PICO DE GALLO
ΔΡΟΣΕΡΗ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
ΔΡΟΣΕΡΗ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Το πίκο ντε γκάλλο (pico de gallo), ειναι ενα απο τα βασικα συνοδευτικα της Μεξικανικης κουζινας. Μπορει να το συναντησετε επισης και με τις ονομασιες salsa fresca, salsa cruda ή salsa Mexicana. Pico de gallo στα ισπανικα σημαινει "το τσιμπημα του κοκορα", ονομασια που του δωθηκε επειδη τα μικρα κομματακια των λαχανικων ειναι στο μεγεθος της μπουκιας του κοκορα. Κατα μια αλλη ερμηνεια, ονομαστηκε ετσι επειδη τρωγοταν με τα δαχτυλα, κινηση που θυμιζε το πως τρωει ο κοκορας.
Το πίκο ντε γκάλο ειναι μια σαλατα που καταναλωνεται φρεσκια, και αποτελειται απο πολυ ψιλοκομμενα λαχανικα : βασικα ντοματες, κρεμμυδια και πιπεριες πικαντικες (jalapenos ή serranos), περιχυμενα με χυμο λαϊμ ή λεμονιου. Συνηθως αρωματιζεται με φρεσκο κολιαντρο, αγαπημενο μυρωδικο της μεξικανικης κουζινας, και μπορει να περιεχει επισης αγγουρι, αβοκαντο ή μαγκο. Σημαντικη λεπτομερεια, το πικο ντε γκαλο δεν περιεχει λαδι. Επειδη ο κολιαντρος εχει ιδιαιτερο αρωμα, το οποιο σε αρκετους δεν ειναι ευχαριστο, πολλες φορες τον αντικαθιστουν με μαϊντανο; κατα την γνωμη μου αυτο ειναι λαθος, γιατι αλλαζει πολυ την γευση της σαλατας, εγω οταν δεν βρω κολιαντρο, απλα δεν βαζω κατι αλλο!
Το πικο ντε γκαλο ειναι μια σχετικα στεγνη σαλατα, γι΄αυτο και ειναι ιδανικο για να εμπλουτισει την γεμιση στα τακος και τα μπουριτος. Αν το σερβιρετε μονο του, μπορειτε να το συνοδεψετε με νατσος ή τσιπς τορτιγιας.
Το πίκο ντε γκάλο ειναι μια σαλατα που καταναλωνεται φρεσκια, και αποτελειται απο πολυ ψιλοκομμενα λαχανικα : βασικα ντοματες, κρεμμυδια και πιπεριες πικαντικες (jalapenos ή serranos), περιχυμενα με χυμο λαϊμ ή λεμονιου. Συνηθως αρωματιζεται με φρεσκο κολιαντρο, αγαπημενο μυρωδικο της μεξικανικης κουζινας, και μπορει να περιεχει επισης αγγουρι, αβοκαντο ή μαγκο. Σημαντικη λεπτομερεια, το πικο ντε γκαλο δεν περιεχει λαδι. Επειδη ο κολιαντρος εχει ιδιαιτερο αρωμα, το οποιο σε αρκετους δεν ειναι ευχαριστο, πολλες φορες τον αντικαθιστουν με μαϊντανο; κατα την γνωμη μου αυτο ειναι λαθος, γιατι αλλαζει πολυ την γευση της σαλατας, εγω οταν δεν βρω κολιαντρο, απλα δεν βαζω κατι αλλο!
Το πικο ντε γκαλο ειναι μια σχετικα στεγνη σαλατα, γι΄αυτο και ειναι ιδανικο για να εμπλουτισει την γεμιση στα τακος και τα μπουριτος. Αν το σερβιρετε μονο του, μπορειτε να το συνοδεψετε με νατσος ή τσιπς τορτιγιας.
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολη
Υλικα : 4 ωριμες ντοματες,
1 μικρο λευκο κρεμμυδι,
1/2 ματσακι φρεσκο κολιαντρο,
τον χυμο απο 1 λαϊμ,
2-3 πικαντικα πιπερακια jalapenos,
αλατι.
Προετοιμασια :
Πλυντε και καθαριστε τα λαχανικα.
