ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Το φθινοπωρο και ειναι η εποχη της κολοκυθας. Κοκκινες, κιτρινες, τεραστιες ή μικροτερες, ενδεικνυνται τοσο για αλμυρα οσο και για γλυκα παρσκευασματα. Η γιαγια Ανδρομαχη, αυτη την εποχη παντα εφτιαχνε την κλασσικη γλυκεια κολοκυθοπιτα με το φυλλο...
Εδω σας προτεινω ενα ζουμερο σοκολατενιο κεϊκ, που κανενας δεν θα μπορεσει να καταλαβει οτι περιεχει λαχανικο.
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετριας δυσκολιας
Υλικα
για τη ζυμη : 400 gr κολοκυθα,
300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
200 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
3 αυγα,
120 ml σπορελαιο (ηλιελαιο),
25 gr κακαο αγλυκο,
15 gr baking powder
το ξυσμα απο την φλουδα ενος ακερωτου πορτοκαλιου,
1 κουταλακι του γλυκου τζιντζερ σε σκονη.
για το σιροπι : 350 ml κρεμα γαλακτος,
1 κουταλια της σουπας κακαο αγλυκο,
1 κουταλια της σουπας ζαχαρη κρυσταλλικη.
για την διακοσμηση : ζαχαρη αχνη
Προετοιμασια :
Χρησιμοποιησα κοκκινη (πορτοκαλι) κολοκυθα.
Αφαιρεστε την φλουδα απο την κολοκυθα και τριψτε την στον χοντρο τριφτη. Βαλτε την σε μια κατσαρολιτσα και βαλτε την σε μετρια φωτια. Η κολοκυθα θα αρχισει να αποβαλλει τα υγρα της και θα γινει ενας πηχτος χυλος. Προσοχη, γιατι κοχλαζοντας μπορει να πιτσιλισει! Αφηστε την να σιγοβρασει, ανακατευοντας συνεχως για να μην πιασει στον πατο. Οταν εξατμιστει οσο το δυνατον περισσοτερο απο το υγρο της και κατα το ανακατεμα αρχισει να φαινεται ο πατος της κατσαρολας, κατεβαστε την απο την φωτια και αφηστε την να κρυωσει τελειως.
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη, να αφρατεψουν. Προσθεστε το λαδι και το κακαο και συνεχιστε το χτυπημα για κανα-δυο λεπτα. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα και αναμειξτε μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μιγμα.
Ριξτε το μιγμα σε μια βουτυρωμενη φορμα (20-22 εκ).
Ψηστε στους 180°C για 40 λεπτα περιπου (δοκιμαστε με το καλαμακι για τα σουβλακια).
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι, χτυπηστε τα λιγο με το συρμα και βαλτε το στην φωτια. Μολις παει να βρασει, αποσυρετε το απο την φωτια και ανακατεψτε παλι με το συρμα, ωστε το μιγμα να γινει ομοιγενες.
Ξεφορμαρετε το κεϊκ σε ενα πιατο σερβιρισματος. Με ενα καλαμακι για σουβλακια, τρυπηστε την επιφανεια του σε πολλα σημεια. Ριξτε το σιροπι της σοκολατας σταδιακα με ενα κουταλι, προσεχοντας να παει σε ολη την επιφανεια του. Αφηστε το να σταθει τουλαχιστον μια ωριτσα.
Διακοσμηστε με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε.
TORTA CIOCCOLATOSA ALLA ZUCCA
Questa è proprio la stagione delle zucche! Grosse o piccole, gialle o arancioni, sono ottime per preparare una varietà di piatti sia dolci che salati. La nonna Andromaca preparava sempre la tradizionale torta dolce con la pasta filo...
Qui vi propongo una torta alla zucca, che nessuno può rintracciare la sua presenza, ma la rende particolarmente morbida, con l'aggiunta di un tocco di golosità : lo sciroppo cioccolatoso alla panna.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per l'impasto : 400 gr di zucca tritata (peso della polpa),
300gr di farina 00,
200 gr di zucchero di canna,
3 uova,
120 ml di olio di semi (di girasole),
25 gr di cacao amaro,
15 gr di lievito chimico per dolci,
la scorza grattugiata da 1 arancia bio,
1 cucchiaino di zenzero macinato.
per lo sciroppo : 350 ml di panna fresca,
1 cucchiaio colmo di cacao amaro,
1 cucchiaio colmo di zucchero semolato.
per decorare : zucchero a velo.
