ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

KATMER POGACA, Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ // CORNETTI KATMER POGACA


KATMER POGACA
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Katmer pogaca ή αλλιως τα κρουασαν με ζυμη σφολιατας, αλλα με μια συνταγη απο την τουρκικη κουζινα! Στα τουρκικα katmer σημαινει φυλλο και katmer pogaca ειναι η σφολιατα. Αλλα ξεχαστε αυτα που ξερατε για την γαλλικη σοφλιατα! Εδω εκτος απο το βουτυρο, χρησμοποιουν και αρκετο λαδι στην ζυμη. Το αποτελεσμα ειναι αυτα τα υπεροχα αφρατα κρουασαν, εδω γεμισμενα με τυρι κρεμα. Η εκπληξη επικεντρωνεται στην γευση, καθως ειναι μαλλον αγλυκα, ενω το τυρι κρεμα τους δινει μια ιδιαιτερη νοτα απο γαλα. Υπεροχα στο πρωινο αλλα μπορειτε να τα απολαυσετε ολες τις ωρες. Αξεπεραστα ζεστα, ομως δεν ειναι και ασχημα ακομη και την επομενη μερα. Οι τουρκοι βεβαια δεν θα χρησιμοποιουσαν μασκαρπονε, αυτο ειναι δικη μου προσθηκη! Τα συναντησα χωρις, αλλα και με διαφορων ειδων γεμιση, γλυκεια ή αλμυρη, ενω καπου διαβασα και για τυρι κρεμα, χωρις ομως να καταλαβω σε τι ειδους τυρι αναφεροντουσαν. 
Η συνταγη ειναι κλασσικη και θα την βρειτε σε πολλα τουρκικα site και blog με μικρες παραλλαγες.

Δοση : 16 κρουασαν
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 500 gr περιπου αλευρι για ολες τις χρησεις,
                 25 gr φρεσκια μαγια μπυρας,
                 230 ml γαλα φρεσκο,
                 150 ml ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                 1 αυγο + 1 κροκο,
                 2 κουταλακια του γλυκου ζαχαρη,
                 1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                 80 gr βουτυρο προβειο λιωμενο,
                 120 gr μασκαρπονε.  
Προετοιμασια : 
Χλιαρινετε το γαλα και διαλυστε μεσα την μαγια και την ζαχαρη. Αφηστε να σταθει 20 λεπτα περιπου. Σε ενα σκευος ή στον καδο του μιξερ, αναμειξτε την μαγια με το λαδι και το αυγο και αρχιστε να προσθετετε σταδιακα το αλευρι. Η ζυμη που θα παρετε πρεπει να ειναι λεια και ελαστικη. Προσθεστε και το αλατι και δουλεψτε την ζυμη για 10 λεπτα. Σκεπαστε την και βαλτε  την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. Χωριστε την ζυμη σε 8 ισες μπαλλες. Με τον πλαστη, ανοιξτε την καθε μπαλλα σε ενα φυλλο μεγεθους οσο ενα μεγαλο πιατο. Τοποθετηστε τα φυλλα το ενα επανω στο αλλο, αλειφωντας τα με το λιωμενο βουτυρο. Βαλτε την ζυμη στο ψυγειο και αφηστε την να ξεκουραστει για μιση ωριτσα. 
Ανοιξτε την δεσμη των φυλλων, επανω σε αλευρωμενη επιφανεια εργασιας, σε ενα μεγαλο στρογγυλο φυλλο με παχος 0,5εκ και διαμετρο 50εκ. Χωριστε το φυλλο σε 8, 12 ή 16 ισα τριγωνα, αναλογα με το μεγεθος που θελετε να εχουν τα κρουασαν σας. Βαλτε στην φαρδεια πλευρα καθε τριγωνου ενα κουταλακι του γλυκου μασκαρπονε, χαραξτε το κατα 1 εκ ακριβως στη μεση και τυλιξτε το σχηματιζοντας το κρουασαν. Η χαραγη γινεται για να μπορεσετε να του δωσετε το σχημα μισοφεγγαρου. 
Τοποθετηστε τα κρουασαν σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι, σκεπαστε τα με ενα πανι και αφηστε τα σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο (περιπου 1 ωρα). Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με 1 κουταλια της σουπας νερο και αλειψτε ελαφρα τα κρουασαν. Μπορειτε να τα πασπαλισετε με σουσαμι ή παπαρουνοσπορο. 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 200°C. Βαλτε μεσα τα κρουασαν και κατεβαστε την θερμοκρασια αμεσως στους 180°C. Ψηστε τα για 30 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισουν ωραια στην επιφανεια. 
Μπορειτε να τα σερβιρετε ζεστα αλλα και κρυα. Αν τα φτιαξετε χωρις γεμιση, μπορειτε ανετα να τα γεμισετε αφου ψηθουν, πρεπει να γινονται πολυ νοστιμα και σαν σαντουιτσακια.



