ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

"ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙΑ" ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ // FIORELLINI LIEVITATI ALLA TAHINA E NOCI


"ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙΑ" ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Χαριτωμένα "λουλουδάκια" φτιαγμένα με ζύμη μαγιάς και γέμιση με ταχίνι και καρύδια. Υπέροχα για το πρωϊνο, αλλα και για όλες τις ώρες.
Η συνταγη ειναι εμπνευσμενη απο εδω. Εγω βέβαια χρησιμοποίησα το φυσικό προζύμι μου; μπορείτε ομως να το αντικαταστήσετε με  20gr φρέσκια μαγιά μπύρας, ενώ αντίστοιχα θα προσθέσετε 700gr αλεύρι και 250ml γάλα.

Δόση : 30 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολα
Υλικά
για την ζύμη : 250 gr ενυδατωμένο φυσικό προζύμι,
                          600 gr αλεύρι δυνατό,
                          150 ml χλιαρό γάλα,
                          200 gr γιαούρτι παραδοσιακό πρόβειο,
                          1 αυγό,
                          3 κ.σ. σησαμέλαιο,
                          2 κ.σ. ανθόμελο,
                          1 κ.γ. αλάτι.
για την γέμιση : 1 φλ. ταχίνι,
                              1 φλ. καστανή ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο,
                              2 φλ. χοντροκοπανισμένα καρύδια.   
γλάσσο : 1 κρόκο αυγού
                  καστανή ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο.
Προετοιμασία :
Διαλύστε το προζύμι στο χλιαρό γάλα, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και πλάστε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Σκεπάστε την με ενα πανί και αφήστε την να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 5-6 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Χωρίστε την ζύμη σε 5 ίσα μέρη και πλάστε τα σε μπαλάκια. Ανοιξτε το κάθε μπαλάκι σε ενα φύλλο με πάχος 0,5 εκ. Χωρίστε τα υλικά για την γέμιση σε 5 ίσα μέρη. Με ενα πινέλλο σιλικόνης, αλείψτε την επιφάνεια του φύλλου με ταχίνι, πασπαλίστε με την ζάχαρη και σκορπίστε τα καρύδια. Διπλώστε το φύλλο σε φάκελλο, και ανοίξτε τον με τον πλάστη σε διαστάσεις περίπου 10x25 εκ. Με ενα κοφτερό μαχαίρι ή με μια σπάτουλα ζύμης, κόψτε το φύλλο κατά μήκος σε 6 λωρίδες με πλάτος 1,5 εκ. Με κάθε λωρίδα σχηματίστε το "λουλουδάκι" : φτιάξτε πρώτα εναν χαλαρό κόμπο στο κέντο και μετά ξαναπεράστε τις άκρες μέσα απο το κέντρο του κόμπου, έτσι ώστε να πάρει ενα συμπαγές σχήμα και να μη περισσεύουν απο καμμία πλευρά. Πιστεύω οτι οι παρακάτω φωτογραφίες θα σας βοηθήσουν!

 

Βάλτε τα λουλουδάκια μέσα σε ενα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Χτυπηστε τον κρόκο του αυγού με 2 κ.σ. νερό και με ενα πινέλλο αλείψτε απαλά τα λουλουδάκια. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα. 
Διατηρουνται για αρκετές ημέρες, κλεισμένα σε πλαστική σακκούλα τροφίμων. 


FIORELLINI LIEVITATI ALLA TAHINA E NOCI

Graziosi "fiorellini" lievitati, al ripieno di tahina e noci tritate. Buonissima merendina per tutte le ore della giornata!
La ricetta da dove me li sono ispirati potete vederla qui. Certo io ho utilizzato il mio buon lievito madre, ma potete prepararli anche con il lievito di birra fresco (20gr per la ricetta, mentre le dosi per la farina saranno 700gr e per il latte 250ml).