Preparazione :
Per la preparazione di questa torta, ho utilizzato la zucca arancione.
Sbucciate la zucca e grattugiate la polpa. Ponetela in una piccola pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco molto moderato; pian piano la zucca espellerà la sua acqua di vegetazione e diventerà una sorta di polpa densa. Fatte attenzione prechè bollendo può schizzare! Lasciate cuocere fino a perdere gran parte del suo liquido, mescolando spesso con un cucchiaio di legno, per impedire di attaccare sul fondo. Ritirate dal fuoco e lasciate raffeddare.
Sbattete le uova con lo zucchero fino a prendere una crema spumosa. Aggiungete l'olio ed il cacao e continuate a sbattere per qualche minuto. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate per amalgamare il tutto.
Imburrate una tortiera (20-22 cm di diametro) e versateci il composto.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, per 40 minuti ca (fate la prova dello stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate lo sciroppo al cioccolato : ponete tutti gli ingredienti in un pentolino, sbattete un po' con la frusta e portate sul fuoco. Quando arriverà al punto di ebollizione, ritirate dal fuoco e sbattete un pochino, per amalgamare il tutto.
Sformate la torta su un piatto di portata. Con uno stecchino da spedini, buccherellate tutta la sua superficie. Versateci lo sciroppo ancora caldo, a cucchiaiate, distribuendolo su tutta la superficie della torta. Lasciatela risposare per almeno un'oretta.
Cospargete con zucchero a velo e servite.
Καλημέρα Μαρίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρατηρώ με ευχάριστη έκπληξη ότι τα κέϊκ με λαχανικά έχουν πέραση και ζήτηση!!Αφού πέρασα τους πρώτους δισταγμούς μου ομολογώ ότι τα αγάπησα!
Δεν ξέρω αν η συνταγή σου είναι ιταλική,μια που συχνά κάνεις αναφορές στην γείτονα χώρα,και η κόκκινη κολοκύθα εκεί, είναι ένα λαχανικό που πολύ εύκολα μπορείς να το προμηθευτείς και από το πιο μικρό μανάβικο,εδώ άρχισα και κάμποσα χρόνια να μη το βρίσκω εύκολα!Ζητιανέυω συνήθως από το χωριό του άντρα μου,μια που εκεί την εκτιμούν πολύ και την χρησιμοποιούν ,όπως και οι Ιταλοί ,σε άπειρες συνταγές,αλμυρές και γλυκειές!!!
Η συγκεκριμένη φαίνεται υπέροχη,ειδικά το τελείωμα της με αυτότο φανταστικό σιρόπι!Με την πρώτη ευκαιρία-επισκεψη στο χωριό-θα πραγματοποιηθεί!Φιλιά πολλά,πολλά.
Υ.Γ.Σε τι εξυπηρετεί η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο?Η farfalla πολύ παιγνιδιάρικη νότα!
Καλησπερα - πλεον - Φωτεινη!
ΔιαγραφήΜου μενει ακομα ενας συνδυασμος κεϊκ με λαχανικο, αλλα δεν τον αποκαλυπτω ακομη γιατι ειναι πολυ εξτρημ και θελω να βεβαιωθω για το αποτελεσμα πριν το παρουσιασω!
Οχι η συνταγη αυτη δεν ειναι ιταλικη, την ιδεα την ειδα σε τουρκικο site, αλλα μετα το κεϊκ το εφτιαξα με δικες μου αναλογιες υλικων. Κοκκινες κολοκυθες βρισκω στην λαϊκη αλλα και σε μεγαλα σουπερ-μαρκετ, μαλιστα τωρα ειναι η εποχη τους. Συνηθως παιρνω μια μεγαλη κολοκυθα, την καθαριζω, την κοβω σε κομματακια και την καταψυχω, οποτε εχω μετα για ολον τον χρονο. Το σιοπι ειναι εμπνευσμενο απο το κεϊκ tres leches, για το οποιο θα μιλησουμε αναλυτικα καποια μερα...
