ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ CAVOLO NERO, ΞΥΝΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΡΟΔΙ // INSALATA CRUDA AL CAVOLO NERO, MEAL VERDE E MELOGRANO


ΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ CAVOLO NERO, ΞΥΝΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Οταν ανακάλυψα το cavolo nero είχα την εντύπωση οτι καταναλώνεται μόνο βρασμένο. Ψάχνοντας για πιθανές χρήσεις του στην μαγειρική, εκτός απο την ribollita (σούπα με φασόλια) κάπου είδα οτι μπορεί να φαγωθεί και ωμό και μάλιστα είναι πολύ ωφέλιμο, αφού δεν καταστρέφονται οι πολύτιμες βιταμίνες του. Το δοκίμασα λοιπόν, και η γεύση του μου θύμισε την αίσθηση που έχω όταν τρώω ρόκα (που σημειωτέον δεν μου αρέσει...), δηλαδή έχει κάτι το πικάντικο και αμυδρά καυστικό, που ίσως σε κάποιους δεν αρέσει. Καθώς είναι η εποχή και για τα ρόδια, σκέφτηκα να το συνδυάσω με αυτά, αλλά και με το ξινόμηλο. Το αποτέλεσμα προσωπικά μου άρεσε, γι' αυτό και σας το παρουσιάζω.

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 10 φρέσκα φύλλα απο cavolo nero,
                 1/2 ξυνόμηλο,
                 2 κ.σ. σπόρια ροδιού,
                 1 κ.σ. καρύδια χροντροσπασμένα,
                 θαλασσινό αλάτι.
vinaigrette : 2 κ.σ. πετιμέζι ροδιού,
                         1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                         1 κ. καφέ μηλόξυδο.
Προετοιμασία :
Πλύντε τα φύλλα απο το cavolo nero, αφαιρέστε το κεντρικό σκληρό νευρο τους και κόψτε τα σε λεπτές λωρίδες. Πασπαλίστε το με 1-2 πρέζες αλάτι και πιέστε με τα χέρια σας, μέχρι να φαίνεται σαν μαραμένο (όπως κάνουμε με το λάχανο).
Καθαρίστε το ξυνόμηλο και κόψτε το σε κυβάκια (μπορείτε να αφήσετε την φλούδα του).
Σπάστε τα καρύδια με τα δάχτυλά σας σε χοντρά κομμάτια.
Βάλτε το cavolo nero  σε ενα πιάτο σαλάτας, ρίξτε απο επάνω τα κομμάτια του μήλου και τα σπόρια του ροδιού.
Χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά για την βιναιγκρέτ, ώστε να γαλακτωματοποιηθεί. Αν δεν έχετε πετιμέζι ροδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι μπαλσάμικο αλλά θα αφαιρέσετε το επιπλέον ξύδι της συνταγής.
Περιχύστε την σαλάτα με το ντρέσσινγκ. Σκορπίστε τα σπασμένα καρύδια και σερβίρετε.


INSALATA CRUDA AL CAVOLO NERO, MELA VERDE E MELOGRANO

Quando ho scoperto il cavolo nero, avevo l' impressione che viene consumato solo cucinato. Cercando informazioni su di esso, ho visto però che può essere consumato anche crudo. Adoro le insalate crude, perchè si capisce il vero sapore degli ortagi e perchè conservano le loro preziose vitamine, di solito distrutte se vengono poi cotti... Così ho masticato una foglia cruda e mi ha fatto pensare subito al sapore pungente e piccante della rucola (che ammetto che non mi piace poi tanto...). Siccome è pure la stagione dei melograni e ne ho un melograno stracarico di frutti nel cortile, ho pensato di abbinare il cavolo nero ai loro chicci meravigliosi. Siccome poi aveva bisogno anche di un tocco di acido, ho deciso di aggiungere mela verde acida e un pochino di aceto di mele.
Il risultato mi è piaciuto e così ve lo presento!

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 10 foglie di cavolo nero
                              1/2 mela verde,
                              2 cucchiai di chicchi di melograno,
                              1 cucchiaio di noci tritate grossolanemente,
                              sale marino.
vinaigrette : 2 cucchiai di petimesi di melograno,
                         1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
                         1 cucchiaino di aceto di mele.
Preparazione :
Lavate bene le foglie del cavolo nero, eliminate la parte centrale dura e tagliate a listarelle. Cospargete di un paio di pizzichi di sale marino e massaggiate con le mani, fino che assumono l' aspetto di cotto.
Eliminate il torsolo e semi della mela (meglio lasciare la buccia) e tagliatela a cubetti.
Con le vostre mani, tritate grossolanemente le noci.
In un piatto fondo per l' insalata, ponete il cavolo nero, i pezzi di mela e cospargete i chicchi di melograno.
Frullate insieme tutti gli ingredienti per la vinaigrette e versatele sull' insalata.
Cospargete infine delle noci e servite.

6 σχόλια:

  1. Δεν το ξέρω το συγκεκριμένο λαχανικό, έχω την εντύπωση ότι το έχω δει στο Λονδίνο μόνο. Τώρα που θα πάω θα το ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι σχεδον σιγουρο οτι το εχεις δει στο Λονδινο Ξανθη μου, στα αγγλικα λεγεται kale.

      Διαγραφή
  2. Έχω την εντύπωση ότι το cavolo nero σε έχει ενθουσιάσει Μαρίνα μου!
    Ανεβάζεις και τόσο ωραίες συνταγές στις οποίες πρωταγωνιστεί και μας ξεσηκώνεις να το βρούμε για να τις δοκιμάσουμε και εμείς!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν το περιμενα με τιποτε Ερμιονη μου! Εφτιαξα και κατι ακομη που με ενθουσιασε ακομη πιο πολυ, αλλα δεν λεω τι ειναι, θα σας το παρουσιασω στα προσεχως!

      Διαγραφή
  3. Μαρίνα μου συμφωνώ με τον ενθουσιασμό σου (παρόλο που ο άντρας μου διαμαρτύρεται "Πάλι λαχανίδες θα φάμε!") και προσπαθώ να το αξιοποιώ στην κουζίνα μου γιατί πρέπει να είναι πολύ υγιεινό! Υπέροχη η σαλάτα σου και εξαίσια η βινεγκρετ!!!!
    Περιμένω να δω τι σε ενθουσίασε!!!!
    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελικη μου, τελικα το προσεχως θα ειναι λιαν συντομως, αφου στην Ελλαδα ειναι σπανιο και ειπα να συμπτυξω λιγο τις σχετικες με αυτο αναρτησεις...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.