CORNETTI KATMER POGACA

Katmer in turco, significa sfoglia e katmer pogaca è la pasta sfoglia. Però la pasta sfoglia turca è piena di sorprese! Oltre il burro per la sfogliatura, nell'impasto viene aggiunto anche dell'olio e del latte. Il risultato è dei brioches sofficissini, qui farciti con il mascarpone. Il loro sapore è una gradevole sorpresa, siccome è piuttosto neutro con un tocco di latte. Meravigliose per la prima colazione, ma pottete goderle anche durante tutto l'arco della giornata. Sono sublime appena sfornate ma niente male perfino il giorno dopo. Certo i turchi non le avrebbero farcite con il mascarpone, questo è il mio intervento. Le ho incontrate senza farcia e farcite con ripieno dolce o salato, mentre da qualche parte ho letto anche per fromaggio cremoso, senza poter capire di che sapore avrebbe. 
La ricetta è un classico della cucina turca e la troverete con piccole variazioni in vari blog e siti turchi.

Dosi : per 16 cornetti
Difficoltà : media
Ingredienti : 500gr ca. di farina 00,
                              25gr di lievito di birra fresco,
                              230ml di latte fresco tiepido,
                              150ml di olio extravergine di oliva,
                              1 uovo + 1 tuorlo,
                              2 cucchiaini di zucchero semolato,
                              1 cucchiaino di sale,
                              80gr di burro da latte di pecora fuso,
                              120gr di mascarpone.   
Preparazione : 
Fate intiepidire il latte e stemperate il lievito di birra e lo zucchero. Lasciate lievitare per 20 minuti ca. In un recipiente o nella bacinella della planetaria, mettete il lievitino, l'olio e l'uovo e mescolate. Aggiungete gradatamente la farina e cominciate ad impastare. Aggiungete il sale e lavorate l'impasto per una decina di minuti. Coprite l'impasto con un panno e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio. Sgonfiate l'impasto e dividetelo in 8 palline. Con il mattarello tirate ciascuna pallina in una foglia, alla grandezza di un piatto grande. Spenellate la superficie di ciascuna sfoglia con il burro fuso e ponete l'una sopra l'altra formando una pila. Lasciate riposare in luogo fresco per mezz'oretta. 
Tirate la pila di sfoglie con il mattarello in una sfoglia sottile ca 0,5cm e di diametro ca 50cm. Dividete la sfoglia a 8, 12 o 16 triangoli, secondo quanto grosse volete fare i vostri cornetti. Fate un'incisione verticale di 1cm alla base di ogni triangolo, per poter darle la forma caratteristica del cornetto. Ponete 1 cucchiaino di mascarpone alla base del triangolo e arrotolate verso la punta. Incurvate l' estremità verso il centro. Disponete i cornetti su una teglia foderata con carta da forno e ponete in luogo tiepido fino al raddoppio (un'oretta). Sbattete il tuorlo con 1 cucchiaio di acqua e spenellate delicatemente i cornetti. Se volete, potete cospargere di semi di sesamo o di papavero. 
Preriscaldate il forno a 200°C. Infornate e diminuite la temperatura a 180°C. Lasciate cuocere per 30 minuti ca, fino a dorare. 
Potete servire i cornetti caldi ma anche dopo lasciati a raffreddare. Se le preparate omettendo la farcitura, potete farcirli dopo con farcitura sia dolce che salata. Potete ancora preparare dei panini sfiziosi.

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    πόσο θα ήθελα 1-2 (5-6 εννοώ)από τούτα τα νόστιμα αφράτα κρουασάν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. L'involucro è leggero per me ma il ripieno troppo zucchero e calorico penso che me le gusterò vuote grazie della ricetta ciaoooo buona domenica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρίνα μου δεν ξέρω πότε θα σταματήσω να εκπλήσσομαι από τις τόσο πολλές και αριστοτεχνικές σου παρασκευές!!!
    Τι υπέροχα κρουασανάκια είναι αυτά!!!Πόσο αφράτη και ξεχωριστή έγινε η ζύμη σου!!!Η εμφάνισή τους απλά τέλεια!!!Φαντάζομαι τη γεύση τους ...Επισημαίνω την προσθήκη του πρόβειου βουτύρου..ένα μεγάλο ατού στη γεύση τους ,καθώς και η πολύ σωστή-για τα γούστα μου- χρήση του μασκαρπόνε!!!Εύγε Μαρίνα μου για μία ακόμα φορά, για την εκπληκτική παρουσίαση αυτών των κρουασάν!
    Καλό Σαββατοκύριακο ,σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά όπου και αν είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μασκαρπονε ηταν η εκπληξη Φωτεινη μου! Απογειωσε την γευση! Ειναι απιστευτα αφρατα και νοστιμα αυτα τα κρουασνακια, θα τα εβαζα ανετα διπλα στα κλασσικα γαλλικα, αν και διαφερουν τοσο σε γευση οσο και σε υφη.
      Που να ειμαι, πηγαινοερχομαι Χαλκιδικη - Θεσσαλονικη, απο σπιτι σε σπιτι και απο δουλειες σε δουλειες! Λλλα και μονο που βλεπω πρασινο και ακουω σκυλια και κοτουλες αξιζει τον κοπο η ... μικρη μετακομιση του σαββατοκυριακου!
      Καλη εβδομαδα πλεον!

