ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΙΛΕΤΤΑΚΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ (VITELLO TONNATO) // VITELLO TONNATO


ΦΙΛΕΤΤΑΚΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ
(VITELLO TONNATO)

Ναι, καλα ακουσατε, φετουλες μοσχαρακι βραστο συνοδευμενες με σαλτσα τονου. Αυτος ο αυνηθιστος συδυασμος υλικων μας ερχεται απο το Πιεμοντε (περιοχη του Τορινο) και ονομαζεται βιτέλλο τοννάτο. Προκειται για εναν πεντανοστιμο μεζε, που μπορειτε να σερβιρετε ως ορεκτικο ή να τον παρουσιασετε σε ενα μπουφε. Το vitello tonnato, πρωτη φορα το δοκιμασα απο τα χερακια της καλης μου φιλης Claudia, οταν μας υποδεχτηκε στο καινουργιο της σπιτικο, καπου στα περιχωρα του Μιλανου. Μας παραξενεψε βεβαια ο ανορθοδοξος συνδυασμος των υλικων, αλλα η γευση του μας αρεσε παρα πολυ! Παντα ειχα στο προγραμμα να το φτιαξω κι εγω, το μονο που με προβληματιζε ηταν οτι η συνταγη περιλαμβανει και  βραστα αυγα, τα οποια αντιπαθω. Ομως αυτη η πικαντικη σαλτσουλα εχει τοσο απιθανη γευση, που μαλλον ηταν η πρωτη φορα, που οχι μονο εφαγα τα βραστα αυγα ευχαριστα, αλλα εγλυφα και τα δαχτυλα μου! Σε καποιες παραλλαγες της συνταγης, αντι για βραστα αυγα μπορει να βρειτε μαγιονεζα, αλλα νομιζω οτι αλλοιωνει την γευση και το κανει πιο βαρυ. 

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : νουα μοσχαριου (περιπου 600 gr),
                 1 κρεμμυδι,
                 1 καροτο,
                 1-2 σκελιδες σκορδο,
                 2 κλωναρια σελινο,
                 1 κλωναρακι δεντρολιβανο,
                 4-5 δαφνοφυλλα,
                 4-5 μοσχοκαρφια,
                 μερικους κοκκους μαυρο πιπερι,
                 4-5 κοκκους μπαχαρι,
                 1/2 Lt λευκο ξηρο κρασι.
 για την σαλτσα τονου : 100 gr τονο κονσερβα σε ελαιολαδο,
                                                 6 φιλεττα αντζουγιας,
                                                 3 βραστα αυγα (σφιχτα),
                                                 1 κουταλια της σουπας καππαρη + λιγες για την διακοσμηση
                                                 παρθενο ελαιολαδο,
                                                 ξυδι μπαλσαμικο,
                                                 αλατι.
Προετοιμασια : 
Βαλτε το κρεας σε μια κατσατρολα, χωρις να το κοψετε. Προσθεστε τα λαχανικα, τα μυρωδικα, λιγο λαδακι, το κρασι, και το αναλογο αλατι. Σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε το να βρασει, σε χαμηλη φωτια, για ενα δυωρο, μεχρι να μαλακωσει το κρεας. Κατα την διαρκεια του μαγειρεματος, αν χρειαστει, προσθεστε λιγο ζεστο νερο ή ζωμο. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια, και αφηστε το κρεας να κρυωσει μεσα στον ζωμο του. Οταν κρυωσει, βγαλτε το στην ακρη και σουρωστε τον ζωμο του. 
Ετοιμαστε την σαλτσα τονου : βαλτε στο μουλτι τον τονο, αφου τον στραγγισετε, τις αντζουγιες, τα αυγα, κομμενα σε κομματια, την καππαρη, μερικες σταγονες μπαλσαμικο, λιγο ελαιολαδο και μερικες κουταλιες απο τον ζωμο του κρεατος. Χτυπηστε τα ολα μαζι. Αν χρειαστει να αριωσετε την σαλτσα, προσθεστε ζωμο ή ελαιολαδο. Αλατι συνηθως δεν χρειαζεται να προσθεσετε γιατι τα υλικα της σαλτσας ηδη περιεχουν αρκετο αλατι. 
Κοψτε το κρεας σε πολυ λεπτες φετουλες; αν διαθετετε ηλεκτρικο μαχαιρι, θα σας φανει πολυ χρησιμο! Τοποθετηστε τις φετες του κρεατος σε ενα πιατο σερβιρισματος. Καλυψτε τες με την σαλτσα και διακοσμηστε με μερικες καππαρες. 
Αφηστε το να σταθει στο ψυγειο για μια ωριτσα τουλαχιστον πριν το σερβιρετε, ωστε να δεσουν οι γευσεις και τα αρωματα.

