ΨΩΜΙ ΜΕ ΡΙΚΟΤΤΑ
Ενα νόστιμο ψωμάκι, που συγγενεύει πολύ με το αλμυρό πλάμ κεϊκ. Η ρικόττα εκτός απο γεύση προσθέτει και υγρασία στην ζύμη, ενώ το μίγμα αποξηραμένων μυρωδικών και η λιαστή ντομάτα δίνουν στο ψωμάκι μια πικάντικη νότα. Ιδανικό για σνακ, ενω μαζί με μια ποικιλία τυριών συνοδεύει άριστα μια παγωμένη μπυρίτσα!
Δόση : 2 καρβελάκια του μισού κιλού περίπου
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 250 gr ενυδατωμένο φυσικό προζύμι,
400 gr αλεύρι κίτρινο,
250 gr ρικόττα,
200 ml νερό χλιαρό,
1 κ.γ. μέλι,
50 gr χοιρινό λίπος (λαρδί),
1 γεμάτο κ.γ. μίγμα απο αποξηραμένα μυρωδικά,
6 κομμάτια λιαστές ντομάτες στο λάδι,
1 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Αφήστε την ρικόττα και το λαρδί για μια ωρίτσα εκτός ψυγείου, ώστε να μην είναι πολύ κρύα.
Σχηματίστε το γνωστό "βουναλάκι" με το αλεύρι επάνω στην επιφάνεια εργασίας, ανοιξτε στο κέντρο του την λακκουβίτσα και ρίξτε μέσα το προζύμι, το νερό, το μέλι, το λαρδί και την ρικόττα, ενω πασπαλίστε το αλάτι περιμέτρικα στο αλεύρι, ώστε να μην έρθει σε άμεση επαφή με το προζύμι. Ξεκινήστε να ζυμώνετε, μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη, που να μήν κολλάει στα χέρια. Πρός το τέλος του ζυμώματος προσθέστε και τα μυρωδικά. Σκεπάστε την ζύμη σε καμπάνα και αφήστε την σε χλιαρό μέρος για 6 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Βέβαια τώρα που είναι καλοκαίρι απλά βάλτε το ζυμάρι σε μέρος προφυλαγμένο απο ρεύματα αέρα και ίσως χρειαστεί να μειωθεί και ο απαιτούμενος χρόνος ζύμωσης.
Οταν η ζύμη είναι έτοιμη, αδειάστε την επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε την λίγο για να ξεφουσκώσει. Προσθέστε την λιαστή ντομάτα κομμένη σε κομματάκια και ενσωματώστε την στην ζύμη. Χωρίστε την ζύμη σε δυο μέρη. Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και ενα μεγάλο ψωμάκι, εμένα με βολεύει και φτιάχνω δυο μικρά, χρησιμοποιώντας ορθογώνια φορμάκια με διαστάσεις 20x10 εκ. Με το κάθε κομμάτι, αφού το δουλέψετε λίγο, ανοίξτε με τα χέρια ενα χοντρό φύλλο, τυλίξτε το και σχηματίστε ενα μπαστουνάκι στο μέγεθος της φόρμας σας. Αλείψτε καλά τις φόρμες με λάδι και βάλτε μέσα τα μπαστουνάκια. Ψεκάστε την επιφάνεια με λίγο νερό και βάλτε τις φόρμες σε χλιαρό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (2-3 ώρες).
Ψήστε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα ψωμάκια απο τον φούρνο, ξεφορμάρετε και αφήστε τα να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
Με το φυσικό προζύμι διατηρούνται για τουλάχιστον 10 μέρες!
PANE ALLA RICOTTA
Un panetto saporito, che rassomiglia ad un plum cake salato. La ricotta aggiunge umidità all' impasto e lo rende soffice, mentre la mistura di erbette aromatiche e i pomodori essiccati lo rendono stuzzicante. Ideale per un snak veloce o per accompagnare l' aperitivo!
Dosi : 2 panetti di mezzo chilo
Difficoltà : media
Υλικά : 250 gr di preimpasto di lievito madre,
400 gr di farina di frumento gialla,
250 gr di ricotta,
200 ml di acqua tiepida,
1 κ.γ. di miele di fiori,
50 gr di strutto,
1 cucchiaino colmo di mistura di erbe aromatiche per la pasta,
6 pezzi di pomodori essiccati sott' olio,
1 cucchiaino di sale.
Preparazione :
Lasciate la ricotta ed il strutto fuori frigo per un' oretta, per non essere troppo freddi quando veranno utilizzati.
