ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΥΓΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ // UOVA RIPIENE, EDIZIONE PASQUALINA


ΑΥΓΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ειναι κοινο μυστικο, οτι μετα την Ανασταση, ολοι ψαχνουν τροπους για να ξεφορτωθουν τα περιφημα πασχαλινα αυγα! Ποσο τους ζηλευω αυτους Ιταλους, που οταν λενε πασχαλινα αυγα, εννοουν τα σοκολατενια! Προσωπικα τα βραστα αυγα τα αντιμετωπιζω σαν εναν εφιαλτη, καθως μου ειναι ακρως αντιπαθητικα - εδω και αρκετες δεκαετιες τα εχω εξοστρακισει απο την διατροφη μου... Πρεπει να ομολογησω οτι με το ζορι βαφω καμμια εικοσαρια αυγα καθε χρονο, και αν δεν ητανε και τα πειραματα με τις φυτικες χρωστικες που ηθελα σωνει και καλα να κανω, μπορει και να μην εβαφα ουτε ενα!
Περισυ, ειχα εφευρει μια μετα-πασχαλινη σπανακοπιτα. Φετος, το πασχαλινο τραπεζι μου παρουσιαστηκε ως μια πραγματικα μεγαλη ευκαιρια για να ξεπαστρεψω καμμια δεκαρια απο δαυτα, αλλα ειπα να τα περιποιηθω, να τα μακιγιαρω,να τα αρωματισω και να τα στολισω! 
Ιδου το αποτελεσμα : 

Υλικα : αυγα βρασμενα,
                 τονο σε ελαιολαδο (κονσερβα),
                 φιλετα αντζουγιας σε λαδι,
                 καππαρη σε αλμη,
                 κρεμα γαλακτος,
                 μαϊντανο,
                 λιγο αλατακι και πιπερακι.
για τη διακοσμηση : κοκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικης,
                                       μαϊντανο,
                                       κοκκους πιπεριου σε διαφορα χρωματα.
Προετοιμασια :
Οπως ειπαμε, μπορειτε να χρησιμοποιησετε τα ηδη βρασμενα πασχαλινα αυγα. Καθαριστε τα προσεκτικα, ωστε να ειναι λεια η επιφανεια τους. Βαλτε τα σε ενα κατσαρολακι, καλυψτε τα με νερο και διαλυστε μεσα αρκετο κοκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικης. Βαλτε τα να βρασουν σε χαμηλη φωτια για 10 λεπτα. Κατεβαστε το κατσαρολακι απο τη φωτια και αφηστε τα αυγα να κρυωσουν μεσα στο χρωματισμενο ζουμι τους, για μιση ωρα περιπου.
Κοψτε τα αυγα στη μεση και αδειαστε με προσοχη τους κροκους. Βαλτε τους κροκους στο μουλτι και προσθεστε τον τονο, χωρις να τον στραγγισετε ιδιαιτερα απο το λαδι του, την αντζουγια, λιγη καππαρη, λιγα φυλλα μαϊντανου, κρεμα γαλακτος, λιγο αλατακι και πιπερακι κατα το γουστο σας (ενδεικτικα για τις ποσοτητες : για 6 αυγα χρησιμοποιησα 1 μικρη κοσερβα τονο, 1 φιλετο αντσουγιας, 1 γεματο κουταλακι του γλυκου καππαρη, 2 κουταλιες σουπας κρεμα γαλακτος). Χτυπηστε ολα μαζι τα υλικα, να γινουν ενα ομοιγοενες μιγμα. Αν το μιγμα βγει πολυ σφιχτο, προσθεστε λιγο κρεμα γαλακτος ή λαδι απο τον τονο. Βαλτε το μιγμα σε ενα κορνε και γεμιστε με αυτο τα αυγα. Στολιστε τα με φυλλα μαϊντανου και κοκκους πιπεριου σε διαφορα χρωματα.
Να ξερετε οτι αν σταθει για πολλη ωρα το μιγμα της γεμισης στεγνωνει και χανει τη φρεσκαδα του, γι'αυτο σας συμβουλευω να το ετοιμαστε λιγο πριν το σερβιρετε


UOVA RIPIENE, EDIZIONE PASQUALINA

Quanto invidio gli italiani che passata la Pasqua, cercano modi di consumare le loro uova di cioccolato... In Grecia, affrontiamo lo stesso problema con le uova di Pasqua, ma qui parliamo di uova veri di gallina, che abbiamo l'usanza di colorare (vedi uova colorate). Devo confessare che detesto le uova lessate, ma dopo le proteste dei resti della famiglia, per seguire le usanze pasquali ne preparo una ventina, al massimo. Passata la messa della Ressurezione di Sabato Santo, la stragrande maggioranza delle uova cozzate, trovano rifugio nel frigo, ed io cerco modi per spazzarli via... L'anno scorso avevo inventato una torta ai spinaci, post-pasqualina! Quest'anno, il pranzo della domenica di Pasqua, e stata una buona occasione per fare fuori una decina di loro. Ma non li ho presentati cosi come sono; li ho truccati, aromatizzati e decorati per farli fare una bella figura sulla tavola adobbata di festa. 
Ecco il risultato :