 
VITELLO TONNATO

Il vitello tonnato l'ho assagiato per la prima volta preparato dalla mia carissima amica Claudia, un paio di anni fa. A dire il vero ci aveva estraniato il fatto che la carne veniva condita con una salsa di pesce, combinazione inaudita per la cucina greca... Però mi è piaciuto il suo sapore insolito e avevo sempre in mente di prepararlo anch'io. La sola cosa che mi tratteneva era che proprio detesto le uova bollite! Ma il sapore di questa salsina stuzzicante è tanto buono che forse è la prima volta che ho veramente mangiato le uova bollite e ho leccato pure le dita!
Il vitello tonnato o più giustamente nel dialetto piemontese : vitel tonnà o vitel tonnè, è un antipasto tipico del Piemonte. Tra le tante città piemontesi che vantano di avere la paternità questo antipasto, sono certo Garesi e Alba, dove si dice che si possa mangiare il miglior vitello tonnato d'Italia. Si può servirlo come antipasto, ma secondo me è ideale anche come piatto unico, specialmente durante la stagione calda, accompagnato da una bella insalata di verdure.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : bassa
Ingredienti : girello di vitello (600 gr ca),
                              1 cipolla,
                              1 carota,
                              1-2 spicchi d'aglio,
                              2 gambi di sedano,
                              1 rametto di rosmarino,
                              4-5 foglie di alloro,
                              4-5 chiodi di garofano,
                              qualche grano di pepe,
                              4-5 grani di pimento,
                              1/2 lt di vino bianco secco.
per la salsa tonnata : 100 gr di tonno in scatola (in olio di oliva),
                                        6 filetti di acciuga,
                                        3 uova sode,
                                        1 cucchiaio colmo di capperi in salamoia, più alcuni per la decorazione,
                                        olio extravergine di oliva,
                                        qualche goccia di aceto balsamico,
                                        sale.
Preparazione :  
Mettete la carne in una pentola. Aggiungete le verdure e gli aromi e un filo d'olio. Bagnate con il vino e salate a piacere. Coprite e lasciate cuocere a fuoco dolce per un paio d' ore. Durante la cottura, aggiungete un po' di acqua calda o brodo, se necessario. 
A cottura avvenuta, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare la carne nel suo fondo di cottura. Quando sarà raffreddata, tenetela da parte e filtrate il fondo di cottura. 
Preparate la salsa tonnata : mettete nel frullatore il tonno sgocciolato, i filetti di acciuga, le uova sode a pezzi, i capperi, qualche goccia di aceto balsamico, qualche cucchiaio dal fondo di cottura filtrato e un filo d'olio. Frullate il tutto. 
Tagliate la carne a fettine sottili. Disponetele su un piatto da portata e copritele con la salsa tonnata. Decorate con qualche cappero. 
Lasciate riposare nel frigo per un oretta prima di servire, per insaporirsi.             



14 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα,
    πραγματικά περίεργος συνδυασμός, αλλά έτσι που τον διαβάζω νομίζω πως κι' εμένα θα μου αρέσει. Πρέπει απλώς να το τολμήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Πηνελοπη μου! Κατα την γνωμη μου ειναι ενα πολυ νοστιμο εδεσμα. Δεν θα το ελεγες και κυριως γευμα, αλλα θα μπορουσε ανετα να συνοδευσει ενα πιλαφακι. Νομιζω οτι αν το δοκιμασεις δεν θα απογοητευτεις!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Ο συνδυασμός είναι πραγματικά ασυνήθιστος, αλλά όλοι οι διαφορετικοί γευστικοι συνδυασμοί με προκαλούν να τους τολμήσω!
    Ωραίο και εμφανίσιμο το πιάτο σου Μαρίνα μου!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ετσι σκεφτομαι... Μου αρεσει να δοκιμαζω διαφορα περα απο αυτα που εχουμε συνηθισει. Καποιοι αλλοι παλι δεν κανουν βημα εξω απο τις παραδοσιακες γευσεις...
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια,
      καλημερα να εχεις!

      Διαγραφή
  3. Μμμμ! Νοστιμιές!
    Καταπληκτικό πιάτο, Μαρίνα μου, που έτυχε να το απολαύσω από τα χεράκια φίλης Ιταλίδας, η οποία μου έδωσε και τη συνταγή. Εκείνη, αν θυμάμαι καλά, έβαζε περισσότερο τόνο.
    Την έχω ακόμα χωρίς να έχει τύχει να τη φτιάξω. Αλλά που θα μου πάει...