Con la farina formate la fontanella sul piano del lavoro. Nella fosseta versate il preimpasto, l' acqua, il miele, lo strutto e la ricotta, mentre cospargete il sale alla periferia, per non portarlo ad immediato contatto con il lievito. Impastate fino a prendere un' impasto elastico e non appiccicoso. Verso la fine dell' impastatura aggiungete anche le erbe aromatiche. Coprite l' impasto a campana e lasciate lievitare in luogo tiepido per 6 ore, fino al raddoppio. Certo, d' estate potete lasciare l' impasto a temperatura ambiente, però in luogo riparato da correnti d' aria, mentre si può anche ridurre i tempi di lievitazione.
Quando l' impasto sarà pronto, rovesciatelo sul piano del lavoro e lavoratelo un po' per sgonfiarlo. Aggiungete i pomodori essiccati , tagliati a pezzettini, e incorporateli all' impasto. Dividete l' impasto a due. Certo, potete anche preparare un panetto più grosso, a me conviene preparare due più piccoli, utilizzando due stampi rettangolari alle dimensioni di 20x10 cm. Prendete un pezzo e lavoratelo un po', poi con le mani apritelo in una sfoglia piuttosto grossa e arrotolatela alla lunghezza dello stampo. Ripetete con il secondo pezzo. Spenellate gli stampi con un pochino d' olio e posizionate dentro i filoncini. Spruzzate la superficie con acqua, o spenellate con un poachino d' olio. Posizionete gli stampi in luogo tiepido e lasciate lievitare fino al raddoppio (2-3 ore).
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C per mezz' oretta, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Questi panetti, preparati con il lievito madre, si conservano per almeno 10 giorni!
Καλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ πόσο μου αρέσουν αυτού του είδους τα ψωμάκια δεν λέγεται!Εμπλουτισμένα με νόστιμα ´´κρυμένα ´´ υλικά,που στα μονοπάτια της ανυπόμονης δοκιμής,σε υποχρεώνουν να αφήνεις αδιάκοπα,επιφωνήματα απόλαυσης και έκπληξης.
Πολύ ωραίο φάινεται,όπως άλλωστε και όλα τα άρτοποιήματα που συχνά μας παρουσιάζεις!
Καλή εβδομάδα εύχομαι !Φιλιά πολλά ,πολλά !
Καλημερα Φωτεινη μου και καλη εβδομαδα!
ΔιαγραφήΑπο καιρο ηθελα να προσθεσω την ρικοττα στο ζυμαρι μου και με τις λιαστες ντοματες ταιριασε ιδιαιτερα!
Πολλα φιλια!
εφιαξες στρουττο!!! δεν το ειχα δει. εγω το αγοραζω οποτε το χρειαστω, δηλαδη πολυ σπανια, δεν θυμαμαι εαν σου εχω πει οτι η πεθερα μου μου το εφερνα για να τηγανιζω πατατες. υπεροχες και το τονιζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ψωμι τελειο.
καλο βραδυ
Εχει πολυ καιρο που το εφτοαξα Ειρηνη μου, για την ακριβεια, εχω φτιαξει 2 φορες μεχρι τωρα. Εδω οπως ξερεις δεν υπαρχει... Το χρησιμοποιω σπανια, συνηθως σε ζυμες, και σιγουρα πρεπει να δοκιμασω τις τηγανητες πατατες που μου προτεινες, αλλα περιμενω να χειμωνιασει λιγο...
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ!
Φιλια!
Πολύ λαχταριστό το ψωμί σου! Να περνάς καλά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρια μου!
ΔιαγραφήΚι εσυ το ιδιο!
Τελικά το τυρί κρέμα δίνει απίστευτη νοστιμιά όπου και αν μπει. Το λαρδί για να πω την αλήθεια
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το βλέπω με καλό μάτι όταν το συναντώ σε κάποια συνταγή.
Υπέροχο το ψωμί σου Μαρίνα, πρέπει να έγινε ιδιαίτερα γευστικό!
Φιλιά
Η ρικοττα συγκρατει και υγρασια, με αποτελεσμα ενα πολυ μαλακο ψωμακι, που μοιαζει λιγο και με κεϊκ.
ΔιαγραφήΤο λαρδι μπορεις να το αντικαταστησεις καλλιστα με βουτυρο, αλλα δινει μεγαλη ελαστικοτητα στην ζυμη και στην ποσοτητα που ειναι δεν επιβαρυνει με τα λιπαρα του!
Πολλα φιλια Μινα μου!