ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Νο3 // UOVA DI PASQUA COLORATE No3


ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Νο3

Τριτη χρονια δοκιμων με χρωστικες φυσικης προελευσης για το βαψιμο των αυγων (τα αποτελεσματα των προηγουμενων πειραματισμων μου μπορειτε να τα δειτε εδω και εδω). Φετος που ανακαλυψα το κρεμεζι, ηταν νομιζω αυτονοητο οτι θα επιχειρουσα να το χρησιμοποιησω και στο βαψιμο των αυγων.
Πολυ ισχυρη χρωστικη το κρεμεζι, η πρωτη μου προσπαθεια ειχε μεν αποτελεσμα, αν και οχι το επιθυμητο. Ακολουθωντας ομως τις υποδειξεις της Αρετης Β., την οποια και ευχαριστω, η δευτερη προσπαθεια ειχε πολυ καλυτερο αποτελεσμα.

Η διαδικασια που ακολουθησα εχει ως εξης :
για να βαψω 10 αυγα, εβαλα δυο κουταλιες του γλυκου κρεμεζι σε ενα ποτηρι χλιαρο νερο. Το αφησα να μουλιασει ολη την νυχτα και το πρωι το περασα απο σουρωτηρι, ωστε να αφαιρεσω τα στερεα υπολειμματα. Αυτη η διαδικασια πρεπει να γινει, καθως τα κομματακια απο το κρεμεζι κολλανε επανω στα αυγα και δημιουργουν στιγματα. Τα αυγα που χρησιμοποιησα ηταν λευκα και τα ειχα αφησει για ολη την νυχτα σε θερμοκρασια δωματιου. Τα επλυνα καλα, ωστε να αφαιρεσω στιγματα και τυχον ακαθρασιες και τα εβαλα σε ενα κατσαρολακι που να τα χωραει ακριβως. Προσθεσα το χρωματισμενο ζουμι, μερικες πρεζες αλατι και συμπληρωσα με νερο βρυσης, μεχρι να καλυφθουν τελειως. Δεν προσθεσα ουτε σταγονα ξυδι! Την πρωτη φορα που δοκιμασα να βαψω με το κρεμεζι, εκανα το λαθος να προσθεσω και ξυδι : το χρωμα απο το κρεμεζι αλλαξε απο σκουρο κοκκινο σε πορτοκαλι, ενω τα αυγα τελικα πηραν μια πρασινωπη αποχρωση! Εβαλα το κατσαρολακι στην φωτια και μετρησα 12 λεπτα απο την στιγμη που αρχισε να βραζει το νερο. Οταν περασε ο απαιτουμενος χρονος κατεβασα το κατσαρολακι απο την φωτια και μολις χλιαρινε λιγο το νερο εβγαλα τα αυγα. Τελος τα περασα με ενα πανακι ελαφρα λαδωμενο για να γυαλισουν.
Το χρωμα τους δεν ειναι βεβαια κατακοκκινο, οπως περιμενα. Με το βρασιμο, το κρεμεζι παιρνει μια μωβ χροια. Το χρωμα τους ομως  ειναι πολυ εντονο και πολυ σταθερο.
Τα αυγα που φαινονται στην φωτογραφια με το χρυσαφι χρωμα, τα εβαψα με ενα μειγμα απο ριζαρι και φλουδες κρεμμυδιων.


UOVA DI PASQUA COLORATE No3

Anche se per anni evitavo di colorare le uova, siccome i colori chimici li ritenevo da sempre pericolosi, durante gli utlimi anni e dal momento che ho creato questo blog, sono sempre in cerca di nuovi metodi di colorazione, con ingredienti naturali, i cui risultati potete vedere qui e qui. Poco tempo fa, ho conosciuto la cocciniglia e certo non potevo fare a meno e a non sperimentarmi con il suo colore tanto prometente.
La cocciniglia è un colorante particolarmente stabile, anche se il risultato non è stato proprio quello che speravo!
La mia prima sperimentazione è stata riuscita, ma lo sapevo che non ho sfruttato al massimo le possibilità della cocciniglia. Così ho provato per una seconda volta, seguendo le preziose istruzioni della mia amica Areti V. che ringrazio di cuore.
La procedura è stata la seguente :
per colorare una decina di uova, ho messo 2 cucchiaini di cocciniglia in un bicchiere di acqua tiepida. L'ho lasciata in ammolo per tutta la notte e la mattina ho filtrato, per eliminare i residui, siccome si attaccano sul guscio delle uova durante la cottura e formano delle macchie. Le uova che ho utlilizzato erano di guscio color bianco, difficilmente reperibili in questo periodo, siccome ricercatissimi perchè più adatti a colorazione. Ho lavato attentamente le uova e le ho messe in una pentola che le conteneva appena. Ho aggiunto il liquido di amollo della cocciniglia, qualche pizzico di sale ed infine ho completato con acqua fino a coprire le uova completamente. Ho messo la pentola sul fuoco e ho lasciato cuocere per 12 minuti, dal momento dell'ebollizione. Trascorso il tempo necessario, ho ritirato la pentola dal fuoco, ho lasciato intiepidire e ho eliminato le uova. Quando sono raffreddate del tutto le ho passate con un panno unto di olio, per farle lucidare.
Certo il colore ottenuto non era il rosso fuoco che aspettavo! La cocciniglia, una volta riscaldata, prende delle sfumature violacee. Però il colore è particolarmente intenso e molto stabile.
Le uova "dorate" della foto, sono ottenute utilizzando il rhizhàri (Rubia tinctorum), una radice di colore rosso, insieme alle bucce esterne di cipolle e poco aceto.




1 σχόλιο:

  1. Φανταστικό χρώμα! Πολύ μου αρέσει η ιδέα της βαφής με φυσικές χρωστικές,
    φέτος θα το προσπαθήσω και εγώ. Δεν νομίζω να βρώ κρεμέζι αλλά θα πειραματιστώ
    με άλλα υλικά.
    Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.