ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΣΚΟΡΔΑΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ (SUCUK KÖFTE) // POLPETTE DI CARNE TRITA AL MODO DI SALCICCIA


ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΣΚΟΡΔΑΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
(SUCUK KÖFTE)

Κάτι ξέρουν και οι Τούρκοι απο κεμπάπια και σουτζουκάκια! Μια λιτή συνταγή απο την παραδοσιακή τούρκικη κουζίνα, με πολύ πάρα πολύ σκόρδο και λίγα μπαχαρικούλια. Ισως τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Το όνομα τους, sucuk köfte, υποδηλώνει οτι τόσο η γεύση όσο και το άρωμα τους, θυμίζει το σουτζούκι, δηλαδή το πικάντικο λουκάνικο, που ξηραίνεται στον άερα.
Πιστεύω οτι μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του σκόρδου αλλά σίγουρα να μην το αφαιρέσετε απο την συνταγή, γιατί τότε θα προκύψει κάτι το τελείως διαφορετικό. Επίσης δώστε λίγο προσοχή στις οδηγίες παρασκευής, γιατί κάποιες μικρές λεπτομέρειες έχουν και αυτές την σημασία τους για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Η συνταγή αυτή, όντας παραδοσιακή, κυκλοφορεί ευρέως σε τούρκικα site και blog με πολύ μικρές διαφορποιήσεις στα υλικά της. 
Μπορούν να ψηθούν τόσο στην σχάρα, όσο και στο τηγάνι με πολύ λίγο λαδάκι. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με δροσερό τζατζίκι, τηγανητές πατάτες, ρυζάκι πιλάφι, σαλάτα χόρτα ή να τα σερβίρετε σαν πικάντικο μεζέ. Τα δοκιμάσαμε και με σάλτσα και ήταν επίσης υπέροχα!

Δόση : 25 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg μοσχαρίσιο κιμά,
                7 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,
                1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί,
                2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
                1 κ.γ. θυμάρι ξερό,
                1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά,
                1 κ.σ. κοφτή κύμινο,
                1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο,
                1 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο,
                1 1/2 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Ο κιμάς δεν πρέπει να είναι άπαχος, αλλά το κρέας απο το οποίο θα προκύψει να έχει και το λιπάκι του.
Τρίψτε το ψωμί σε ψίχουλα. Περάστε το σκόρδο απο την πρέσσα.
Βάλτε όλα τα υλικά  μέσα σε ενα σκεύος και δουλέψτε τα πολύ καλά για 15 λεπτά. Έχει σημασία να δουλευτεί πάρα πολύ καλά το μίγμα ώστε να δέσουν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Πλάστε το μίγμα σε σουτζουκάκια ή στρογγυλά κεφτεδάκια. Βάλτε τα σε ενα σκεύος με καπάκι και βάλτε τα στο ψυγείο. Αφήστε τα να σταθούν για 24 ώρες.
Μπορείτε είτε να τα ψήσετε στην σχάρα είτε στο τηγάνι με πολύ λίγο λαδάκι.
Σερβίρετε τα ζεστά.


POLPETTE DI CARNE TRITA AL MODO DI SALCICCIA

La cucina trurca è famosa per le sue preparazioni di carne trita, kebab e kioftè. I cosidetti sucuk köfte, sono delle polpette di carne di manzo trita, che il loro sapore e profumo, rassomiglia alla speziata salciccia secca turca (sucuk). Tranne alla carne tritata, contengono principalmente abbastanza aglio e una manciata di spezie, tra le più comunemente utilizzate nella cucina turca. Credo che potete ridurre la quantità d' aglio, ma certo non eliminarlo, siccome ne riuslterà una cosa del tutto diversa. Prepararli è molto facile, si deve però prestare attenzione a qualche piccolo dettaglio per quanto riguarda il trattamento dell' impasto, per ottenere il massimo del loro sapore.
Siccome si tratta di un piatto tradizionale, questa ricetta è abbastanza diffusa tra siti e blog turchi, e si ripete con piccolissime variazioni. Potete servirli come antipasto e abbinarli a patatine firtte, patate o verdure lessate o riso pilaf o accompagnarli ad un fresco tzatziki. Li abbiamo assagiati anche bagnati di una semplice salsina al pomodoro ed erano pure molto buoni!

