ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΑ // LE ARMELLINE


ΤΑ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΑ

Πικραμυγδαλα ονομαζονται οι σποροι στο εσωτερικο των κουκουτσιων διαφορων καρπων και ειδικοτερα  του βερικοκου και του συγγενες του καϊσιου. Μοιαζουν εξωτερικα πολυ με τα αμυγδαλα και εχουν πικρη γευση και εντονο χαρακτηριστικο αρωμα. Χρησιμοποιουνται κυριως στην ζαχαροπλαστικη και στην ποτοποιϊα. Σπανιοτερα χρησιμοποιουνται επισης τα κουκουτσια απο το ροδακινο, το μουσμουλο αλλα και το μηλο, το αχλαδι ή τα σταφυλια, αλλα δεν τους αποδιδεται βεβαια ο χαρακτηρισμος πικραμυγδαλα. Στην ζαχαροπλαστικη, συνηθως χρησιμοποιουνται σε συνδυασμο με τα κανονικα αμυγδαλα, γιατι ετσι τα τελευταια αποκτουν πιο ενδιαφερουσα γευση και αρωμα. Στην ποτοποιϊα, χρησιμοποιουνται στην παρασκευη διαφορων λικερ, με πιο γνωστο το αμαρεττο. Χρησιμοποιουνται παντα σε μικρες ποσοτητες, καθως περιεχουν αμυγδαλινη, εναν γλυκοσιδη που περιεχει υδροκυανιο, και ο οποιος σε μεγαλες δοσεις ειναι εξαιρετικα τοξικος. Οσο πιο πικρα ειναι δε, τοσο περισσοτερο αμυγδαλινη περιεχουν. Βεβαια η περιεκτικοτητα τους ειναι γενικα  μικρη και μια εκλογικευμενη καταναλωση τους δεν εγκυμονει κινδυνους για την υγεια. Παρ'ολα αυτα, δεν συνισταται να καταναλωνονται απο τα παιδια. 
Εκτος απο τα γνωστα μας αμυγδαλα, υπαρχουν και τα αγρια αμυγδαλα, που τα παιρνουμε απο δεντρα  αμυγδαλιας μη εμβολιασμενα. Αυτα δεν χαρακτηριζονται ως πικραμυγδαλα και δεν ειναι βρωσιμα. 
Πληροφοριες : Wikipedia


LE ARMELLINE

Le armelline sono i semi all'intero dei noccioli delle albicocche. Il loro nome proviene  dal nome scientifico dell' albicocco Prunus armeniaca. Rassomigliano alle mandorle, hanno sapore amaro e profumo intenso e molto caratteristico. Vengono utilizzate piuttosto nella pascticceria e per la preparazione di liquori. Più raramente vengono utilizzati anche i semi delle pesche, delle nespole e ancora delle mele, delle pere o delle uve, ma questi semi non vengono chiamati armelline. In pasticceria, di solito vengono abbinate con le mandorle comuni (dolci) perchè rendono il loro gusto piu interessante. Il liquore più famoso che viene preparato con le armelline è certo l'amaretto. Vengono utilizzate sempre in quantità molto moderate, perchè contengono l'amigdalina che è un glicoside cianogenico, cioè capace di liberare acido cianidrico, che è altamente tossico. Quanto più amare sono le armelline, tanto più amigdalina contengono. Però dobbiamo precisare che le quantità di amigdalina contenente nelle armelline, è infinitessima e quando vengono consumate con parsimonia non sono pericolose. Intanto non è consigliabile di farle mangiare ai bambini.
Esistono ancora le mandorle amare che provengono da alberi di mandorlo non innestati. Queste non vengono definite come armelline e non sono commestibili. 
Informazioni tratta da : Wikipedia

12 σχόλια:

  1. ma sai che ultimamente e per vari motivi mi sono parecchio interessata dei noccioli di albicocche, che secondo qualcuno hanno delle proprietà antitumorali? qui le ho viste e comprate in un negozio bio e ora sto cercando di farmi una cultura in materia!
    pensa che quando mangio delle mele o delle pere mangio tutto, semi inclusi. ho sempre fatto così senza pensarci.
    marina, buonissimo natale e buon anno, sperando in tempi migliori per la grecia e per tutti comunque.

    irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ne ho sentito anch'io parlare delle loro proprieta, ma non so per quanto fidarmi...
      Ci sono molti che mangiano la frutta coi semi. Pero ho letto da qualche parte, che siccome i semi contengono l'amigdalina, consumate in elevate quantita possono provocare problemi.
      Buon Natale anche a te cara Ειρηνη, e alla tua famiglia. Speriamo bene per la Grecia!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα το αμαρέτο είναι απο τα αγαπημένα μου λικέρ.καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα Νελη μου και το σπιτικο γινεται παρα μα παρα πολυ καλο!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρίνα, λικέρ με τα κουκούτσια του βερίκοκου φτιάχνω κάθε χρόνο είναι το αγαπημένο μας.
    Μάλιστα φέτος υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση για το πόσα κουκούτσια τελικά πρέπει να βάλουμε σε πόσο υγρό;;
    Εγώ έχω μια συνταγή φίλης διαιτολόγου την οποία κάνω κάθε χρόνο.
    Είδα τώρα και τη δική σου που πλησιάζει με αυτό που κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ειχα τις αμφιβολιες μου για την ποσοτητα των κουκουτσιων και επειδη ηξερα και τους κινδυνους ομολογω οτι φοβομουν να το κερασω! Αλλα εγινε παρα που ωραιο και φυσικα δεν ειχαμε κανενα προβλημα!

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω το άρωμα του πικραμύγδαλου.Αλλά και την ιδιαίτερη γεύση που χαρίζει στα γλυκά.Πολλές φορές ,όταν λείπει το κονιάκ ή το ρούμι,βάζω στα γλυκά μου amaretto.
    Δεν γνώριζα ότι προέρχονται από τα κουκούτσια του βερύκοκκου!!Είχα την εντύπωση ότι είναι μία ποικιλία αμυγδάλου!Ότι και να είναι πάντως πρόκειται για έναν εξαιρετικά αρωματικό και εύγευστο καρπό,όταν αυτός προστίθεται στα γλυκίσματα.
    Απολαμβάνω επίσης το άρωμα τους στο λούσιμο του κομμωτηρίου μου,γιατί τι σαμπουάν που χρησιμοποιούν ,έχει αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα!!!!Φιλάκια πολλά,πολλά Μαρίνα μου και καλό σου βράδυ!
    ΥΓ.Ευχαριστώ θερμά και πάλι!!![Ξέρεις εσύ....]Οι εντυπώσεις εις εύθετον χρόνον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου κι εγω αγνοουσα την προελευση του amaretto, αλλα την ανακαλυψα πριν περιπου 20 χρονια, οταν επισκευτηκα για πρωτη φορα την αγαπημενη μου φιλη, την Claudia, που μενει πολυ κοντα στο Saronno. Περιττο να πω οτι το Saronno ειναι ξακουστο για το amaretto του και η αιτια ειναι οτι στην πειροχη καλλιεργουνται πολυ οι βερυκοκκιες! Ειχαμε παει δε και στο spaccio, δηλαδη στο τμημα λιανικης, του εργοστασιου μπισκοτων του Lazzaroni, εκει να δεις τον παραδεισο του amaretto!
      Κι εγω ευχαριστω καλη μου! Λιγες μερες μειναν ακομη, περιμενω τις εντυπωσεις με αγωνια!
      ♥ ♥ ♥

      Διαγραφή
  5. Λικέρ πικραμύγδαλο, άπό τα πολύ αγαπημένα μου λικεράκια!
    Το φτιάχνω με κουκούτσια από βερίκοκα και καμιά φορά βάζω και από ροδάκινα.
    Ωραία ανάρτηση Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω φτιαξει και με κουκουτσια απο μουσμουλα (εχουμε 2 τεραστια δεντρα στην αυλη...) αλλα αυτο με τα βερυκοκκα ειναι αξεπεραστο!
      Ευχαριστω Ελενα μου!

      Διαγραφή
  6. le armelline, che meraviglia, io metto da parte i noccioli delle albicocche e quando mi servono schiaccio e prendo la mandorla, sono molto utili, basta conoscerle...un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Appunto cara Tamara! Questa primavera li ho messi da parte per le mie prparazioni, siccome cerco di utilizzare aromi naturali.
      Baci!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.