ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ
Ποση νοστιμια μπορει να κρυβει ενα πιατο που φτιαχνεται με δυο υλικα? Ολοφρεσκα αυγουλακια και μοσχομυριστος παστουρμας, μπερδευονται μαζι στο τηγανι και η κουζινα γεμιζει αρωματα Ανατολης! Οι Τουρκοι προτεινουν αυτο το πιατο για το πρωϊνο (pastirmali yumurta), ως μια καθαρα ανατολιτικη εκδοχη του ham & eggs. Ομολογω οτι δεν θα το τολμουσα! Εμεις το απολαυσαμε ως ενα γρηγορο μεσημεριανο, συνοδευμενο απο φρεσκο χωριατικο ψωμακι και δροσερη σαλατουλα.
Δοση : για 2 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολο
Υλικα : 4-5 αυγα,
4 φετες παστουρμα,
2 κ.σ. ελαιολαδο,
φρεσκοτριμμενο πιπερι.
Προετοιμασια :
Για να μην γινει πολυ βαρυ, αφαιρεστε το τσιμενι απο τον παστουρμα.
Βαλτε το ελαιολαδο στο τηγανι και μολις ζεσταθει σπαστε μεσα γρηγορα, ενα ενα τα αυγα. Χαμηλωστε την φωτια στο μετριο και προσθεστε τον παστουρμα κομμενο σε κομματια. Μολις ψηθουν τα ασπραδια απο τα αυγα κατεβαστε απο την φωτια. Πασπαλιστε με φρεκοτριμμενο πιπερακι και σερβιρετε αμεσως. Αλατι δεν χρειαζεται, γιατι περιεχει ηδη αρκετο ο παστουρμας!
Afiyet olsun!
UOVA FRITTE AL PASTIRMA'
E incredibile quanto saporito risulta un piatto, preparato con 2 soli ingredienti!
Uva fresche e fettine di buon pastirmà si imbrogliano in padella e la cucina viene invasa da profumi orientali! Nella cucina turca, questo piatto viene proposto come una prima colazione sostanziosa (pastirmali yumurta). Per me va troppo! Noi l'abbiamo assaporato come un pranzo veloce, e l'abbiamo accompagnato con buon pane rustico e un'insalata fresca, preparata con lattuga, cipolloti e aneto.
Dosi : per 2 persone
Difficoltà : minima
Ingredienti : 4-5 uova,
4 fettine di pastirmà,
2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
pepe macinato al momento.
Preparazione :
Per risultare il piatto meno pesante, eliminate il cimèni, cioè la crosta di specie che ricopre il pastirmà.
Ponete l'olio in una padella e appena scaldato, rompete velocemente le uova, facendo attenzione a lasciare il tuorlo intero (in greco queste uova fritte si chiamano "màtia" cioè occhi!). Moderate la fiamma e aggiungete le fettine di pastirma. Appena gli albumi saranno cotti, ritirate la padella dal fuoco e cospargete di pepe nero.
Non c'è bisogno di aggiungere del sale, siccome il pastrimà è abbastanza salato di per sè!
Afiyet olsun!
Ο μπαμπάς μου θα σε λάτρευε, Μικρασιάτης-Κιουταχιαλής γαρ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ δεν θα έλεγα όχι Μαρίνα μου, σ' αυτό σου το πιάτο!
Καλή εβδομάδα!
Στελλιτσα εμεινε ακομη λιγος παστουρμας, ελα, εχω και ουζακι!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Ομολογώ ότι η εικόνα των αυγών [έστω και με τον αμφισβητούμενο για τα γούστα μου παστουρμά],μου έκλεψε την καρδιά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου μετά την μακροσκελή χθεσινή ανάρτηση,πολύτιμη για κάθε μερακλή νοικοκύρη,ήρθε η γαλήνη και η ησυχία ενός πιάτου που απελευθερώνει την γνήσια νοστιμιά του σπιτικού αλλαντικού και την παντρεύει με αρμονία με την απόλυτη γεύση των φρέσκων χωριάτικων αυγών!!!
Η ιδέα ενός τέτοιου ενισχυμένου πρωϊνού ή έστω χορταστικού μεσημεριανού ,δε νομίζω ότι αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!
Με την έξυπνη, αλλά και απαραίτητη εξισορρόπηση της φρέσκιας πράσινης σαλάτας και το τραγανό δάγκωμα του χωριάτικου ψωμιού,απολαύσατε ένα απειθάρχητο σε θερμίδες γεύμα,αλλά αντιπροσωπευτικό σε νοστιμιά πιάτο!
