso. Nelle ricette che vengono eseguite col metodo moderno, spesso oltre la farina autolievitante, viene aggiunta una quantità di lievito chimico in più, per ottenere una torta molto soffice. Si deve ancora prestare attenzione durante la cottura per non rischiare di far sgonfiare il pan di spagna. 
Per il mio victoria cake, oltre alla pasta genovese, per la farcitura ho preparato una crema al mascarpone e panna montata, aromatizzata alla vaniglia, mentre ho utilizzato la mia buonissima confettura di ciliegie e amarene.

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti 
per la pasta genovese : 4 uova medie, pesati col guscio (200gr ca.),
                                            - lo stesso peso di : -
                                             burro bio a temperatura ambiente,
                                             farina 00,
                                             zucchero semolato,
                                             8gr di lievito chimico autoprodotto (o quello confezionato),
                                             1 buono pizzico di sale,
                                             1 vanillina,
                                             50ml di latte fresco intero.  
per la finitura : 300gr di mascarpone,
                               250gr di panna fresca,
                               40gr di zucchero a velo,
                               qualche goccia di estratto di vaniglia,
                               300gr di confettura (io : di ciliegie e amarene),
                               zucchero bucaneve.
Preparazione :
Burro e uova devono essere a temperatura ambiente.
Sbattete il burro con lo zucchero, la vanillina ed il sale, fino aprendere una crema chiara. Sempre sbattendo, aggiungete le uova, uno alla volta, aspettando che si incorpora ogni singolo uovo, prima di aggiungere il seguente. Settacciate la farina con il lievito e aggiungeteli al composto, alternando con il latte e mescolando con una spatola.
Imburrate due stampi rotondi di 22 cm di diametro. Dividete l' impasto in due parti uguali, disponete nei stampi e livellate. Potete utilizzare uno stampo solo e dopo la cottura tagliare orizzontalmente il pan di spagna a due. In questo caso i tempi di cottura aumentono.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C e fate cuocere a modalità statico per 20 minuti ca., fino a dorare. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare completamente prima di sformare.
Preparate la crema di farcitura : Montate la panna con lo zucchero (per istruzioni qui). Scolate il mascarpone e sbattete per renderlo cremoso. Mescolate con la panna montata e l' estratto di vaniglia.
Montaggio : Disponete un disco di pan di spagna su un vassoio da portata, con la parte cotta sotto. Spalmate con la crema al mascarpone. Coprite con la confettura. Preferibilmente utilizzate una confettura acidula e di colore rosso (di more di rovo, di amarene, di lamponi o ancora di fragole). Coprite con il secondo disco di pan di spagna, questa volta con la parte cotta sopra. Sopolverate di zucchero a velo, preferibilmente quello bucaneve (istruzioni per prepararlo qui).
Il victoria cake viene conservato nel frigo.            


30 σχόλια:

  1. Eμείς το four o clock tea μπορεί να μη το συνηθίζουμε και να χαμογελάμε με την τυπική απογευματινή αυτή συνήθεια των Άγγλων,αλλά έχουμε τον υπέροχο αρωματικό καφέ μας και την παντοτινή μας διάθεση να γευόμαστε παρόμοια γλυκά.Σε κάθε στιγμή της μέρας μας ένα κομμάτι αυτού του υπέροχου γλυκίσματος μπορεί να κατευνάσει πάραυτα λιγούρες και στιγμιαίες πείνες.Μπορεί ακόμα και να αλλάξει την κακή μας διάθεση, αφού η ήπια γλυκύτητα του λειτουργεί σαν ένα ασφαλές λιμανάκι, όπου το σύντομο αγκυροβόλι προσφέρει μοναδικές γευστικές απολαύσεις.
    Μου άρεσε που δεν χρησιμοποίησες την βουτυρόκρεμα.Πιστεύω ότι με με την ανάμειξη μασκαρπόνε-σαντιγύ το γευστικό αποτέλεσμα θα ήταν πιο ήπιο και ελαφρύ,
    Όσο για την καταπληκτική τεχνοτροπία της αδιάβροχης άχνης ζάχαρης ...δεν έχω λόγια!!!Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά!!!!Εξαιρετική λύση για τα γλυκά των οποίων η επιφάνεια ΄΄ταλαιπωρείται΄΄από την υγρασία του ψυγείου!
    Καλή σου μέρα Μαρίνα μου!!!!!Στέλνω πολλά,πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Εγω παντως που δεν πινω καφεδακι, μαλλον ακολουθω ακουσια το four o' clock tea, αφου εκεινη την ωρα κατι θελω να πιω!
      Το πλουσιο αυτο κεκακι οντως ειναι πολυ νοστιμο και δεν απορω καθολου που το υιοθετησε η βασσιλισα Βικτωρια. Την βουτυροκρεμα κι εγω δεν την πολυσυμπαθω, η γευση της μου ερχεται πολυ βαρεια, ενω το μασκαρπονε ειναι απο τα αγαπημενα μου υλικα.
      Οσο για την αδιαβροχη ζαχαρη, ας ειναι καλα το Montersino, που παρ' ολο που τωρα τελευταια ανακαλυπτω λαθη στις συνταγες του (και εχω τσατιστει λιγο μαζι του!) σταθηκε η αιτια να μαθω διαφορα χρησιμα "κολπα" της ζαχαροπλαστικης!
      Φιλια πολλα καλη μου φιλη!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο σε εμφάνιση και φαντάζομαι πολύ ελαφρυ σε γεύση! Μου αρέσει πολύ η κρέμα που έφτιαξες για τη γέμιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλουσιο σε θερμιδες βεβαια, αλλα ειναι πολυ νοστιμο οντως! Ακομη και οι αντρες μου το εκτιμησαν πολυ, παρ' ολο που οταν βλεπουν κατι που δεν ειναι σοκολατενιο συνηθως στραβομουτσουνιαζουν!

