ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ // ZUPPA DI LENTICCHIE


ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ

Κλασσικο φαγακι που στο σπιτι μας το αγαπαμε ιδιαιτερα! Η γιαγια Ανδρομαχη προθετε παντα λαδι και ξυδι στο σερβιρισμα, και εγω συνεχιζω ... την παραδοση, καθως δινουν ιδιαιτερη νοστιμια στο πιατο.

Υλικα 
για 4 ατομα : 300 gr φακες,
                          1 κρεμμυδι,
                          1 κρεμμυδακι φρεσκο,
                          1 σκελιδα σκορδο "ντυμενο", δηλαδη με την φλουδα,
                          1 καροτο,
                          1 κοκκινη πιπερια,
                          1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
                          2 κλωναρακια φρεσκο θυμαρι,
                          2 φυλλα δαφνης,
                          1/2 φλυτζανι του τσαγιου κοκκινο κρασι,
                          4 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                          1/2 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
                          αλατι και πιπερι.
για το σερβιρισμα : ελαιολαδο,
                                     ξυδι.
Παρασκευη : 
Προτιμηστε φακες νεας εσοδειας, που ειναι σαφως πιο βραστερες. Καθαριστε και πλυντε τις φακες με κρυο νερο. Βαλτε τες σε μια κατσαρολα με αρκετο νερο και αφηστε τες να παρουν 2-3 βρασεις (σε χυτρα ταχυτητας 5 λεπτα, στην υψηλη πιεση). Στραγγιστε τες και καρτηστε τες στην ακρη. 
Καθαριστε και ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, την πιπερια και τριψτε στον τριφτη το καροτο. 
Βαλτε το λαδι σε μια κατσαρολα και μολις ζεσταθει αρκετα, προσθεστε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, το σκορδο και το καροτο και σωταρετε τα μεχρι να μαραθουν. Το σκορδο, εγω το αφηνω "ντυμενο", οπως λενε οι Ιταλοι, δηλαδη με την φλουδα, για να το αφαιρεσω στο τελος, αλλα αν θελετε, μπορειτε να το ψιλοκοψετε. Προσθεστε τον ντοματοπελτε και σωταρετε για 1-2 λεπτα ακομη και τελος σβυστε με το κρασι. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα, και τις φακες, αρκετο χλιαρο νερο για την σουπα και τελος αλατι και πιπερι συμφωνα με το γουστο σας. Σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε να σιγοβρασει, σε μετρια φωτια, για 35-40 λεπτα, μεχρι να χυλωσει η φακη. Αν χρησιμοποιειτε χυτρα ταχυτητας, υπολογιστε τον χρονο γυρω στα 15 λεπτα, στην υψηλη πιεση. 
Οταν ειναι ετοιμη η σουπα, αφαιρεστε το σκορδο, τα δαφνοφυλλα και οτι απεμεινε απο το θυμαρι. 
Σερβιρετε την φακοσουπα ζεστη, περιχυνοντας με ωμο ελαιολαδο και ξυδι.


ZUPPA DI LENTICCHIE

Un classico della cucina greca, che ci piace particolarmente in famiglia. La nonna Andromaca consigliava di aggiungere aceto e olio crudo, che rendono questo piatto povero, particolarmente saporito!

Ingredienti
per 4 persone : 300 gr di lenticchie,
                              1 cipolla,
                              1 cipollotto,
                              1 spicchio d'aglio in camicia,
                              1 carota,
                              1 peperone rosso,
                              1 cucchiaio di concentrato di pomodoro,
                              2 rametti di timo fresco,
                              2 foglie di alloro,
                              1/2 tazza di vino rosso,
                              4 cucchiai di olio di oliva,
                              1/2 cucchiaino di paprica dolce,
                              sale e pepe.
per condire : olio di oliva,
                          aceto.
Preparazione : 
Pulite e lavate le lenticchie. Mettetele in una pentola con abbondante acqua e cuocetele per 5-10 minuti (nella pentola a pressione 5 minuti, a pressione alta). Scolatele e tenetele da parte. 
Mondate e tritate la cipolla, il cipollotto e la carota. Eliminate i semini ed il picciolo dal peperone e tagliatelo a listarelle. 
Mettete nella pentola l'olio, aggiungete la cipolla, il cipollotto, l'aglio e la carota e soffriggetele fino ad appassire. Aggiungete il concentrato del pomodoro, saltate per 1-2 minuti e sfumate con il vino. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti, le lenticchie comprese, e tanta acqua per preparare la zuppa. Salate e pepate a piacere. Coprite la pentola con il suo coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato per 35-40 minuti, fino a cominciare a spappolare le lenticchie (nella pentola a pressione 15 minuti a pressione alta). 
Eliminate l'aglio e l'alloro prima di servire. 
Servitela calda e conditela con qualche cucchiaio di olio di oliva ctudo e con aceto a piacere.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.