ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ // TORTA ALLE NOCI IN PASTA FILLO


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ

Τα σιροπιαστα ειναι τα παραδοσιακα γλυκα των Χριστουγεννων στην Ελλαδα : μελομακαρονα, ισλι, κανταϊφι, μπακλαβας, γαλακτομπουρεκο, σαμαλι, καρυδοπιτα, ρεβανι... Η σημερινη μου προταση ειναι ενας ωραιος συνδυασμος του μπακλαβα με την καρυδοπιτα. Η συνταγη ειναι προσαρμοσμενη απο εδω.

Δοση : για 10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 1 συσκευασια φυλλο Βυρηττου (14-15 φυλλα),
                100 gr βουτυρο λιωμενο προβειο,
                1 φλ. του καφε ελαιολαδο παρθενο εξτρα.
για την γεμιση : 4 μεγαλα αυγα,
                              1 1/2 φλ. καρυδοψιχα τριμμενη,
                              1/2 φλ. ζαχαρωμενη φλουδα πορτοκαλιου σε κυβακια,
                               4 γεματες κ.σ. αλευρι για ολες τις χρησεις,
                               4 κ.σ. ζαχαρη κρυσταλλικη,
                               2 κ.γ. baking powder,
                               1 κ.γ. τζιντζερ σε σκονη.
για το σιροπι : 4 φλ. νερο,
                           3 1/2 φλ. ζαχαρη κρυσταλλικη,
                           1/2 λεμονι ακερωτο.
για το σερβιρισμα : φυστικια Αιγινης.
Προετοιμασια : 
Πρωτα ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε το μιγμα να βρασει για 10 λεπτα, ανακατευοντας μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει. 
Ετοιμαστε το μιγμα της γεμισης : χτυπηστε καλα τα αυγα με την ζαχαρη, μεχρι να ασπρισουν και να φουσκωσουν. Αναμειξτε ολα τα υπολοιπα υλικα και προσθεστε τα στο μιγμα των αυγων, ανακατευοντας απαλα με μια μαριζ και με κινησεις απο κατω προς τα επανω. 
Λιωστε το βουτυρο και αναμειξτε το με το λαδι. Αλειψτε με το μιγμα ενα μαλλον μεγαλο ταψι. Κοψτε τα φυλλα στο μεγεθος του ταψιου. Προτιμηστε τα φυλλα Βυρηττου, που ειναι πιο λεπτα και πιο καταλληλα για γλυκα. Στρωστε το πρωτο φυλλο, ραντιστε το με το μιγμα λαδιου-βουτυρου και επαναλαβετε με ακομη 5 φυλλα. Αδειαστε το μιγμα της γεμισης και στρωστε το απαλα. Καλυψτε με τα υπολοιπα φυλλα, παντα ραντιζοντας με το μιγμα λαδιου-βουτυρου. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοψτε το γλυκο σε τετραγωνα ή ρομβοειδη κομματια. Περιχυστε με το μειγμα λαδιου-βουτυρου που περρισεψε. 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 200°C, βαλτε μεσα το γλυκο και κατεβαστε την θερμοκρασια στους 180°C. Αφηστε το να ψηθει μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια του. 
Βγαλτε το γλυκο απο τον φουρνο και περιχυστε το αμεσως με το κρυο σιροπι. Αφηστε το να σταθει μια ωριτσα, να τραβηξει το σιροπι. 
Στολιστε με τριμμενα φυστικια Αιγινης.


TORTA ALLE NOCI IN PASTA FILLO

Durante le feste di Natale, in Grecia si usa preparare tanti dolci sciroppati : baklavà, melomakàrona, islì, kadaìfi, revanì, karidòpita, sàmali, galaktoboùreko.... Oggi, vi propongo un dolcetto non poi tanto comune nella cucina greca : torta alle noci (karidòpita) tra foglie sottili e croccanti di pasta fillo. La ricetta è stata tratta da qui, e rifatta con le dovute modifiche.