Μπράβο σου και πάλι, το μεράκι δεν έχει όρια τελικά...
Καλή εβδομάδα,σε φιλώ πολύ!
Δεν λεω, καλα και τα γκουρμε πιατα, αλλα οταν εχεις ωραια και φρεσκα υλικα, με την απλοτητα της συνταγης μπορεις να απολαυσεις την αυθεντικοτητα των γευσεων! Ποιος θα το πιστευε οτι θα ετρωγα αυγα ματια μετα απο πολλα χρονια... τετοια νοστιμια! Ο πατουρμας δε μαγειρεμενος κατα καποιον τροπο, αν και τον εβαλα απο επανω ακριβως για να υποστει οσο το δυνατον λιγοτερη θερμικη ταλαιπωρια, εδωσε ολα του τα αρωμα και εγινε ... ακινδυνος!
ΔιαγραφήΚαλη σου εβδομαδα γλυκεια μου φιλη!
Δεν ξέρω αν θα με έπειθε ο σπιτικός σου παστουρμάς να τον φάω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φορά σε Σ/Μ μου έκοψαν ζαμπόν μετά από παστουρμά και το πήγα πίσω.
Πάω να διαβάσω πως τον έφτιαξες μιας και χτες έχασα πολλά.
Καλή σου εβδομάδα.
Ειπαμε ο παστουρμας εχει φαντικους φιλους αλλα και αλλοι τοσοι ειναι αυτοι που δεν θελουν ουτα να τον μυρισουν! Εδω που τα λεμε, δεν λεει το ζαμπον να μυριζει παστουρμα, κι εγω το ιδιο θα εκανα!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια Ξανθη μου!
Μετά την χθεσινή σου ανάρτηση, το σημερινό σου πιάτο μας αποτελείωσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε 2 μόνο υλικά, έφτιαξες μιαν νοστιμιά ανεπανάληπτη!
Καλή βδομάδα Μαρίνα μου!!
Ελενα μου νομιζω οτι θα επρεπε να βαλω αναρτηση και με το σαντουιτς παστουρμα, η νοστιμια του ειναι ανεπαναληπτη!
ΔιαγραφήΚαλα για τα αυγα δεν το συζηταω, αφου εφαγα κι εγω!
Καλη εβδομαδα, παω να δοκιμασω την ταρτα σας!
Απλό αλλά τόσο υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες φορές άλλωστε δεν είναι κρυμμένη η νοστιμιά στα πιο απλά πιάτα;
Πολλά φιλιά!
Αυτα τα πιατα ειναι που με συναρπαζουν Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΚαλη σου εβδομαδα!
Μαρίνα μου με ξελίγωσες με τον παστουρμά, με τρελλαίνεις τώρα με τα αυγουλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή♥
ΔιαγραφήNon è sicuramente la stessa cosa ma si potrebbe usare un prosciutto crudo che si trova da noi diciamo molto duro viene tagliato grossolanamente e mangiato in pane come pure con l'uovo. Oppure usare la bresavola perchè questo pastrima non si trova qui e farlo a casa mia non è possibile.
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie della ricetta.
Si, un prosciutto crudo andrebbe bene, anche qui c'è il sapore fortemente speziato che fa la differenza! Credo che sarà molto difficle trovarlo in Italia, forse in qualche negozio che vende alimenti dall'oriente, ma il suo sapore è molto particolare e forse troppo orientale per i gusti italiani.
ΔιαγραφήΚαι παστουρμάς και αυγουλάκια σε ένα πιάτο!! Ο καλός μου λατρεύει τον παστουρμά και αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα του. Φυσικά και ψωμάκι από δίπλα, γίνεται χωρίς αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Απιθανος συνδυαμος Ειρηνη μου, η ιδεα μου ηρθε ψαχνοντας για τουρκικες συνταγε με παστουρμα και αυτη ηταν η Νο1, οποτε ειπα κατι θα ξερουν αυτοι που παραδοσιακα φτιαζνουν τον παστουρμα. και ειχαν δικιο! Δυσκολα θα τα ετρωγα για πρωινο, αλλα σιγουρα θα τα τα επαναλαβω για μεσημεριανο!
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ!
Φιλια!
Tα ζήλεψα τα αυγουλάκια τώρα και είναι ακομα πρωι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα και για πρωϊνό μια χαρά είναι ε?
Μου αρέσει ο παστουρμάς κι έχω καιρό να φάω..
Φιλιά πολλά