Αφαιρεστε τα κοτσανια και τα σπορια απο τις πιπεριες και κοψτε τες σε πολυ μικρα κυβακια.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι.
Βαλτε τις πιπεριες και το κρεμμυδι σε ενα μπολ, προσθεστε 2-3 πρεζες αλατι, τον χυμο απο το λαϊμ και αφηστε τα να μαριναριστουν, οσο θα ετοιμαζετε τα υπολοιπα υλικα. Διαλεξτε ωραιες, ωριμες ντοματες. Σε καποιοες συνταγες συνιστουν την ποικλια ρόμα, επειδη εχει περισσοτερη σαρκα, αλλα δεν ειναι καταλληλες, γιατι υπολειπονται σε γευση. Τον χειμωνα, που δεν εχει ωραιες ντοματες, προτιμηστε τις διαφορες ποικιλιες απο ντοματινια. Αφαιρεστε τα κοτσανια απο τις ντοματες, κοψτε τες σε φετες, αφαιρεστε τα σπορια και κοψτε τες σε πολυ μικρα κυβακια. Βαλτε τα σε ενα τρυπητο και αφηστε τα ενα 20αλεπτο να σταγγισουν απο τα υγρα τους.
Ψιλοκοψτε τον κολιαντρο.
Προσθεστε τις ντοματες και τον κολιαντρο στο μπολ με τα κρεμμυδια και αναμειξτε. Ρυθμιστε το αλατι και αν χρειαζεται προσθεστε ακομη λιγο χυμο λαϊμ.
Σκεπαστε το μπολ με διαφανη μεμβρανη και τοποθετηστε το στο ψυγειο για ενα τεταρτακι τουλαχιστον.
Σερβιρετε το πικο ντε γκαλο δροσερο.
Μπορειτε να το διατηρησετε στο ψυγειο για 2-3 μερες.
Πλυντε και καθαριστε τα λαχανικα.
Αφαιρεστε τα κοτσανια και τα σπορια απο τις πιπεριες και κοψτε τες σε πολυ μικρα κυβακια.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι.
Βαλτε τις πιπεριες και το κρεμμυδι σε ενα μπολ, προσθεστε 2-3 πρεζες αλατι, τον χυμο απο το λαϊμ και αφηστε τα να μαριναριστουν, οσο θα ετοιμαζετε τα υπολοιπα υλικα. Διαλεξτε ωραιες, ωριμες ντοματες. Σε καποιοες συνταγες συνιστουν την ποικλια ρόμα, επειδη εχει περισσοτερη σαρκα, αλλα δεν ειναι καταλληλες, γιατι υπολειπονται σε γευση. Τον χειμωνα, που δεν εχει ωραιες ντοματες, προτιμηστε τις διαφορες ποικιλιες απο ντοματινια. Αφαιρεστε τα κοτσανια απο τις ντοματες, κοψτε τες σε φετες, αφαιρεστε τα σπορια και κοψτε τες σε πολυ μικρα κυβακια. Βαλτε τα σε ενα τρυπητο και αφηστε τα ενα 20αλεπτο να σταγγισουν απο τα υγρα τους.
Ψιλοκοψτε τον κολιαντρο.
Προσθεστε τις ντοματες και τον κολιαντρο στο μπολ με τα κρεμμυδια και αναμειξτε. Ρυθμιστε το αλατι και αν χρειαζεται προσθεστε ακομη λιγο χυμο λαϊμ.
Σκεπαστε το μπολ με διαφανη μεμβρανη και τοποθετηστε το στο ψυγειο για ενα τεταρτακι τουλαχιστον.
Σερβιρετε το πικο ντε γκαλο δροσερο.
Μπορειτε να το διατηρησετε στο ψυγειο για 2-3 μερες.
* Ιούλιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
PICO DE GALLO
Il "pico de gallo" si annovera tra i contorni più caratteristici della cucina mexicana. Il nome strano gli è attribuito dal fatto che le verdure tritate finemente rassomigliano, più o meno, ai bocconi che riesce a staccare il gallo col suo becco, o secondo un' altra interpretazione, perchè veniva mangiato con le dita, gesto ricorda il modo che mangia il gallo.
