ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

Η ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΠΑΣΤΑ // PASTA DI NOCCIOLE


Η ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΠΑΣΤΑ

Γνωριζετε την φουντουκοπαστα? Δεν πρεπει να την συγχεετε με την πραλινα, που περιεχει ζαχαρη. 
Η φουντουκοπαστα δεν χρησιμοποιειται αυτουσια, αλλα αναμιγνυεται με αλλα υλικα και χρησιμοποιειται για να αρωματιζει διαφορες κρεμες, σε παγωτα, σε μους, αλλα και σε μπισκοτα ή κεϊκ. Στην ουσια προκειται για λιωμενα φουντουκια. Καθως ομως περιεχουν μεγαλη ποσοτητα ελαιου, αντι να μετατραπουν σε αλευρι, οπως πχ τα αμυγδαλα, γινονται μια ρευστη μαζα. 
Μην ψαχνετε την φουντουκοπαστα στα ραφια του σουπερ μαρκετ! Η παρασκευη της ειναι πολυ απλη, θα πρεπει ομως να προσεξετε μερικα πραγματα.
Το μονο που θα χρειαστειτε ειναι φουντουκια. Διαλεξτε πολυ καλης ποιοτητας φουντουκια, γιατι αυτο ειναι και το μυστικο για παρετε μια αρωματικη φουντουκοπαστα. Αν βρειτε αποφλοιωμενα φουντουκια η διαδικασια ειναι πολυ απλη. Αν δεν βρειτε, θα πρεπει να αφαιρεσετε την φλουδα τους, αφου τα ζεστανετε πρωτα στον φουρνο.
Στρωστε τα φουντουκια μεσα σε ενα ταψι, επενδεδυμενο με αντικολλητικο χαρτι, σε ενα στρωμα. Βαλτε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C και ψηστε τα μεχρι να αρχισουν να ροδιζουν, για 10 λεπτα περιπου. Δοκιμαστε τα αν εχουν ψηθει μεχρι την καρδια τους, αλλιως αφηστε τα λιγα λεπτα ακομη στον φουρνο, αφου θα τον εχετε σβυσει. Αν τα φουντουκια που χρησιμοποιησατε δεν ειναι αποφλοιωμενα, μετα το ψησιμο η φλουδα τους αφαιρειται πολυ ευκολα. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να χλιαρινουν. Πριν κρυωσουν τελειως, βαλτε τα μεσα σε ενα γουδι ή, για ευκολια, σε ενα δυνατο μπλεντερ ή ακομη και στο μουλτι. Αρχιστε να τα πολτοποιειτε. Στην αρχη θα παρετε ενα χοντροκοκκο μιγμα, σαν αμμο. Οσο συνεχιζετε να τα χτυπατε, αρχιζουν να βγαζουν τα ελαια τους και στο τελος μετατρεπονται σε μια λεπτορευστη λιπαρη μαζα. Συνολικα θα χρειαστειτε περιπου 10 λεπτα.
Η φουντουκοπαστα διατηρειται για ενα χρονικο διαστημα μεχρι το πολυ ενα μηνα, σε μερος δροσερο (ακομα καλυτερα στο ψυγειο), καλα κλεισμενη μεσα σε ενα γυαλινο βαζο. Δεν συνισταται να διατηρηθει για περισσοτερο χρονο γιατι, εξ'αιτιας της μεγαλης περιεκτικοτητας της σε ελαια, ταγγιαζει ευκολα.


PASTA DI NOCCIOLE

La pasta o crema di nocciole viene usata in pasticceria e non ha niente da fare con il pralinato che contiene zucchero. Non viene consumata come è, ma viene mescolata con altri ingredienti e viene utilizzata per aromatizzare creme, budini, mousse, gelati, biscotti o torte. Si tratta di nocciole macinate finemente; siccome però le nocciole contengono un'elavata quantità di grassi, non si riducono in farina, come p.e. le mandorle, ma vengono transformate in una pasta densa e oleosa. 
E molto facile preparare la pasta di nocciole a casa, e non è necessario cercarla sui scaffali dei supermercati. Ci vuole però prendere alcune cose in considerazione, per prendere una pasta profumata e di ottima qualità.
Il solo ingrediente necessario per prepararla sono le nocciole. Si intende che devono essere di ottima qualità. In Italia, le nocciole migliori, sono le piemontesi trilobate. 
Le nocciole devono essere pelate; se non lo sono, dopo la cottura sarà molto facile eliminare la pellicina marrone. Disponete le nocciole su una teglia, rivestita di carta antiaderente. Infornate a 180°C, in forno già caldo, e cuocete per 10 minuti ca, fino a cominciare ad abbrustolire. Se le nocciole usate erano fresche e non già cotte, assagiatele se sono croccanti fino dentro, altrimenti lasciatele cuocere per qualche minuto ancora nel forno spento. In questo punto potete eliminare la pellicna esteriore, sfregandole tra le dita. Prima di raffreddare completamente trasferitele nel mortaio o in un frullatore potente o ancora nella bacinella del tritatutto. Cominciate a pestare o a frullare. All'inizio ricaverete un' impasto dall'aspetto  sabbioso. Continuando a lavorarlo si trasformerà in un' impasto cremoso e oleoso. Ci vuole ca 10 minuti in totale.
La pasta di nocciole può essere conservata in luogo fresco, o ancora meglio nel frigo, per un mese ca, chiusa in un contenitore di vetro. Non si consiglia di conservarla più lungo, perchè siccome contiene un'alta percentuale di oli tende a rancidire.

