ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // PANE AL CIOCCOLATO


ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Δεν είναι κεϊκ, ούτε τσουρέκι! Ειναι ενα ημίγλυκο ψωμάκι με κομμάτια σοκολάτας και πλούσια σοκολατένια γεύση! Ιδανικό για το πρωϊνό, καθώς είναι γλυκό χωρίς να λιγώνει, αλλα και για όλες τις ώρες. 
Η ιδέα ειναι απο εδω, αλλά με δικές μου τροποποιήσεις.
Χρησιμοποίησα φυσικά το φυσικό μου προζύμι, αλλα μπορείτε να το φτιάξετε και με την κοινή μαγιά μπύρας. Για το ψήσιμο χρησιμοποίησα δυο μικρά ορθογώνια φορμάκια για ψωμί με διαστάσεις 20x10εκ. Μπορείτε όμως να φτιάξετε και μικρά ατομικά ψωμάκια.

Δόση : 2 φραντζολάκια 400 γρ. περίπου το καθένα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικα : 250 gr ενυδατωμένο φυσικό προζύμι,
                250 gr αλεύρι ολικής,
                250 gr αλεύρι δυνατό,
                100 ml χλιαρό γάλα, 
                100 ml νερό,  
                1 αυγό,
                50 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
                60 gr ανθόμελο,
                60 gr κακάο άγλυκο,
                5 gr αλάτι,
                150 gr κουβερτούρα 60% κακαο.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάστε το ενυδατωμένο φυσικό προζύμι σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Με ενα μαχαίρι, κόψτε την κουβερτούρα σε κομμάτια,οχι πάρα πολύ μικρά.
Αναμείξτε όλα τα υλικά για την ζύμη, ρίχνοντας τελευταίο το αλάτι. Δουλέψτε την ζύμη για 10 λεπτά. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε σε χλιαρό μέρος για 4-5 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αδειάστε την ζύμη επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Απλώστε την λίγο με τα χέρια σας, προσθέστε στο κέντρο την κουβερτούρα και ενσωματώστε την στη ζύμη. Χωρίστε την σε 2 ίσα μέρη. Με τα χέρια σας, ανοίξτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ενα μικρό φύλλο, τυλίξτε το σε ρολλό και σχηματίστε ενα μπαστουνάκι, σε διάσταση οσο το μήκος της φόρμας (20εκ.). Επενδύστε τις φόρμες με αντικολλητικό χαρτί ή βουτυρώστε τες ελαφρά. Βάλτε μέσα στην κάθε μια απο ενα μπαστουνάκι. Αλείψτε την επιφάνεια τους με λίγο λιωμένο βούτυρο 
και βάλτε τα σε χλιαρό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει στο χείλος της φόρμας (περιπου 2 ωρες). 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα ψωμάκια απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
Διατηρούνται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Καλο είναι να τα κλείσετε μέσα σε πλαστικό σακκουλάκι για τρόφιμα, για να μείνουν μαλακά.

Δοσολογία για την ζύμη με μαγιά μπύρας :
25gr φρέσκια μαγιά μπύρας,
150ml περίπου χλιαρό νερό.



... και μικρά ψωμάκια σοκολάτας!    /   ...  anche in versione panetti!


PANE AL CIOCCOLATO

E propio un pane semidolce, al ricco sapore di cioccolato. Ideale per la prima colazione ma anche come merendina per tutte le ore della giornata. Gli amanti di cioccolato (come me!) lo aprezzerano senz' altro!
La ricetta che mi ha ispirato la troverete qui, e certo io ho fatto le mie piccole modifiche.
Certo ho utilizzato il mio buono lievito madre, ma in mancanza, potete utilizzare anche il lievito di birra fresco. Per la cottura, ho utilizzato due stampi rettangolari per il pane, alle dimensioni di 20x10cm. Potete anche preprare dei panetti monoporzione!

Dosi : 2 panetti da 400gr ca. 
Difficoltà : media
Ingredienti : 250 gr di preimpasto di lievito madre,
                            250 gr di farina integrale,
                            250 gr di farina manitoba,
                            100 ml di acqua tiepida,
                            100 ml di latte tiepido,
                            1 uovo,
                            50 gr di burro a temperatura ambiente,
                            60 gr di miele millefiori,
                            60 gr di cacao amaro,
                            5 gr di sale,
                            150 gr di cioccolato fondente a 60%.
Preparazione :
Preparate il perimpasto con le istruzioni che troverete qui.
Con un coltello affilato e a lama liscia, tagliate il cioccolato fondente a pezzi, non troppo piccoli. 
Mescolate tutti gli ingredienti per l' impasto, lasciando il sale alla fine ed impastate energicamente per 10 minuti. Coprite a campana e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddopio (4-5 ore o per tutta la notte).
Rovesciate l' impasto sul piano di lavoro infarinato. Con le mani tiratelo un po', nel centro ponete i pezzi di cioccolato ed incorporate nel' impasto. Dividete l' impasto in due. Con le mani, stendete ogni pezzo in una sfoglia piuttosto piccola, arrotolate e formate un filoncino, lungo quanto lo stampo che utilizzerete (20cm). Foderate gli stampi con carta antiaderente o imburrateli leggermente. Ponete i filoncini nei stampi e spenellate la superficie con poco burro fuso. Ponete in luogo tiepido e lasciate lievitare fino che l' impasto arrivi all' orlo dello stampo (un paio d'ore). 
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C per 25 minuti, fino a doratura.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Si conservano per una settimana ca. meglio chiusi in sacchetto di plastica per alimenti.

