ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΤΟ (ΚΑΝΤΟΥΤΣΙΝΙ) ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // BISCOTTI DI PRATO AL CIOCCOLATO


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΤΟ (ΚΑΝΤΟΥΤΣΙΝΙ) ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τα φημισμενα μπισκοτα του Πράτο, πιο γνωστα και ως καντούτσι ή καντουτσίνι (cantucci, cantuccini), τα εχουμε ξαναδει εδω, στην κλασσικη τους εκδοχη. Ειναι ενα απο τα πιο φημισμενα και διαδεδομενα γλυκα παρασκευασματα της μεγαλης ζαχαροπλαστικης παραδοσης της Τοσκανης. 
Στην Ελλαδα τα εχω δει να κυκλοφορουν σε συνταγες και ως "παξιμαδακια με αμυγδαλα". Προκειται πραγματι για ξερα μπισκοτα, με χαρακτηρισιτκη φορμα φετας απο μπαγκεττα, κομμενης λοξα, ενω το μηκος τους φτανει μεχρι τα 10εκ. Στην Ιταλια, παραδοσιακα συνοδευουν το περιφημο λικερωδες κρασι της Τοσκανης, το βινσαντο (vin santo) ενω θα τα βρειτε πολλες φορες παρεα με τα εξ'ισου διασημα, αλλα και νοστιμα, μπισκοτακια με το αστειο ονομα "ασχημα αλλα νοστιμα" (brutti ma buoni). 
Το ονομα τους προερχεται απο την λεξη canto, που σημαινει γωνια ή κατ'αλλους απο το λατινικο cantellus, που σημαινει κομματι ή φετα ψωμιου. Η καταξιωση και κατοχυρωση των καντουτσι, ερχεται το 1691 απο την Accademia della Crusca (ασχολειται με την γλωσσολογια), οπου καθοριζονται ως "μπισκοτα σε φετες, παρασκευασμενα με αλευρι, ζαχαρη και ασπραδια αυγων". Εκεινη την εποχη, τα πιο διασημα καντούτσι ηταν αυτα της Πιζας, ενω τα αμυγδαλα μπαινουν στην συνταγη την εποχη της διασημης λιχουδας, της Αικατερινης των Μεδικων (16ος αιωνας), για να συμπεριληφθουν πλεον στα βασικα συστατικα τους μετα τα μεσα του 19ου αιωνα. Η πρωτη καταγεγραμενη συνταγη για τα καντουτσι, συνανταται σε χειρογραφο ενος λογιου απο το Πρατο, τον 18ο αιωνα, και χαρακτηριζονται ως "μπισκοτα αλλα τζενοβεζε". Κατα τον 19ο αιωνα, ενας ζαχαροπλαστης απο το Πρατο, ο Antonio Mattei, ιδιοκτητης του εργαστηριου La Mattonella, το οποιο παρεπιπτοντως λειτουργει μεχρι τις μερες μας, κατοχυρωνει την συνταγη για τα καντουτσι, οπως την γνωριζουμε σημερα. Αυτη η συνταγη βραβευεται με πολυαριθμα επαθλα, μεταξυ αυτων και μια ευφημο μνεια στην διεθνους κυρους Παγκοσμια Εκθεση του Παρισιου το 1867. 
Πηγη : Wikipedia
Τα βασικα σημεια της συνταγης για τα καντουτσι, ειναι οτι παρασκευαζονται χωρις μαγια και χωρις λιπαρα, ωστε να μην συγκρατουν υγρασια και να μπορουν να ξεραθουν. Τα αμυγδαλα προστιθενται ωμα και με την φλουδα. Η παρασκευη τους ειναι απλη και γρηγορη, ενω διατηρουνται για αρκετο καιρο.
Εδω σας παρουσιαζω μια πολυ νοστιμη παραλλαγη με σοκολατα και αρωμα καφε. Δοκιμαστε τα και θα τα λατρεψετε!