Ingredienti : uova lessate, 
                              tonno in scatola sott'olio,
                              filetti di acciughe sott'olio,
                              capperi in salamoia,
                              panna,
                              foglie di prezzemolo,
                              qualche pizzico di sale e di pepe.
per la finitura : colore alimentare rosso,
                               qualche foglia di prezzemolo,
                               grani di pepe, in vari colori.
Preparazione :
Fate lessare le uova per 15 minuti. Certo potete utilizzare uova gia lessate. Sgusciate le uova con attenzione, per non rovinarle la loro superficie. Metteteli in un pentolino, copriteli di acqua e ne diluite abbontante colore alimentare rosso. Portate ad ebollizione e lasicate cuocere per 10 minuti, su fuoco moderato. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare dentro il loro liquido di cottura colorato, per mezz'oretta ca.  Tagliate le uova in due, pel senso della lunghezza, e svuotatele dai loro tuorli. Mettete i tuorli nel cutter e aggiungete il tonno, non del tutto scolato dal suo olio, l'acciuga, i capperi, della panna liquida, qualche foglia di prezzemolo, qualche pizzico di sale e del pepe macinato e amalgamate il tutto. (per quando riguarda le dosi esatte : per 6 uova ho usato 1 piccola scatola di tonno, 1 filetto di acciuga, 1 cucchiaino colmo di capperi, 3 cucchiai di panna). Se il composto risulta troppo denso, aggiungete un po' di panna. Mettete il composto in un sac-a-poche con becuccio a stella, e farcite le uova. Decorate con foglie di prezzemolo e grani di pepe in vari colori. Siccome l'impasto preparato per il ripieno tende a rinsecchire se rimane a lungo esposto, preparate  le uova farcite poco prima di servirli.

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου και Χρόνια Πολλά!
    Σε πολύ κόσμο τελικά δεν αρέσουν τα βραστά αυγά! Στην περίπτωσή μας συμβαίνει το αντίθετο απ' αυτό που περιγράφεις! Κάθε χρόνο κάνω αμάν και πώς να μου περισσέψει κανένα αυγουλάκι για να το μεταποιήσω ευφάνταστα, αλλά τελικά τα τρώμε όλα και δεν μένει τίποτα!
    Ωραία η συνταγή αξιοποίησής σου και πολύ όμορφα παρουσιασμένα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μια καλή ιδέα μπάς και φαγωθούν αυτά τα δόλια αυγουλάκια γιατί τα βλέπω με βλέπουν αληλοκοιταζόμαστε αλλά μέχρι εκεί χαχαχα!!!!Φιλιά να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφα που τα στόλισες!
    Και τι νόστιμα που δείχνουν!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ερμιονη
    Καλημερα Ερμιονη μου και Χρονια Πολλα! Πολυ παλια κι εγω ετρωγα απο κανενα, αλλα εχει πολλα χρονια τωρα που ουτε να τα δω! Ο αντρας μου ειναι που τα λατρευει, αλλα κι αυτος ποσα να φαει!

    @Ροδανθη
    Κι εμεις ανταλασσουμε ματιες με νοημα, αλλα κραταμε τις αποστασεις! Πολλα φιλια κι απο μενα!

    @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω πολυ Ελενα μου!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρονια πολλά Μαρίνα!! Αγαπημένα Deviled Eggs!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμενα μου αρεσουν τα βραστα αυγα, αλλα δεν βαφω πια, διοτι αντε να φαμε 2/3 και μετα στοπ.
    αλλα εαν θελεις εναν τροπο να τα ανακυκλωσεις, εκτος απο αυτον που εκανες και ειναι πολυ ομορφος, τα ψιλοκοβεις και τα βαζεις μεσα σε γεμιση πιτας!

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Μαρίνα μου και του χρόνου με υγεία!!!Και σε μας συμβαίνει κάτι ανάλογο, δυστυχώς κάθε χρόνο μένουν. Αύριο θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή για να ξεπαστρέψω μερικά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Eri
    Χρονια Πολλα Ερη μου! Αν σου πω οτι ουτε τα δοκιμασα, ρωτουσα τους αλλους να μου πουνε αν ηθελαν αλατι ή κατι αλλο... Αυτοι παντως που τρωνε αυγα, τα τιμησαν δεοντως!

    @gr EAT
    Γεια σου Ειρηνη μου! Περισυ τα ειχα καμουφλαρει μεσα σε μια σπανακοπιττα, αλλα δεν τα ειχα κοψει σε πολυ μικρα κομματια, κι ετσι δεν μπορεσα παλι να φαω... Μαλλον με ενοχλει πολυ η μυρωδια τους.

    @ΕΛΕΝΗ
    Χρονια Πολλα Ελενη μου. Νομιζω οτι ο προβληματισμος ισχυει, καθως βλεπω να κοκλοφορουν και πολλες συνταγες στο διδυκτιο με αυγοσαλατες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.