Η καστανη ζαχαρη μαλλον δεν εξυπηρετει σε κατι ιδιαιτερα. Δεν προσφερει λιγοτερες θερμιδες, οπως πιστευουν καποιοι, ουτε ειναι πιο "υγιεινη". Καπου ακουσα οτι η γλυκα της δεν λιγωνει, αλλα πολλες φορες την χρησιμοποιω και λογω χρωματος (εδω βεβαια αυτο δεν "παιζει" μιας και το κακαο καλυπτει τα παντα).
Πολλα φιλια!
Δεν έχω ξαναδοκιμάσει αλλά ούτε έχω ξαναδεί κολοκύθα με σοκολάτα! Πρέπει να το δοκιμάσω, μου κίνησες την περιέργεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιο εγινε, αρεσε σε ολους πολυ!
ΔιαγραφήΕγώ ακόμα δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω τους δισταγμούς μου σε σχέση με την ενσωμάτωση λαχανικών σε γλυκές δημιουργίες! Ομολογουμένως όμως το κέικ σου φαίνεται πολύ γευστικό και η ιδέα του μη πράσινου κολοκυθιού δεν με ξενίζει και τόσο πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και αυτό το σιρόπι που δίνει έξτρα πόντους!
Καλή συνέχεια Μαρίνα μου!
Εγω Ερμιονη μου ξεκινησα με το καροτο, μετα πηγα στο παντζαρι, απο συνταγη του Πρλιαρου, επειτα ειχε σειρα η υποφαινομενη κολοκυθα και συντομα ακολουθει το πρασινο κολοκυθακι αλλα και παλι δεν εκλεισα με τον ... λαχανοκηπο! Ως γενικο συμπερασμα, που το βγαζω και απο παραλληλη εμπειρια σε ζυμες ψωμιου, μπορω να πω οτι τα λαχανικα συγκρατουν υγρασια στην ζυμη και την κανουν πιο "ζουμερη".
ΔιαγραφήΟντως, το σιροπι "λεει"
Ευχαριστω Ερμιονη μου, πολλα φιλια!
Να τη και η κολοκύθα!!! Έχω φτιάξει σοκολατένιο κέικ με παντζάρι..τώρα πρέπει να το δοκιμάσω και με τη κολοκύθα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω οτι η κολοκυθα ειναι καλυτερη απο το παντζαρι, σου την συνιστω ανεπιφυλακτα!
ΔιαγραφήΥπέροχη παρουσίαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κεκάκι δείχνει ζουμερό και πεντανόστιμο!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Μαρίνα μου δείχνει υπέροχο!Και εννοείται πως δε καταλαβαίνει κανείς ότι περιέχει κολοκύθα!Το σιρόπι σίγουρα το απογειώνει!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ευχαριστω Ελενη.
ΔιαγραφήΦιλια κι απο μενα!
☺
φαινεται πεντανοστιμο και πολυ ενδιαφερον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω! ☺
Διαγραφήnon amo la zucca ma credo che insieme al cioccolato potrei provare a mangiarla, buon mese Marina !
ΑπάντησηΔιαγραφήNon sa affatto di zucca. E una trota ciccolatosa veramente buona!
ΔιαγραφήBuon mese cara!
Αυτού του είδους κέικ (με κολοκύθες και πατζάρια ) πολύ με ιντριγκάρουν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ακόμα αλλά που θα μου πάει!
Φαίνεται υπέροχο !!!!!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΔοκιμασε το και δεν θα απογοητευτεις!
Φιλακια!
ciao piacere di conoscerti, interessante questa torta con la zucca...il tuo blog mi piace, amo scoprire nuove ricette di altri paesi,quindi ti seguirò con piacere..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Tonia e benvenuta al mio blog!
ΔιαγραφήHo passato anch'io dal tuo blog e sono iscritta ai followers!
Spero che ci sentiamo!
Un abbraccio!