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 confezione di pasta fillo sottile (14-15 foglie),
                            100 gr di burro ovino fuso,
                            1 tazzina da caffè olio extravergine di oliva.
per la farcia : 4 uova grosse,
                           1 1/2 tazza di noci tritate,
                           1/2 tazza di scorze di arancia candite, a cubetti,
                           4 cucchiai colmi di farina  00,
                           4 cucchiai di zucchero semolato,
                           2 cucchiaini di lievito chimico in polvere,
                           1 cucchiaino di zenzero macinato.
per lo sciroppo : 4 tazze di acqua,
                               3 1/2 tazze di zucchero semolato,
                               1/2 limone bio.
per la finitura : pistacchi di Bronte.
Preparazione : 
Prima di tutto preparate lo sciroppo : mettete tutti gli ingredienti in una pentola e portate ad ebollizoione. Lasciate cuocere per 10 minuti, mescolando per far sciogliere lo zucchero. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. 
Per quanto riguarda la pasta fillo, ho preferito utilizzare quella chiamata "da Beirut" perchè le foglie sono più sottili ed è più adatta per i dolci sciroppati. 
Preparate il composto della farcitura : sbattete le uova con lo zucchero, fino a prendere una crema spumosa. Mescolate tutti gli ingredienti restanti e aggiungeteli alle uova. Μescolate delicatemente con una spatola, con movimenti dal basso verso l'alto. 
Fate sciogliere il burro e mescolatelo con l'olio. Prendete una teglia da forno piuttosto grande. Tagliate le foglie di pasta fillo, alla grandezza della teglia. Spenellate la teglia con il composto burro-olio e disponete la prima foglia. Coprite con 5 foglie, sempre spenellando delicatemente con burro-olio. Versateci il composto dele uova e livellate. Coprite con le restanti foglie, senza dimenticare di irrorarle con il composto burro-olio. Con un coltello afilato, tagliate la torta a quadretti, losanghe o triangolini. Versateci il composto burro-olio restante. 
Preriscaldate il forno a 200°C. Infornate la torta, abbasate la temperatura a 180°C e lasciate cuocere fino a dorare. 
Sfornate e versateci subito lo sciroppo raffreddato. Lasciate stare per un' oretta, per poter assorbire lo sciroppo. 
Cospargete di pistacchi di Bronte trittati.

22 σχόλια:

  1. Adoro la pasta fillo da noi sui trova surgelata e ion due posti soltanto che spesso ne sono privi non essendop molto usata ne hanno sempre pochissima.
    Le noci mi piaccio e fanno anche bene...grazie a te e auguri ancora ciaoooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Meno male che si trova, perchè da quanto ne so non è poi tanto facilmente reperibile in Italia... Questa però è un tipo di pasta fillo speciale, molto sottile, adatto per i dolci.
      Lo so che questa torta sarà troppo zuccherata per te, ma qui i dolci sciroppati sono molto diffusi e preparati sopratutto durante le feste di Natale e Capodanno.
      Ciao cara! ♥

