ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ "ΜΥΔΑΚΙΑ" // SFOGLIATELLE "COZZETTE"


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ "ΜΥΔΑΚΙΑ"

Midye böreği ή αλλιως χαριτωμενα μπουγατσακια, τα οποια συμφωνα με τους τουρκους, μοιαζουν με μυδια. Φτιαγμενα με τραγανο φυλλο κουρου, το οποιο διπλωνεται με ειδικο τροπο, σαν βενταλια, και γεμισμενα με νοστιμη κρεμα ζαχαροπλαστικης.
Η συνταγη ειναι προσαρμογη απο εδω .

Δοση : 40 κομματια, περιπου
Βαθμος δυσκολιας : μετριος
Υλικα
για το φυλλο : 1 φλυτζανι φρεσκο γαλα,
                           1 φλυτζανι γιαουρτι προβειο παραδοσιακο,
                           1 φλυτζανι παρθενο ελαιολαδο,
                           150 gr βουτυρο αγελαδος λιωμενο,
                           1 αυγο,
                           1 κουταλια της σουπας ξυδι,
                           1 φλυτζανι νισεστε,
                           3 φλυτζανια αλευρι για ολες τις χρησεις,
                           1/2 φακελλακι baking powder,
                           1 κουταλακι του γλυκου αλατι.
για την κρεμα : 2,5 φλυτζανια γαλα φρεσκο,
                             1/2 φλυτζανι νισεστε,
                             3 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,
                             1 αυγο,
                     απο 1 ακερωτο λεμονι, το ξυσμα της φλουδας.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.  
Προετοιμασια : 
Ξεκινηστε απο το φυλλο. Ριξτε το αλευρι και τον νισεστε στην επιφανεια εργασιας και ανοιξτε στην μεση μια λακκουβιτσα. Ριξτε μεσα ολα τα υπολοιπα υλικα εκτος απο το βουτυρο. Πλαστε το μιγμα σε μια μαλακη ζυμη και χωριστε το σε 12 μπαλλιτσες; σκεπαστε την ζυμη με μια πετσετα και αφηστε την να ξεκουραστει για μιση ωριτσα. 
Ετοιμαστε την κρεμα : βαλτε τα 2 φλυτζανια γαλα μαζι με την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι και βαλτε τα στην φωτια. Διαλυστε τον νισεστε στο υπολοιπο γαλα και προσθεστε το μιγμα, μαζι με το αυγο, χτυπημενο ελαφρα, το τριμμα της φλουδας απο το λεμονι στο γαλα, αναμιγνυοντας συνεχως. Συνεχιστε να αναμιγνυετε την κρεμα, μεχρι να δεσει. Αποσυρετε την απο την φωτια, και μολις χλιαρινει, σκεπαστε την με διαφανη μεμβρανη, για να μην πιασει κρουστα στην επιφανεια. 
Πασπαλιστε με νισεστε την επιφανεια εργασιας και ανοιξτε καθε μπαλλιτσα ζυμης σε ενα φυλλο σε μεγεθος ενος μεγαλου πιατου. Ενωστε τα φυλλα ανα 6, αλειφοντας τα με το βουτυρο. Ανοιξτε καθε "πακετο" φυλλων σε ενα λεπτο φυλλος, παχους 0,5mm. Τυλιξτε το φυλλο σε ρολο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι με λεια λαμα, κοψτε το ρολο σε ροδελλες παχους περιπου 1 cm. Πιεστε με το δαχτυλο σας το κεντρο καθε ροδελλας, ετσι ωστε να ανοιξει (οπως η σερπαντινα) και να σχηματιστει ενα χωνακι. Γεμιστε το χωνακι με 1 γεματο κουταλακι κρεμα και τοποθετηστε το σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. 
Ψηστε τα "μυδακια" σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, μεχρι να ροδισουν. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και πασπαλιστε τα με ζαχαρη αχνη. Σερβιρετε τα κατα προτιμηση ζεστα. 
Μπορειτε να τα καταψυξετε, ειτε πριν ειτε αφου τα ψησετε και βεβαια χωρις να τα πασπαλισετε με την αχνη. Οταν θελησετε να τα καταναλωσετε, αφηστε πρωτα να ξεπαγωσουν σε θερμοκρασια δωματιου; επειτα αναλογως ψηστε τα ή ζεστανετε τα στον μικροκυματικο, πασπαλιστε με την αχνη και σερβιρετε.


SFOGLIATELLE "COZZETTE"

I midye böreği sono le sfogliatelle turche, che, in un carto senso, rassomigliano alle cozze. Sono composte di pasta filo frolla e vengono farcite con una semplice crema pasticcera. La pasta filo frolla, detta anche kurù (parola turca che significa secco, che poi è passata anche nei termini della cucina greca), ha certo meno elasticità, contiene maggiore quantità di burro ed è più croccante dalla comune pasta filo. 
La ricetta è stata tratta da qui.