Δοση : 40 κομματια περιπου
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 350 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                 3 μεγαλα αυγα,
                 200 gr ζαχαρη καστανη,
                 30 gr (2 κ.σ.) κακαο αγλυκο,
                 125 gr κουβερτουρα,
                 1 σφηνακι ρουμι,
                 1 κ.σ. καφε στιγμης,
                 1 κ.γ. κοφτο baking,
                 2 πρεζες αλατι,
                 120 gr αμυγδαλα αψητα με την φλουδα τους.
Προετοιμασια : 
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν μαρι ή στον μικροκυματικο και αφηστε την να χλιαρινει. 
Διαλυστε τον καφε στο ρουμι. 
Αναμειξτε ολα τα υλικα και την λιωμενη σοκολατα και τελος προσθεστε και τα αμυγδαλα. Να εχετε υπ'οψιν οτι η ζυμη θα ειναι αρκετα κολλωδης; αν αυτο σας ενοχλει πολυ και δεν μπορειτε να την χειριστητε, αλειψτε τα χερια σας με λιγο ελαιολαδο ή λιωμενο βουτυρακι. Επισης θα σας συνιστουσα να φορεσετε γαντακια νιτριλιου. 
Μεσα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι, σχηματιστε με την ζυμη τρια μπαστουνακια, πλατους περιπου 6 εκ και μηκους οσο η στενη πλευρα του ταψιου. Να εχετε υπ'οψιν οτι κατα το ψησιμο θα απλωσουν και θα διπλασιαστουν περιπου σε ογκο, γι'αυτο μην τα βαλετε πολυ κολλητα και μην τα κανεντε πολυ πλατια, πρεπει να ειναι "στρουμπουλά". 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°C για 35 λεπτα. 
Οταν τα βγαλετε απο τον φουρνο θα ειναι ακομη αρκετα μαλακα αλλα μολις χλιαρινουν θα σκληρυνουν. Με ενα κοφτερο μαχαιρι με ισια λαμα, κοψτε το καθε μπαστουνακι σε λοξες φετες, παχους 1,5-2εκ. Βαλτε τις φετες ξαπλωτα μεσα στο ταψι και ψηστε στους 150°C για 5 λεπτα απο την καθε πλευρα (θα πρεπει να τα γυρισετε). Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν. 
Διατηρουνται για αρκετες εβδομαδες, σε καλα κλεισμενο γυαλινο ή μεταλλικο κουτι.
Για να απογειωσετε την γευση τους, δοκιμαστε τα μαζι με βινσαντο ή καποιο σπιτικο λικερ!


BISCOTTI DI PRATO (CANTUCCI) AL CIOCCOLATO

Non è la prima volta che preparo i famosi biscotti di Prato, noti anche come cantucci o cantuccini. Una delle prime ricette che ho postato è stata proprio quella dei cantucci classici (qui). 
I cantucci sono uno dei dolci più conosciuti della ricca tradizione dolciaria di Toscana. Si tratta di biscotti secchi, dalla forma caratteristica allungata, ottenuta dal taglio in diagonale del filone d'impasto dopo la cottura. Il loro nome deriva dal canto, cioè angolo, o dal latino cantellus che significa pezzo o fetta di pane. Li troverete spesso insieme ai brutti ma buoni, altri famosi biscotti toscani, ad accompagnare il vinsanto. La loro consacrazione avviene nel 1691 dall'Accademia della Crusca che li definisce come "biscotti a fette, di fior di farina, con zucchero e chiara d'uovo". Nell'epoca, i cantucci più famosi erano quelli di Pisa. Le mandorle si insericono tra gli ingredienti, durante l'epoca della Caterina de' Medici (XVI sec.), mentre diventano un elemento caratteristico della loro composizione dopo la seconda metà del XIX sec. La prima ricetta documentata si trova in un manoscritto di un erudito pratese del XVII sec. dove vengono caratterizzati come "biscotti alla genovese": Nel XIX secolo, Antoni Mattei, pasticciere dal Prato e titolare della bottega di Mattonella, che esiste ancora, ha perfezionato la ricetta dei cantucci. Con questa ricetta, ha ricevuto numerosi premi in fiere, tra i quali una menzione speciale all' Esposizione Universale di Parigi del 1867.
Fonte : Wikipedia
I cantucci, vengono preparati senza aggiunta di lievito o di materia grassa, per poter poi rinseccare. Le mandore, vengono aggiunte con la buccia e senza tostarle. La loro preparazione è facile e possono essere conservati a lungo.
Qui vi presento una variazione al cioccolato e caffè che sono certa che la adorate!

Dosi : 40 pezzi ca
Difficoltà : facile
Ingredienti : 350 gr di farina 00,
                              3 uova grandi,
                              200 gr di zucchero di canna,
                              30 gr (2 cucchiai) di cacao amaro,
                              125 gr di cioccolato fondente,
                              1 biccherino di rum,
                              1 cucchiaio di caffè solubile,
                              1 cucchiaio raso di lievito chimico,
                              2 pizzichi di sale,
                              120 gr di mandorle.
Preparazione : 
Fate sciogliere il cioccolato in bagnomaria o al microonde e lasciatelo intiepidire. 
Fate sciogliere il caffè nel rum. 
Mescolate tutti gli ingredienti, cioccolato compreso, e alla fine aggiungete anche le mandorle intere. L'impasto sarà appiccicoso; se questo vi dà fastidio e non potete maneggiarlo, potete ungere le vostre mani con un goccio d'olio o burro fuso. Vi consiglio di indossare dei guanti di nitrile! 
Foderate una teglia da forno con carta antiaderente. Con l'impasto formate 3 filoncini, direttamente sulla teglia, spessi ca 6cm e lunghi quanto il lato stretto della teglia. Tenete conto che l'impasto si allarga e quasi si raddoppia di volume durante la cottura, così non attaccare i filoncini. 
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C per 35 minuti. 
Una volta sfornati, saranno ancora molli, ma appena intiepiditi induriranno. Con un coltello affilato a lama liscia, tagliate ogni filoncino in diagonale, in fette spesse di 1,5-2cm. Disponete le fette nella teglia e cuocete di nuovo a 150°C per 5 da ogni lato. Sfornate e lasciate raffreddare. 
Si conservano per parecchie settimane, chiusi in un recipiente di vetro o di latta.
Servite i cantucci con vinsanto o con un buon liquore fatto a casa!