16 σχόλια:

  1. Ωραία ιδέα Μαρινάκι!
    Μου κάνει εντύπωση πόσο ρευστή γίνεται, ή μάλλον πόσο κρεμώδης θα έλεγα καλύτερα!!
    Να φανταστώ ότι θα δούμε και κάποια συνταγούλα με φουντουκόπαστα??
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω δεν το πιστευα Ελενα μου οταν το διαβασα, αλλα απ'οτι φαινεται περιεχει μεγαλη ποσοτητα ελαιου και γινεται οντως ρευστη. Μου κατεβηκαν πολλες ιδεες με την φουντουκοπαστα, δεν την ειχα ξανασυναντησει...
      Ειπα να κανω πρωτα μια εισαγωγη, σημερα, η συνταγουλα αυριο, σε επισημη παρουσιαση!
      Καλο Σαββατοκυριακο καλη μου!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Questa cosa non la conoscevo e adesso che l'ho preparata ho già pensato una ventina di modi per utilizzarla...
      Buona domenica!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη ιδέα για να αρωματίσουμε τα γλυκά μας! Και πανεύκολη παρασκευή!
    Αναμένουμε τη συνταγή που ετοιμάζεις!!
    Καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ενθουσιαστηκα με την φουντουκοπαστα...
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  4. Ενδιαφέρον! Σκέψου πόσα έλαια περιέχει ο καρπός του φουντουκιού!!! Περιμένω να δω και την χρήση της φουντουκοπαστας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν ξεκινας να τα αλεθεις δεν το φανταζεσαι οτι στο τελος θα γινουν κατι σαν το ταχινι...
      Ες αυριον τα σπουδαια! ☺

      Διαγραφή
  5. non l'abbiamo mai provata e devo dire che sembra davvero invitante..la proveremo presto per farcire le torte.
    Complimenti per la presentazione!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sono stata "costretta" a scoprirla, perchè mi serviva per preparare la torta che presenterò domani.
      E buonissima e ha un profumino molto invitante!
      Baci!

      Διαγραφή
  6. Μμμμμμμμμ! Μ΄ αρέσει πάρα πολύ το φουντούκι! Όμως δεν είναι καταπληκτική ιδέα να χρησιμοποιήσω την φοιυντουκόπαστά σου για να φτιάξω τη δική μου μερέντα? Πολύ ωραίο κούκλα! Φιλάκια ....πάντα με εμπνέεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο καταπληκτικη.... φτιαξε την φουντουκοπαστα και θα παθεις με το αρωμα της! Εγω εφτιαξα μια αραιη γκανας σοκολατας και προσθεσα την φουντουκοπαστα.... ονειρο!
      Ερωτηση του Δ. : μα γιατι να αγοραζουμε μερεντα οταν μπορεις να φτιαξεις κατι τετοιο?
      Απαντηση? Γιατι δεν μπορω να φτιαχνω 2 κιλα φουντουκοπαστα τον μηνα...
      Οι τελευταιες 3 λεξουλες ηταν οτι καλυτερο μπορουσα να ακουσω!
      Σε ευχαριστω!

      Διαγραφή
    2. Τζενη, μεινε συντονισμενη!
      Αυριο το πρωι θα δεις τον λογο που εφτιαξα την φουντουκοπαστα!

      Διαγραφή
  7. Mόνο φουντούκια και γίνεται έτσι? Απίστευτο.
    Δεν το ήξερα.
    Πρέπει να είναι αρωματικό πολύ.
    Περιμένουμε και τη συνέχεια.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ φαίνεται τόσο λαχταριστή που θα την έτρωγα και με το κουτάλι!
    Θα είμαι καλό κορίτσι όμως και θα περιμένω να δω τι καλά θα φτιάξεις με αυτή!
    Φιλιά πολλά Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία ιδέα!Καταπληκτική, κρεμώδης υφή! Αναμένω τη συνταγή που διάλεξες να χρησιμοποιήσεις τη φουντουκόπαστα..Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.