Il pico de gallo è una salsa realizzata solo con verdure fresche, che non vengono cotte. Gli ingredienti di base sono pomodori, cipolle e peperoni piccanti (jalapenos o serranos). Viene aromatizzata con coriandolo fresco, erba aromatica preferita dalla cucina messicana. Si può variare con l' aggiunta di cetriolo, avocando o mango. Il tutto viene insaporito con succo di limetta. Attenzione, il pico de gallo non contiene olio. Siccome il gusto del coriandolo è forte e non piace a tutti, spesso si consiglia di sostituirlo con prezzemolo; io non sono d' accordo, l' aggiunta del prezzemolo altera troppo il gusto della salsa, se non riesco a trovare il coriando, preferisco di non sostituirlo.
Il pico del gallo viene aggiunto a tacos e burritos, o potete presentarlo come insalata, accompagnato da nachos o chips di tortillas.
Il pico de gallo è una salsa realizzata solo con verdure fresche, che non vengono cotte. Gli ingredienti di base sono pomodori, cipolle e peperoni piccanti (jalapenos o serranos). Viene aromatizzata con coriandolo fresco, erba aromatica preferita dalla cucina messicana. Si può variare con l' aggiunta di cetriolo, avocando o mango. Il tutto viene insaporito con succo di limetta. Attenzione, il pico de gallo non contiene olio. Siccome il gusto del coriandolo è forte e non piace a tutti, spesso si consiglia di sostituirlo con prezzemolo; io non sono d' accordo, l' aggiunta del prezzemolo altera troppo il gusto della salsa, se non riesco a trovare il coriando, preferisco di non sostituirlo.
Il pico del gallo viene aggiunto a tacos e burritos, o potete presentarlo come insalata, accompagnato da nachos o chips di tortillas.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facilissima
Ingredienti : 4 pomodori maturi,
1 cipolla gialla piccola,
1/2 mazzetto di coriandolo fresco,
da 1 limetta il succo,
2-3 peperoncini jalapenos,
sale qb.
Preparazione : Lavate tutte le verdure.
Eliminate il picciolo, i semi e i filamenti dai peperoni e tagliate a cubetti piccolissimi.
Tritate finemente la cipolla.
Ponete i peperoni e la cipolla entro una ciotola, aggiungete 2-3 pizzicchi di sale e il succo della limetta e lasciate in marinatura, fino a preparare gli altri ingredienti.
Scegliete dei pomodori maturi. D' inverno preferite i pomodorini ciliegia o datterini. Eliminate il picciolo, tagliate a fette, eliminate i semi e tagliate ulterioremente a cubetti piccolissimi. Traferite in un colapasta e lasciate a colare per una ventina di minuti.
Tritate finemente anche il coriandolo.
Aggiungete i pomodori ed il coriandolo nella ciotola con la cipolla e mescolate. Regolate di sale e di succo di limetta.
Coprite con pellicola transparente e ponete nel frigo per almeno un quarto d' ora, per insaporirsi.
Servite il pico de gallo fresco.
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.
* Luglio 2019 : aggiornamento del post con nuove foto
cara Marina oggi sia tu che Irene avete postato pico de gallo, vi siete lette nel pensiero! Deve essere un'ottima ricetta, ideale per questi giorni bollenti!Un abbraccio !
ΑπάντησηΔιαγραφήInfatti Chiara, pare che il caldo conduce le ispirazioni sullo stesso cammino...
ΔιαγραφήIl pico de gallo e un' insalatina fresca, a me e piaciuta un sacco!
Il caldo sta arrivando anche dalle nostre parti...
Buona giornata.
:)
ΑπάντησηΔιαγραφήkali sou mera
:)
ΔιαγραφήOggi è il giorno di pico de gallo!
Incredibile!
Bacione!
mmmmmmmmmmm! λατρεύω τη μεξικάνικη κουζίνα οπότε θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι απο τα βασικα συνοδευτικα της Μεξικανικης κουζινας και μια πολυ δροσερη σαλατουλα, οτι πρεπει για τις ζεστες που εχουν πλακωσει!
Διαγραφή