18 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα biscoti!!!!Μου άρεσε πάρα πολύ και η ιστορία τους!!!!Θα την αντιγράψω να την έχω!!!!Τέλεια Μαρίνα μου!!!!!
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνα μου καλημέρα!
    Τα bruti ma buoni μπισκοτάκια τα έχουμε στην ημερησία διάταξη στο Τορίνο.Τα αγαπούμε πολύ και θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθω την συνταγή τους.Τα canducci, έτσι όπως τουλάχιστον μας τα προσφέρεις εσύ,δεν τα έχω δοκιμάσει.Έχω δοκιμάσει μία πιθανή παραλλαγή τους,χωρίς σοκολάτα και με τον αγαπημένο ξηρό καρπό των Πιεμοντέζων,το φουντούκι..Μοιάζουν σαν ιδέα ,αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται για τα ίδια.
    Ωστόσο τα canducci με την σοκολάτα και τα αμύγδαλα φαίνονται πολύ νόστιμα.Γενικά τα τραγανά μπισκότα μου αρέσουν!Πόσο περισσότερο όταν βασικό υλικό της νοστιμιάς τους είναι η αγαπημένη σοκολάτα!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο γλυκιά μου!!!Μην κουραστείς πολύ..Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, δεν κουραστηκα πολυ, απλα ξεμεσιαστηκα, καλα τα εξοχικα και οι κηποι τους αλλα εχουν πολλες εποχιακες δουλειες... Ετσι εμεινα μαλλον μακρυα απο τη κουζινα αλλα τουλαχιστον καναμε καποιες δουλειες που δεν επαιρναν αναβολη...
      Τα bruttiboni, οπως τα λενε στην Τοσκανη, ειναι κατι σαν μαρεγγες με ξηρους καρπους,τραγανα απ'εξω αλλα μαλακα μεσα. Αν πατησεις στο link στο ονομα τους στην αναρτηση, σε παει στην συνταγη. Μαλιστα λιαν προσεχως θα παρουσιασω και μια σοκολατενια τους εκδοση! Τα cantucci θα τα δεις παντου αν βρεθεις στην Φλωρεντια και στην Τοσκανη γενικοτερα. Ε, καλα στο Πιεμοντε, τι περιμενες, ολα με φουντουκια τα φτιαχνουν! Ειναι πραγματικα πολυ νοστιμα και γινονται πολυ ευκολα και πολυ γρηγορα! Η σοκολατα προεκυψε λογω ... ανωτερας βιας, γιατι τωρα τελευταια οταν λεω οτι θα φτιαξω γλυκο, η πρωτη ερωτηση ειναι : θα εχει σοκολατα? Τι να κανω λοιπον, εβαλα και σοκολατα!
      Καλη υπολοιπη Κυριακη Φωτεινη μου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Τα αγαπώ πολύ αυτά τα biscotti και με άρωμα καφέ που προτείνεις, ακόμη περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Complimenti, è una variante davvero particolare che non ho mai provato!
    Un abbraccio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο πιο νόστιμα να ξεκινήσει το πρωινό μας, με καφέ και ένα τέτοιο λαχταριστό μπισκοτάκι που θα το βουτάμε απολαυστικά στο καφεδάκι μας??
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. hai perfettamente ragione questa ricetta l'adoro....caffè e cioccolato un'ottimo connubio....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρίνα οι πληροφορίες σου για άλλη μια φορά πολύ ωραίες.
    Η τέλεια εισαγωγή για τα υπέροχα αυτά μπισκότα..
    Μ αρέσουν πολύ αν και δεν τα έχω προσπαθήσει ποτέ. Ολο το σκέφτομαι.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαριον μου!
      Ειναι πολυ νοστιμα και ευκολα μπισκοτακια, δοκιμασε τα και θα τα λατρεψεις!

      Διαγραφή
  8. complimenti, non avevo mai visto i cantucci al cioccolato, bravissima, un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I miei uomini preferiscono dei dolci al cioccolato e così sono sempre in cerca di ricette al cioccolato!
      Baci!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.