Dosi : ca 40 pezzi
Difficoltà : media
Ingredienti
per la sfoglia : 1 tazza di latte fresco intero,
                            1 tazza di yogurt greco tradizionale,
                            1 tazza di olio extravergine di oliva,
                            150 gr di burro fuso,
                            1 uovo,
                            1 cucchiaio di aceto,
                            1 tazza di maizena,
                            3 tazze di farina 00,
                            1/2 bustina di lievito chimico in polvere,
                            1 cucchiaino di sale.
per la crema : 2,5 tazze di latte,
                           1/2 tazza di maizena,
                           3 cucchiai di zucchero semolato,
                           1 uovo,
                     da 1 limone non trattato, la scorza grattuggiata.
per cospargere : zucchero a velo 
Preparazione : 
Per primo, preparate la pasta filo : mescolate la farina con la maizena sulla spianatoia e formate la fontenella. Nella conca formata versate tutti gli ingredienti tranne dal burro. Impastate fino ad avere un' impasto elastico. Dividetelo in 12 palline, copritele con un panno e lasciatele riposare per mezz'oretta. 
Preparate la crema : versate 2 tazze di latte in un pentolino, aggiungete lo zucchero e portatelo sul fuoco. Stemperate la maizena nel latte restante e versatelo nel pentolino, insieme all' uovo, sbattuto leggermente e la scorza del limone. Cuocete a fuoco moderato, mescolando con un cucchiaio di legno fino a diventare consistente. Ritirate dal fuoco e appena raffreddato, coprite la sua superficie con pellicola transparente, per non formare la crosticina. 
Spolverate  la spianatoia con maizena. Tirate ogni pallina d'impasto in una foglia alla grandezza di un grande piatto. Sovrapponete 6 foglie l'una sull'altra, spenellando la loro superficie con il burro fuso. Tirate il mucchio di foglie, in una sfoglia sottile, spessa ca 0,5 mm. Arrotolate la foglia su se stessa e formate un bastoncino. Con un coltello affilato e con lama liscia, tagliate ogni bastoncino in tante rondelline, spesse 1cm ca. Ripetete con il secondo mucchio di foglie. Prendete una rondellina, ponete un dito nel suo centro e tirate i suoi bordi verso la vostra mano; si formerà una sfogliatella, che fate attenzione a non srottolare. Farcite la sfogliatella con un cucchiaino abbondante di crema e adagiatelo su una leccarda, rinvestita di carta antiaderente. 
Cuocete le "cozzette" in forno preriscaldato a 200°C, modalitòa statico, fino a dorare (30 minuti ca). Sfornate, lasciate raffreddare un po' e cospargete di zucchero a velo. Servitele preferibilmente calde.
Potete congelare le cozzette, sia prima che dopo la cottura, e certo senza lo zucchero a velo. Quando volete consumarle, lasciatele prima scongelare a temperatura ambiente e poi cuocetele o riscaldatele al micoroonde; cospargete di zucchero a velo e servite.


28 σχόλια:

  1. Your recipes are shown daintily!
    you have done a good job in your blog.
    I also have a blog.
    christinaeseyes.blogspot.com
    if you like it, join!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου
    Πόσο λαχταριστά φαίνονται τα κορνέ!Επειδή τα γλυκά που περιέχουν κρέμες τα λατρεύω ,θα το επιχειρήσω,αν και έχω κάποιες επιφυλάξεις στο σημείο που ανοίγει το φύλλο σαν σερπαντίνα..Στο σπίτι έχω μετταλικά φορμάκια σε σχήμα κώνου ..αν τύλιγα τη ζύμη εκεί δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα?Έχω επίσης να παρατηρήσω το εξής..οι κρέμες που παρασκευάζονται με νισεστέ έχουν καταπληκτική υφή,βελούδινη και λεία!Όσες φορές πρέπει να κάνω κρέμα,πάντα χρησιμοποιώ νισεστέ.Εξαιρετική η πρότασή σου,θα έλεγα ότι είναι και ένα θαυμάσιο δώρο να προσφερθεί!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, ολη η τεχνη σε αυτο το φυλλο ειναι ο τροπος που ανοιγει και σχηματιζονται οι ανελαππηπες στρωσεις της ζυμης. Με αυτον το τροπο γινεται καπως σαν σφολιατα, αλλα κουρου! Δεν νομιζω οτι θα σε βοηθουσαν οι μεταλλικοι κωνοι... Παντως ειναι πιο ευκολο να τα φτιαξεις παρα να το περιγραψεις! Το αμυλο του καλαμποκιου ειναι παντα προτιμοτερο απο το αλευρι στις κρεμες. Στην κρεμα ζαχαροπλαστικης παντα χρησιμοποιω νισεστε, ή αλλιως μαιζενα ή corn flour.
      Καλο σ/κ!