      Διαγραφή
  3. Τί όμορφο που είναι! Φαντάζομαι τη γεύση του και τρελαίνομαι! Μπα... όχι βουτυρόκρεμα, θα προτιμήσω τη δική σου γέμιση. (έχω και άποψη!) Πολύ ωραίο Μαρίνα μου! Με βάζεις πάλι σε ζαχαροπλαστικούς πειρασμούς!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιαξεις Πηνελοπη μου, και πολυ νοστιμο και ευκολο ειναι, τα εχει ολα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Τρελαινομαι για τέτοιου είδους γλυκά!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο σε εμφάνιση, αλλά και σε γεύση φαντάζομαι!
    Καλή και γλυκιά εβδομάδα Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Ελενα μου!
      Μας αρεσε πολυ αυτο το κεκακι, το παντεσπανι του ειναι ωραιο ζουμερο και βουτυρατο!

      Διαγραφή
  6. All Time Classic cake! Υπέροχο! Μ αρέσει που δεν έβαλες βουτυρόκρεμα, όπως κάνουν εδώ και το καταστρέφουν (για τα γούστα μου)
    Πολλά φιλάκια Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελικη μου, οπως ειπα και στην Φωτεινη, δεν μου αρεσει η βουτυροκρεμα, μου ερχεται πολυ βαρεια σαν γευση.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  7. Και μόνο που διάβασα την πρώτη πρόταση του προλόγου σου θέλω να το δοκιμάσω!
    Η κρέμα με μασκαρπόνε με ενθουσιάζει πραγματικά και η επιλογή μαρμελάδας απλά άψογη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη η μαρμελλαδα εγινε ιδιαιτερα επιτυχημενη Ερμιονη μου, πρεπει να την καθιερωσω!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  8. una torta golossisima! Mi è molto piaciuta la storia della songe cake. Complimenti.
    Serena notte <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μόνο που το βλέπω, θέλω να φωνάξω κόσμο και να το τσακίσουμε παρέα μαζί με ένα ζεστό αρωματικό τσάι! Τι φοβερή εμφάνιση! Πραγματικά προκλητικό! Και ο συνδυασμός των υλικών εξαιρετικός! Μπράβο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αναστασια μου! Τελικα ειναι ανταξιο της φημης του!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίο το κέικ! Μ' αρέσει που στην κρέμα έχεις βάλει και μασκαρπόνε.Κατοχυρώνεται για δοκιμή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραιότατο και λατρεμένο!!!! Εγώ ακολουθώ τη σύγχρονη μέθοδο και βάζω όλα τα υλικά μαζί!!!! Τέλειο σαν τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το δοκιμασω κι εγω να τα βαλω ολα τα υλικα μαζι σε επομενη εκτελεση! Εχεις δικιο μπορει να παρουσιαστει και σαν τουρτα!

      Διαγραφή
  12. Θα'χω κάτι από Μεγάλη Βρεττανία στο αίμα μου, δεν εξηγείται αλλιώς: Βλέπω το κέηκ και στρώνομαι για τσάϊ στις τέσσερις ακριβώς! Super!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι το κεϊκ που προκαλει τους συνειρμους Μαρθα μου!!!!

      Διαγραφή
  13. Αααα τι αριστοκρατικό κέικ! Ότι πρέπει για μία βασίλισσα! Πολύ θα μου άρεσε να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... επωφελουνται και οι υπηκοοι της!!! Λιχουδα παντως η βασιλισσα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.