    Το ωραίο είναι ότι, όταν μας την πρόσφερε σε τραπέζι, που μας είχε καλεσμένους, η πλειοψηφία των ανδρών (Ελλήνων) δεν ενθουσιάστηκαν.
    Εμείς το λατρέψαμε οικογενειακώς!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τοτε δεν χρειαζεται να παινεψω το πιατο μου σε σενα Ζαμπια μου, αφου εχεις ιδια αντιληψη... Μαλλον μπορεις να βαλεις και περισσοτερο τοννο, νομιζω οτι οι δοσεις δεν ειναι περιοριστικες, δουλευει πιο πολυ το ματι και προχωρας δοκιμαζοντας.
      Οντως και ο Δ. δεν μπορω να πω οτι τρελλαθηκε, αλλα μια χαρα εφαγε την μεριδα του. Κι εγω το λατρεψα, και τωρα το καλοκαιρι που το εφτιαξα ηταν οτι πρεπει!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Θα το δοκίμαζα χωρίς δισταγμό Μαρίνα μου.
    Τα εν πρώτης όψης συστατικά που δεν δένουν μεταξύ τους πάντα ήταν πρόκληση για μένα. Ειδικά αν μου άρεσαν από μόνα τους ξεχωριστά το καθένα.

    Θα το δοκίμαζα λοιπόν, είμαι σίγουρη!

    Το έδεσμα αυτό λόγω των μικρών του μερίδων είναι εξαιρετικό πιάτο για μπουφέ και τραπέζια! Όμορφο και ευπαρουσίαστο!

    Σε φιλώ και καλό Φθινόπωρο φυσικότατα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορει να ακουγεται παραξενος ο συδυασμος, αλλα τελικα η γευση του δεν ειναι και τοσο ... εξωτικη. Για μπουφε ειναι τελειο, και συνοδεια με κρασακι ή μπυρα, ειναι οτι πρεπει. Ασε που εχει και το πλεονεκτημα οτι σερβιρεται κρυο και το ετοιμαζεις ακομη και απο την προηγουμενη.
      Καλο φθινοπωρο να εχουμε, ευτυχως καθυστερει ακομη να κανει την εμφανιση του και απολαμβανουμε ωραιες ηλιολουστες μερες...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  5. E' uno di quei piatti che amiamo preparare e gustare spesso in estate! Anzi mio marito è quello più ghiotto anche se greco:-) La mia ricetta si differenzia da questa per l'uso della maionese al posto delle uova. Immagino sia più buona come la fai tu e voglio provarla uno di questi giorni! Un abbraccio cara Marina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara!
      Anche se detesto le uova lessate questa salsina e risultata molto saporita. L'avevo assagiata con la maionese, ma la versione con le uova mi e piaciuta di piu. Se la provi dimmi che ne pensi.
      Abbraccio!

      Διαγραφή
  6. Μαρινάκι μου φαίνεται υπέροχο πιάτο, με προκαλεί να το δοκιμάσω ακόμη περισσότερο επειδή ο συνδυασμός των υλικών του είναι ασυνήθιστος!Είμαι σίγουρη πως έχει φανταστική γεύση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμενα Ελενακι μου, μου αρεσε παρα πολυ! Ειναι και δροσερο πιατο και το κατευχαριστηθηκα μεσα στην λαυρα! Οι Ιταλοι χρησιμοποιουν τις αντσουγιες εκει που δεν το φανταζεσαι και συνηθιζουν να τις συνδυαζουν με το κρεας. Εγω τις αντσουγιες τις ηξερα για μεζε. Εμαθα να τις χρησιμοποιω στην κουζινα απο τοτε που εκανα για πρωτη φορα τον μαπκαλιαρο αλλα βιτσεντινα, αλλο καταπληκτικο πιατο, δυστυχως αγνωστο στην Ελλαδα...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  7. Μαρίνα, ωραίο και ιδιαίτερο αυτό το πιάτο. Τόνος και αντζούγιες μαζί με κρέας. Ο συνδυασμός και μόνο είναι ελκυστικός. Αξίζει τη δοκιμή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξερω οτι εδω ακουγεται εξωτικος ο συνδυασμος, αξιζει τον κοπο να το δοκιμασεις ομως.
      Καλο βραδυ και σενα Ειρηνη μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.