      Διαγραφή
  2. Και ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα είναι αγαπημένα μου γλυκάκια, όποτε ο συνδυασμός τους θα είναι εξαιρετικός!!
    Ομορφο κέρασμα Μαρίνα μου, μιας και οι γιορτές συνεχίζονται όλο τον μήνα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ονομασια του ηταν καρυδοπιτα μπακλαβας,αλλα το θεωρησα λιγο τραβηγμενο να την πω ετσι. Ειναι και λιγο "πειραγμενη" η δικια μου καρυδοπιτα, εχει και την φλουδα απο το πορτοκαλι που δινει ιδιαιτερο αρωμα...
      Ε, οι γιορτες κρατανε 40 μερες!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίος συνδυασμός! Το φύλλο σου έχει ψηθεί τέλεια! Δείχνει τόσο τραγανό! Αλλά και η γέμιση δεν πάει πίσω!
    Η νέα χρόνια να είναι γλυκιά σαν την εναλλακτική καρυδόπιτά σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αναστασια μου, να γλυκαθουμε λιγο γιατι το'12 χορτασαμε απο εγνοιες, πικρες και απογοητευσεις....
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Τα σιροπιαστά που έρχονται από τη γείτονα χώρα είναι φημισμένα.Ο τρόπος με τον οποίον μεταχειρίζονται και πιάνουν τα φύλλα τους απαιτεί μεγάλη μαεστρία και τέχνη και νομίζω ότι είναι πραγματικά αριστοτέχνες στο είδος αυτό.Τα συγκεκριμένα γλυκά τους έχουν καταπληκτική γεύση και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δύσκολα αντιγράφονται.Ωστόσο Μαρίνα μου η υπομονή σου και η επιμονή σου ,αλλά κυρίως η μοναδική τεχνική σου, κατάφεραν να αποδώσουν την εξαιρετική εμφάνιση -φαντάζομαι και την εκπληκτική γεύση -,αυτής της μοναδικής καρυδόπιτας-μπακλαβά.
    Πρωτότυπη και διαφορετική τούτη η καρυδόπιτα,ταιριάζει απόλυτα με τις γλυκειές δημιουργίες των ημερών αυτών και προσφέρει τη μοναδικότητά της ως ατού, για μία εναλλακτική λύση στις πιο συνηθισμένες προτάσεις για τα σιροπιαστά.
    Καλή Χρονιά και πάλι χρυσοχέρα Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι φημισμενοι οι γειτονες για τα σιροπιαστα τους και οχι αδικα! Θα συμφωνησω επισης οτι εχουν την τεχνη τους με το φυλλο, φτιαχνουν καταπληκτικα πραγματα και τους ζηλευω!
      Πολλα φιλια γλυκεια μου Φωτεινη!

      Διαγραφή
  5. Καλή και γλυκειά χρονιά εύχομαι όπως το ωραίο σου γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία ιδέα!
    Καλή χρονιά εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη χρονια Γιωτα μου!
      Πιασαμε τα σιροπιαστα και ξεχασαμε για λιγο τα κεϊκ, αλλα θα επανερθουμε δριμυτεροι!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  7. Φανταστική ιδέα Μαρίνα μου! Χρόνια Πολλά και Καλή κ Ευτυχισμένη χρονιά φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη χρονια Ερη μου! Ευχομαι υγεια και ευτυχια για σενα και την οικογενεια σου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Μαρίνα μου χρονια πολλά!
    Ευτυχισμένο το 2013 για όλο τον κόσμο και για την οικογένειά σου!

    Αγαπημένο γλυκό έφτιαξες και πολύ όμορφα φωτογραφημένο.
    Σκέτος πειρασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη Χρονια Χρυσαυγη μου!
      Οτι επιθμεις κι εσυ, χαρα και υγεια στην οικογενεια σου!

      Διαγραφή
  9. la pasta fillo io la trovo fresca in Slovenia(a 10 km d Trieste)e non manca mai a casa mia, bella ricetta Marina me la segno subito ! Buon Anno cara, che sia generoso solo di cose belle ! Un abbraccio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Buon Anno anche a te cara!
      Lo so che ami la pasta fillo, e sei abbastanza fortunata di poter trovarla ...
      Baci!

      Διαγραφή
  10. Καταπληκτική! Ωραία εμφάνιση, πολλά αρώματα, μελωμένη και λαχταριστή! Μπράβο, Μαρίνα μου!
    Καλή χρονιά να σου ευχηθώ κι από εδώ με υγεία, αισιοδοξία, χρώματα κι αρώματα!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Ας ευχηθουμε μια καλυτερη χρονια για ολους!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  11. Τί ωραία η ιδέα σου Μαρίνα μου.....!!!θα την δοκιμάσω σύντομα λατρεύω μπακλαβά και καρυδόπιτα!!!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη Χρονια Ελενα!
      Τις καλυτερες ευχες μου για σενα και την οικογενεια σου!
      Ειναι νοστιμο γλυκακι, οταν το δοκιμασεις περιμενω εντυπωσεις!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.