ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ NUTELLA // TORTA DELLE ROSE NUTELLOSA


ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ NUTELLA

Αυτη η συνταγη εχει πολυ μεγαλη απηχηση στις ιταλιδες νοικοκυρες. Ειναι ευκολη, πεντανοστιμη και πολυ εντυπωσιακη. Τα ρολα απο ζυμη μπριος, φουσκωνουν στο ψησιμο και θυμιζουν τριανταφυλλα. Ειναι ενα απο τα γλυκα που συνηθιζουν να παρασκευαζουν στη γιορτη της μητερας και στην γιορτη της γυναικας. 
Εδω σας την παρουσιαζω στην φουντουκο-σοκολατενια της εκδοχη και επιφυλασσομαι για την οριτζιναλ γεμιση ...
                 
Υλικα : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                200 gr αλευρι δυνατο,
                90 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                60 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                25 gr μαγια μπυρας νωπη,
                2 κροκους αυγων,                
                250 ml χλιαρο γαλα,
                1 πρεζα αλατι.
για τη γεμιση : 300 gr Nutella,
                           100 gr τριμμενα φουντουκια.
για την επαλειψη : 1 ασπρασι αυγου.
Παρασκευη : 
Ετοιμαζετε πρωτα το προζυμι : διαλυστε την μαγια στο μισο γαλα, προσθεστε 100gr απο το δυνατο αλευρι, 2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη και αναμειξτε. Σκεπαστε το σκευος με το προζυμι με ενα μεγαλυτερο γυαλινο σκευος αναποδογυρισμενο (καμπανα) και αφηστε το να φουσκωσει, σε χλιαρο μερος, για 40 λεπτα. 
Επειτα ετοιμαστε την ζυμη, προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα και αναμειξτε. Δουλεψτε τη ζυμη για 5 λεπτα, χωρις ομως να την ταλαιπωρησετε πολυ. Σκεπαστε τη  με ενα υγρο πανι, και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 1 1/2 ωριτσα περιπου. Μεταφερετε την ζυμη σε μια επιφανεια εργασιας ελαφρα αλευρωμενη, και με την βοηθεια του πλαστη, ανοιξτε ενα παραλληλογραμμο φυλλο, παχους 2-3 χιλ. (περιπου 50 x 35 εκ.). Αλειψτε το φυλλο με την κρεμα φουντουκιου-σοκολατας; αν ειναι πολυ σκληρη, ζεστανετε την για 1-2 λεπτα στον μικοροκυματικο. Πασπαλιστε με τα τριμμενα φουντουκια (οχι πολυ ψιλα). Τυλιξτε το φυλλο σε ρολλο, ξεκινωντας απο την φαρδεια πλευρα του. Με την βοηθεια ενος κοφτερου μαχαιριου ή με ενα κομματι μπετονια, κοψτε το ρολλο σε φετες, παχους 3-4 εκ. 
Στρωστε ενα ταψακι με αντικολλητικο χαρτι φουρνου, που προηγουμενως εχετε βρεξει και στραγγισει καλα. Τοποθετηστε τα κομματια μεσα στο ταψακι, προσεχοντας να αφησετε 1εκ κενο μεταξυ τους, γιατι θα φουσκωσουν πολυ. Εγω χρησιμοποιησα 2 στρογυλα ταψακια, διαμετρου 22εκ, και εβαλα απο 7 κομματια στο καθενα. Τοποθετηστε τα παλι σε χλιαρο μερος και αφηστε τα μεχρι να διπλασιαστουν, για μια ωριτσα περιπου. 
Χτυπηστε το ασπραδι του αυγου με λιγο νερο και αλειψτε τη επιφανεια της τουρτας. Πασπαλιστε με λιγο τριμμενο φουντουκι ακομη. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, για 15 λεπτα. Επειτα, κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 150°C και ψηστε για 10 λεπτα ακομη μεχρι να ροδισουν. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν.
Για να διατηρηθουν τα "τριανταφυλλα" σας αφρατα και τη  επομενη ημερα, τυλιξτε τα με μεμβρανη, αφου βεβαια κρυωσουν εντελως...


TORTA DELLE ROSE NUTELLOSA

Ingredienti : 300 gr di farina 00,
                            200 gr di farina manitoba,
                            90 gr di zucchero semolato,
                            60 gr di burro a temperatura ambiente,
                            25 gr di lievito di birra,
                            2 tuorli,                
                            250 ml di latte tiepido,
                            1 pizzico di sale.
per la farcitura : 300 gr di Nutella,
                               100 gr di nocciole tritate.
per spenellare : 1 albume di uovo.
Preparazione :
Preparate il lievitino : sciogliete il lievito nella metà del latte, aggiungete 100gr di manitoba, 2 cucchiai di zucchero e mescolate. Lasciatelo a lievitare a campanna, in luogo tiepido per 40 minuti.
Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e amalgamate. Impastate per 5 minuti, fino ad ottenere un'impasto liscio ed elastico. Lasciate lievitare, coperto di un panno umido, in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume. Mettete l'impasto su un piano di lavoro, leggermente infarinato e con l'aiuto del mattarello, stendetelo in una foglia spessa 2-3 mm ( ca 35 x 50 cm). Spalmatela con la nutella ( se è troppo consistente, riscaldatela per un paio di minuti al microonde) e cospargete con le noccioline trittate, non troppo finemente. Arrotolatela, girandola dal lato più lungo. Con un coltello affilato, o con un pezzo di lenza, tagliate il rottolo a fettine di 3-4 cm di spessore.
Foderate una teglia rotonda con carta da forno antiaderente, bagnata e strizzata. Sistemate i pezzi, lasciando una distanza di 1cm tra di loro, perchè si cresceranno notevolmente. Io ho usato 2 teglie rotonde di 22 cm e ne ho messo 7 pezzi in ciascuna. Lasciate le torte a lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio, per un oretta ca.
Passato il tempo necessario, spenellate la loro superficie con l'albume, sbattuto leggermente con un po' di acqua, e cospargete con un po'di nocciole tritate.
Infornate in forno preriscaldato ai 170°C per 15 minuti. Poi, abbasate la temperatura ai 150°C e cuocete per ancora 10 minuti. Sfornate e lasciate raffredare. 
Per mantenerla tenera anche il giorno dopo, avvolgetela in pellicola transparente, quando sarà ben raffreddata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.