Dosi per l' impasto al lievito di birra :
25gr di lievito di birra fresco,
150ml ca. di acqua tiepida.

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!!!
    Ένα εντελώς πρωτότυπο και λαχταριστό ψωμάκι σερβίρεται όμορφα από τα ικανά χεράκια σου σήμερα Μαρίνα μου!
    Δεν θα μπορούσα να φανταστώ μεγαλύτερη έκπληξη για το πρωινό μας!Ποιός θα μπορούσε να αντισταθεί εξάλλου?
    Ασυνήθιστο,παρ'όλο που εγκλωβίζει μέσα του την αγαπημένη γεύση όλων μας,θα αποτελέσει την εστία έλξης για το πιο παραμελημένο γεύμα της ημέρας-το πρωινό-και ως αφορμή για την απόλαυσή του ,θα καθιερωθεί!
    Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα!Απ'ότι ακούω η θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα..φρόντισε λοιπόν να δροσιστείς σε κάποια κρυστάλλινα νερά και όχι να ..ψηθείς στην ζεστή ατμόσφαιρα μιας κουζίνας!Αυτή τη φορά διάλεξε κάτι του ψυγείου!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά καλή μου φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνωμη για την αργοπορια στην απαντηση Φωτεινη μου...
      Αυτο το ψωμακι ηταν εκπληξη, ας ειναι καλα η Vale που μου εδωσε την ιδεα, με την συνταγη της χωρις γλουτενη...
      Φουρνο δεν ειχε αυτο το Σ/Κ, ειχε ομως σκαρφαλωμα σε βυσσινια, καθως τα βυσσινα οταν ωριμασουν δεν χωραει αναβολη!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  2. è una meraviglia questo tuo pane al cioccolato e mi emoziona sapere che una ricettina senza glutine abbia ispirato tale bontà e bellezza

    complimenti ancora!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara Vale per la ricetta! Questo pane è buonissimo e certo molto particolare! Ti ammiro sempre per la tua abilità di preparare tante delizie con ingredienti senza glutine!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  3. Ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο το ψωμάκι σου Μαρίνα μου, ένα ψωμάκι που μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις ώρες!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι Ελενα, ειναι ενα πολυ ιδιατερο ψωμακι, πολυ σοκολατενιο και για ακαταπαυστο τσιμπολογημα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα μου καθυστέρησα να γραφτώ μέλος σου,γιατι απλά ξέχασα να έρθω απο εδώ!!sorry αλλά τώρα δεν την ξαναπατάω..έχασα πολλά post σου,αλλά τα είδα σήμερα μαζεμένα!!εξαιρετικές οι συνταγές σου και ειδικά το food presentation που εμένα ειδικά με ξετρελαίνει!!το ψωμάκι με τη σοκολάτα μυρίζει μαγικό!!μπράβο σου και τώρα πιά θα τα λέμε συχνά!φιλάκια πολλά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ηρθες!
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια, χαιρομαι που βρηκες ενδιαφεροντα πραγματα στην μπλογκο-κουζινα μου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Νοστιμότατο και ξεχωριστό το ψωμάκι σου Μαρίνα μου!!!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φαινεται οτι μου αρεσει η σοκολατα? Οταν ειδα την συνταγη της Vale, αρχισα να κανω σχεδια...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Ιδιαίτερο, σοκολατένιο, ακαταμάχητο και προζυμένιο!
    Ευχαρίστως θα βούταγα μια φέτα.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, αλλά παρόλα αυτά είναι σοκολατένιο!
    Το σκέφτομαι σε μορφή σάντουιτς, ίσως με μπανάνα και nutella!
    Φιλιά πολλά Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι δεν εινα γλυκο το κανει ακομη πιο σοκολατενιο!
      Μμμμ... μπανανα και nutella.... μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι!!!!! :)
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο φαίνεται το σοκολατένιο ψωμί. Ιδιαίτερα τα ψωμάκια με λίγη μαρμελάδα
    θα τα εξαφάνιζα. Καλά... θα πάρω μόνο ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρε ακομη ενα Μινα μου, ετσι κι αλλιως θα ξαναφτιαξω κι αλλα λιαν συντομως!

      Διαγραφή
  9. perfetto per la colazione Marina, mi segno la ricetta ! buona settimana, un bacione....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Infatti cara, per la colazione è ideale e secondo i miei gusti siccome non mi piacciono nè i troppo dolci ma neanche i troppo salati!
      Buona settimana!

      Διαγραφή
  10. καταπληκτικη ιδεα! το έφτιαξα και είναι τέλειο! ειδικα για πρωινό με μαρμελαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.