      Διαγραφή
  4. Από το πρωί που τα είδα τα θαυμάζω, ήρθα να τα θαυμάσω και από εδώ!
    Υπέροχα Μαρίνα μου, αυτή τη ζύμη θέλω οπωσδήποτε να την δοκιμάσω!
    Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι διαφέρουν στην γεύση από τα γαλλικά κρουασάν, είναι κάτι ξεχωριστό!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι εξ' ισου αφρατα αλλα ειναι διαφορετικα. Η ζυμη ειναι σαν κουρου αλλα γινεται φυλλωτη οπως η σφολιατα! Πολυ ιδιαιτερα και πεντανοστιμα! Να τα δοκιμασεις Ελενα μου, αξιζει τον κοπο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Απλά τέλειαααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό σκ πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρίνα η διαφορά πιστεύω ότι είναι στην προσθήκη βουτύρου. Η Λίνα έχει εδώ μια συνταγή με λάδι μόνο που την έχω κάνει κι εγώ κάποια φορά. Πάντως η προσθήκη τυριού είναι πιο πολύ του γούστου μου από τα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθη μου δεν εχω φτιαξει αυτη τη ζυμη μονο με λαδι. Το βουτυρο σιγουρα δινει γευση. Το μασκαρπονε ηταν πολυ μεγαλη επιτυχια : ουτε γλυκα, ουτε αλμυρα αλλα δεν τους ελειπε και τιποτα!

      Διαγραφή
  7. Buonissime queste brioche! Complimenti anche per le foto..davvero meravigliose.
    Adesso ci vorrebbe proprio una di quelle brioche, farcite con un po' di marmellata...delicious! :D
    Buon fine settimana,
    Incoronata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρίνα μου μπράβο σου!
    Είναι πραγματικά πανέμορφα και σίγουρα θα είναι και πεντανόστιμα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Ειχε μεγαλη επιτυχια αυτη η συνταγη : και νοστιμα και ομορφα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  9. Άλλη έκδοση για τα κρουασάν και μάλλον θα δοκιμαστεί!
    Να δω όμως πότε! Τα δικά σου τα λάτρευσα, αφράτα και γεμάτα φύλλα1
    Μπράβο, Μαρίνα μου!
    Καλή σου μέρα, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Αυτη η συνταγη ηταν εκπληξη, να πω την αληθεια, δεν περιμενα τοση επιτυχια, η προσθηκη του λαδιου δεν μου γεμιζε το ματι για κρουασαν, αλλα ειχα αδικο...

      Διαγραφή
  10. Απλά υπέροχηηηηηη! Θα τη φτιάξω την άλλη εβδομάδα οπωσδήποτε!!!!
    Μαρίνα φαίνεται υπέροχη και τα κρουασάν άκρως λιμπιστικά!!!
    Καλή σου μέρα και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sono bellissimi, avevo provato una volta a fare un pane sfogliato turco, mi pare, ma non mi era venuto molto bene, adesso riproverò con la tua versione...un caro saluto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω πω τι πειρασμός είναι αυτός! Φαίνονται τόσο αφράτα τα κρουασανάκια σου... Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην Κωνσταντινούπολη δεν έχω καλύτερο για πρωινό!! Κι εκεί που τη νοστάλγησα, έψαξα να βρω συνταγή και βρέθηκα εδώ. Είμαι αρχάρια, δεν έχω ξανανοίξει φύλλο, αλλά παρ' όλα αυτά μου βγήκαν πολύ ωραία και τη δεύτερη φορά ακόμα καλύτερα! Μόνο που δεν ξέρω πού να βρω μασκαρπονέ και τα γέμισα άλλα με ελιές, άλλα με ζαμπόν-τυρί... κι έχω κι άλλες ιδέες! Στην Πόλη τα είχα συναντήσει με κιμά επίσης. Οι συμφοιτητές μου τρελάθηκαν! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολυ που η συνταγη ειχε επιτυχια! Και εμας μας ειχαν αρεσει πολυ και ομολογω οτι εχω καιρο να τα φτιαξω και τα επιθυμησα κι εγω! Μασκαρπονε εχει στα σουπερ μαρκετ, μαλιστα μερικα εχουν δικης τους φιρμας. Μπορεις να βαλεις και φιλαδελφεια που ειναι κατι σαν αντιγραφη του μασκαρπονε. Σιγουρα και με αλλη γεμιση θα γινονται ωραια η ζυμη αυτη ειναι υπεροχη, η τουρκικη κουζινα κρυβει πολλες ωραιες εκληξεις!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.