      Διαγραφή
  3. Μαρίνα, τι να πω! Ότι είναι από τα πιο γλυκά και λαχταριστά "μύδια" που έχω δεί;;!! Πολύ ωραία ιδέα και η εμφάνισή τους, ακόμα ωραιότερη!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τα λατρεψα οταν τα ειδα! Χαριτωμενα και νοστιμα!
      Καλο σ/κ Ειρηνη μου!

      Διαγραφή
  4. Χάρμα οφθαλμών το μπουκέτο από μπουγάτσες - μύδια!!
    Πόσο πραγματικά όμορφο είναι!!!
    Και φύλλο άνοιξες και πεντανόστιμη κρέμα με νισεστέ έφτιαξες και όμορφα τα πασπάλισες και υπέροχα τα στόλισες στο πιάτο !!

    Χρυσοχέρα Μαρίνα, μπράβο για ακόμη μια φορά!!
    Την χάρηκα την ανάρτηση, αλλά θα χαιρόμουν παραπάνω αν μπορούσα να απλώσω το χέρι και να πάρω και ένα!!

    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, δεν φτανει το χερι σου τοσο μακρυα...
      Να'σαι καλα Χρυσαυγη μου! Καλο σ/κ!

      Διαγραφή
  5. Αχ, τέλειες γλυκομπουκίτσες Μαρίνα μου!!!
    Πρέπει να τις δοκιμάσω!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επομενη φορα θα δοκιμασω να ανοιξω το φυλλο με τον δικο σου τροπο!
      Πολλα φιλια Στελλα μου!

      Διαγραφή
  6. Μαρινάκι μας εντυπωσίασες για μιαν ακόμη φορά!
    Από τα πιο λαχταριστά γλυκάκια που έχω δει, πολλά μπράβο και γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. posso solo dire che sono terribilmente tentatori per me ! Buon weekend Marina, un abbraccio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Che buoni questi cannoncini..sono una golosità...con la crema poi è una bontà.
    Ti chiedo una curiosità, io una volta ho fatto la crema con la maizena, per evitare che si sentisse il sapore della farina... ed è venuta buonissima ma dopo un po' è diventata liquida.
    Ho sbagliato qualcosa?.
    Grazie ti auguro una buona domenica.
    inco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Inco, grazie per aver passato!
      Io faccio la crema sempre con la maizena, la preferico dalla farina, perchè da una consistenza più veluttata e non sa di farina. Credo che hai sbagliato in qualche punto; a me non è successo finora, ma ho sentito che se non la lasci reffreddare prima di utilizzarla, allora si carica di batteri e impazzische, cioè diventa liquida.
      Buona domenica anche a te!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία πρόταση για αλλιώτικα μπουγατσάκια!Να σε ρωτήσω,τον κρόκο στην κρέμα πότε τον βάζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ,το αυγο μου ξεφυγε... Ευχαριστω για την παρατηρηση, το διορθωσα...

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Μαρίνα μου... τί υπέροχα μυδάκια είναι αυτά;;;;;; Μοναδικής νοστιμιάς και πρέπει να έγιναν πολύ πολύ νόστιμα. Μου άρεσαν πολύ και οι φωτό σου αλλά ειδικά η δεύτερη είναι τόσο... "σπιτική", vintage με το πιάτο και το πλεκτό που δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου απ' αυτήν!!!
    Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιατο ειναι δανικο απο την μαμα μου, πριν απο αρκετες δεκαετιες ηταν πολυ της μοδας αυτα τα πιατα... Οσο για το πλεκτο, εχω 2-3 συρταρια της ντουλαπας γεματα με διαφορα πλεκτα, και αφου πλεον δεν τα στρωνουμε στο σπιτι, σκεφτηκα τουλαχιστον να τα φωτογραφιζω!
      Καλη εβδομαδα Κικη μου!

      Διαγραφή
  11. Τα έκανες καταπληκτικά.

    Και το φύλλο πολύ ωραιο και η κρέμα φαίνεται πεντανόστιμη.
    Γειά στα χέρια σου.

    Καλή εβδομάδα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχα φαίνονται! Το φύλλο μου φαίνεται δύσκολο, τουλάχιστον για μένα που είμαι άσχετη:)
    Είναι πραγματικά λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην νομιζεις Μαρια, κι εγω δεν ειμαι πολυ εξοικειωμενη με το φυλλο, αλλα δεν ειναι και πολυ δυσκολο. Αν καταφερεις να το ανοιξεις, απο εκει και περα το κοψιμο και το στησιμο γινονται πιο ευκολα απ'οτι το περιγραφω...
      Καλη σου εβδομαδα!

      Διαγραφή
  13. Πολύ εμφανίσιμα και πεντανόστιμα τα μπουγατσάκια, έχω φοβερή αδυναμία στα γλυκάκια με κρέμα..Γεια στα χέρια σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μόνο που βλέπω αυτή την υπέροχη και πλούσια κρέμα να ξεχειλίζει από μέσα τρελαίνομαι και θέλω οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω!
    Πολύ όμορφη πρόταση Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.