Dosi : 25 polpettine
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di carne di manzo tritata,
                             7 grossi spicchi d' aglio,
                             1 fetta di pane raffermo,
                             2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 cucchiaino di timo essiccato,
                             1 cucchiaio di paprica dolce,
                             1 cucchiaio raso di cumino macinato,  
                             1/2 cucchiaino di pimento macinato, 
                             1 cucchiaino di pepe nero macinato,
                             1 1/2 cucchiaino di sale.
Preparazione : 
La carne di manzo non deve essere del tutto magra, ma contenere una media quantità di grasso. 
Sbricciolate il pane raffermo. Passate l' aglio dallo spremiaglio.
Ponete tutti gli ingredienti in una ciotola e lavorate il composto per 15 minuti. E molto importante mescolare tutti gli ingredienti molto bene per insaporirsi la canre. Formate delle polpettine cilindriche (come le mie, che in Grecia chiamiamo sutzukàkia) o le solite rotonde appiattite. Ponetele tutte in un recipiente, coprite con un coperchio o pellicola transaprente e posizionate nel frigo. Lasciate stagionare per 24 ore. 
Potete cuocere le polpettine alla griglia o nella padella con qualche goccia d' olio. 
Servitele calde.           


10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!!!!
    Υποκλινόμαστε στην ανατολίτικη πικάντικη κουζίνα.Είναι λίγο βαριά βέβαια,αλλά αποζημιώνει με την γευστική ευδαιμονία που τελικά προσφέρει.
    Τα συγκεκριμένα σουτζουκάκια αρέσουν πολύ.Και εσύ βρε Μαρίνα μου τα έκανες σχεδόν επαγγελματικά στην εμφάνιση,γιατί στη γεύση φαντάζομαι είναι απείρως ανώτερα!Δεν απορώ που η οικογένειά σου τα τίμησε όπως τους έπρεπε!!Όταν τα δοκιμάσω θα αναγκαστώ να προσθέσω λίγο σκόρδο δυστυχώς αφού το ..ατιμούλικο δημιουργεί δύσπεπτες καταστάσεις σε μέλη της δικής μου οικογένειας.
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα πλεον Φωτεινη μου!
      Ειναι βαρια χωρις αμφιβολια, αλλα ειναι πολυ νοστιμα! Τα εχω φτιαξει πανω απο μια φορα μεχρι την δημοσιευση της αναρτησης, οποτε το λεω με βεβαιοτητα. Μην νομιζεις, κι εμεις μονο σαββατοκυριακα τολμαμε να τα φαμε, γιατι μετα δεν ειναι να κυκλοφορεις πολυ πολυ αναμεσα σε κοσμο! Ευτυχως που δεν εχουμε προβληματα δυσπεψιας με το σκορδο, οπως ακουω απο πολλους...
      Φιλια πολλα, καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Αξιοζήλευτα φαίνονται!
    Απίθανο σχήμα και φαντάζομαι γεύση! Σκορδάκι μπόλικο-μπόλικο!
    Φιλιά, καλό ΣΚ Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκορδακι με το κανταρι, αλλα τους παει πολυ!
      Καλο Σ/Κ Ερμιονακι!

      Διαγραφή
  3. Αχ τί μεζεδάκι είναι αυτό πρωί πρωί! Με τζατζικάκι θα είναι όντως όλα τα λεφτά! Πολύ ωραίο Μαρίνα μου, ιδανικό για παρεΐστικες βραδιές, συνοδεία μπύρας!
    Πολλά φιλιά! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τζατζικι τους παει πολυ, να μην εχει βεβαια και αυτο πολυ σκορδο!
      Καλα να περασεις Πηνελοπη μου το Σ/Κ,
      φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Βρίσκομαι σε αναζήτηση για το τέλειο σουτζουκάκι, οπότε θα το δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσα μου, αν αυτο δεν ειναι το τελειο σουτζουκακι σιγουρα βρισκεται πολυ κοντα στην τελειοτητα! Ο καλος μου ενθουσιαστηκε και η γνωμη του σιγουρα εχει καποια βαρυτητα, αφου χωρις κρεας δεν μπορει!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.