Dosi : per 30 pezzi
Difficoltà : media
Ingredienti
per l’impasto : 250 gr di preimpasto di lievito madre,
                            600 gr di farina manitoba,
                            150 ml di latte tiepido,
                            200 gr di yogurt greco tradizionale,
                            1 uovo,
                            3 cucchiai di olio da semi di sesamo,
                            2 cucchiai di miele millefiori,
                            1 cucchiaino di sale.
per il ripieno : 1 tazza di tahina,
                            1 tazza di zucchero di canna grezzo,
                            2 tazze di noci tritate piuttosto grossolanemente. 
per la glassa : 1 tuorlo,
                            zucchero di canna grezzo.  
Preparazione :
Stemperate il preimpasto di lievito madre nel latte intiepidito, aggiungete gli ingredienti restanti e impastate. L' impasto deve risultare elastico e non appiccicoso. Coprite con un panno e lasciate riposare in luogo tiepido per 5-6 ore, fino al raddoppio.
Dividete l' impasto in 5 parti uguali e formate delle palline. Con il mattarello, tirate ogni pallina in una sfoglia di 0,5cm di spessore. Dividete anche gli ingredienti per il ripieno in 5 parti uguali. Spenellate la superficie della sfoglia con la tahina e cospargete di noci tritate e di zucchero. Ripiegate la sfoglia a busta e tirate un po' con il mattarello, fino ad arrivare a dimensioni di 10x25cm ca. Con un coltello affilato o con un tarocco, tagliate la sfoglia per la lunghezza, in 6 stisce, larghe 1,5 cm. Prendete una striscia e formate il "fiorellino" : formate prima un nodo nel centro e poi ripassate i bordi dal centro del nodo, fino a prendere una forma compatta . Siccome è difficile spiegare, credo che le foto che ho scattato vi saranno di aiuto!


Disponete i fiorellini in una teglia, foderata con carta antiaderente. Lasciate riposare in luogo tiepido, fino al raddoppio.
Sbattete il tuorlo con 2 cucchiai di acqua e spenellate delicatemente i fiorellini. Cospargete di un po' di zucchero.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, per 20 minuti ca, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Si conservano per parecchi giorni, in un sacchetto di plastica per alimenti o avvolti in pellicola transparente.



20 σχόλια:

  1. Η θαυματοποιός της ζύμης ξανακτύπησε!Με τη γνωστή τέχνη,το ανεξάντλητο μεράκι και τα πανέμορφα αποτελέσματα!!!
    Αχ βρε Μαρίνα μου με τα ωραία σου!!!Τι ευπαρουσίαστα λουλουδάκια τσουρεκιού είναι αυτά!!!
    Με πόσο ωραία και φυσικά υλικά έφτιαξες αυτά τα υπέροχα αφράτα γλυκά ψωμάκια που θα νοστιμίσουν το πρωινό μας γεύμα και θα δώσουν την απαραίτητη γλυκιά πινελιά στον απογευματινό μας καφέ!!!Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός ταχινιού-καρυδιών..μία βόμβα ενέργειας στο πιάτο μας!!!!
    Συγχαρητήρια και πάλι καλή μου φίλη για τους κόπους σου και τα πανέμορφα μαγειρικά και ζαχαροπλαστκά σου επιτεύγματα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω γλυκεια μου φιλη!
      Καλο υπολοιπο Κυριακης!

      Διαγραφή
  2. Τι έφτιαξες πάλι βρε κορίτσι μου..............ζωγράφισες θα έλεγα με τα λουλουδάκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλες φορες ξεκιναω να φτιαξω κατι και στον δρομο μου ... κατεβαινουν ιδεες! Ετσι τα τσουρεκακια τελικα μου βγηκαν λουλουδακια!

      Διαγραφή
  3. Sono bellissimi e chissà che buoni!!!!
    Bella anche la spiegazione :)))))
    Buon fine settimana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara!
      Meno male che ho fatto le foto perchè è difficile spiegare il procedimeno per la formazione!
      Baci!

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφα τα λουλουδάκια σου! Καλό ΣΚ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφα και χωρίς αμφιβολία, πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταχινι με τα καρυδια παει παρα πολυ!
      Πολλα φιλια Μαρθουλα!

      Διαγραφή
  6. Φανταστικά Μαρίνα μου, γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχα Μαρίνα μου!!! Τέλεια τα λουλουδάκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νοστιμιές από αυτές, που κάνουν το πρωϊνό μας απολαυστικό,
    αγαπητή Μαρίνα.
    Γειά στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα τι όμορφα που είναι τα λουλουδάκια σου βρε Μαρίνα!
    Πόσο επιμελημένα φαίνονται!
    Και ο συνδυασμός υλικών κορυφαίος!
    Πολλά αγαπημένα υλικά μαζεμένα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γινονται πανευκολα Ερμιονη μου! Φετος επαθα εναν ερωτα με το ταχινι και κανει τοσο καλη παρεα με τα καρυδια και την καστανη ζαχαρη!!!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  10. Μα τι όμορφα που βγαίνουν! Φανταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Uhm... l'intreccio mi spaventa!!! eheee non ne sarò mai capace!!! ma saranno deliziosi!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα τί όμορφα και νόστιμα Μαρίνα μου έκανες τα λουλουδάκια με το ταχίνι και τα καρύδια!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.