ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ // CAKE ALLE MELANZANE E NOCI


ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Περισυ σας είχα παρουσιάσει αυτο το κέϊκ, που έκρυβε ενα ασυνήθιστο υλικό : την μελιτζάνα. Ισως κάποιοι σκέφτηκαν οτι ήταν υπερβολικό και το προσπέρασαν χαμογελώντας. Εγω όμως θα επιμείνω και θα επανέλθω με ακόμη ενα κεϊκ μελιτζάνας με γεύση που ενθουσιάζει. Η αρχική μου πρόταση σερβιρίσματος ήταν με λευκή σοκολάτα, αλλα είναι εξ΄ ίσου υπέροχο και πασπαλισμένο με λίγη ζαχαρίτσα άχνη.

Δοση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 150 gr αλεύρι γοχ,
                100 gr άμυλο καλαμποκιού,
                200 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο demerara,
                120 ml σησαμέλαιο,
                3 μεγάλα αυγά,
               1 φλ. μελιτζάνα στον τρίφτη,
               1 φλ. καρύδια χοντροκοπανισμένα,
               1 κοφτό κ.γ. baking,
               1 κ.γ. σόδα φαγητού,
               1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη,
               1/2 κ.γ. μπάχαρι σε σκόνη,
               1 τσιμπιά αλάτι,
για την επικάλυψη : 100 gr λευκή κουβετρούρα,  
                                      1-2 κ.σ. ινδοκάρυδο.
Προετοιμασία :
Θα χρειαστούμε μια μεγαλούτισκη μελιτζάνα φλάσκα, όσο το δυνατόν χωρίς σπόρους. Αφαιρέστε την φλούδα της και περάστε την απο τον χοντρό τρίφτη. 
Κοσκινήστε μαζί το αλεύρι, το άμυλο (corn flour ή maizena), το baking και την σόδα.
Χτυπήστε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Προσθέστε και το λάδι και συνεχίστε το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε την μελιτζάνα, τα μπαχαρικά το αλάτι και σταδιακά το μίγμα του αλεύρου, αναμιγνύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέστε και τα καρύδια και αναμείξτε.
Αλείψτε με λίγο σησαμέλαιο μια στρογγυλή φόρμα για κεϊκ και ρίξτε μέσα το μίγμα. 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 50 λεπτά περίπου. Κάντε το τέστ με το καλαμάκι πρίν βγάλετε το κεϊκ. 
Βγάλτε το κεϊκ απο τον φούρνο και αφήστε τον να κρυώσει πρίν το ξεφορμάρετε. Ξεφορμάρετε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν- μαρί ή στον μικροκυματικό. Αλείψτε την κουβερτούρα στην επιφάνεια του κεϊκ και πασπαλίστε με λίγο ινδοκάρυδο.
Οπως είπα και στην αρχή, είναι εξ' ίσου νόστιμο πασπαλισμένο απλά με λίγη ζάχαρη άχνη.


CAKE ALLE MELANZANE E NOCI

L' anno scorso, avevo preparata questa torta, che conteneva un ingrediente insolito : la melanzana! Sono certa che molti hanno sorpassato questa ricetta e solo pochissimi l' hanno segnata per preparala! Io intanto insisto, presentando ancora una ricetta di torta alle melanzane, che il suo sapore ha scatenato l'entusiasmo! La prima versione è stata alla copertura di cioccolato bianco, ma l' abbiamo assaggiata anche semplicemente cosparsa di zucchero a velo e risulta lo stesso buona!

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150 gr di farina 00,
                            100 gr di maizena,
                            200 gr di zucchero di canna demerara,
                           120 ml di olio di semi di sesamo,
                           3 uova grosse,
                           1 tazza di melanzana grattugiata,
                           1 tazza di noci tritate piuttosto grossolanemente,
                           1 cucchiaino raso di lievito chimico,
                           1 cucchiaino di bicarbonato,
                           1 cucchiaino di cannella in polvere,
                           1/2 cucchiaino di pimento macinato,
                           1 pizico di sale,
per la copertura : 100 gr di cioccolato fondente bianco, 
                                  1-2 cucchiai di farina di cocco.
Preparazione :
Per la preparazione di questa torta occore una melanzana tonda, di media grandezza, possibilmente senza semi. Sbucciate la melanzana e grattugiatela nella grattugia a fori grossi. 
Settacciate la farina insieme alla maizena, il lievito ed il bicarbonato.
Sbattete le uova con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa. Aggiungete l' olio e continuate a sbattere per qualche minuto fino ad incorporare. Aggiungete la melanzana, le spezie, il sale ed il composto di farina, gradatamente, mescolando fino ad incorporare il tutto. Alla fine aggiungete anche le noci e mescolate.
Spenellate con un pochino d' olio di semi di sesamo uno stampo rotondo, e versateci il composto della torta.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti ca. Fate la prova stecchino prima di sfornare.
Sofrnate e lasciate raffreddare. Sformate la torta su un vassoio di portata.
Fate sciogliere il ciccolato in bagnomaria o al microonde. Spalmate la superficie della torta con il cioccolato e cospargete di farina di cocco.
Come ho già detto, potete omettere il cioccolato e semplicemente cospargere la torta di zucchero a velo.


12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα... πολύ νόστιμο πρέπει να έγινε το κέικ σου με τέτοιο συνδυασμό υλικών.
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπο κέικ!Με καλεί να το δοκιμάσω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακότατο!!
    Πρωτότυπο και δείχνει πολύ νόστιμο!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Μαρίνα. Μου αρέσουν τα περίεργα συστατικά σε ένα γλυκό,
    αλλά είμαι λίγο διστακτική για το τι γεύση μπορεί να αφήνει η μελιτζάνα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα με ιντριγκαρουν τα περιεργα υλικα Μινα μου!
      Την μελιτζανα δεν την καταλαβαινεις καθολου!

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικό!!!
    Η μελιτζάνες στα καλυτερά τους απ'τα χεράκια σου Μαρίνα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. un dolce originale e da copiare subito, grazie ! Buona settimana Marina, un bacione.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.