ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΟΥΡΤΑ "49"
Αυτην την τουρτα την σκαρωσα στα γρηγορα, θελοντας πραγματικα να ετοιμασω μια τουρτα γενεθλιων με τα χερακια μου, κατ'εξοχην σοκολατενια, και μη διαθετοντας τον απαιτουμενο χρονο για την προετοιμασια της. Ετσι, τρεχοντας μεταξυ δουλειας, σπιτιου και εξοχικου (!), τελικα μου προεκυψε η "49", οπως την ονομασα, απο την διακοσμηση της.
Η βαση της τουρτας ειναι ενα παντεσπανι τζιαντουια - σοκολατα και φουντουκι - και η επικαλυψη μια γκανας αρωματισμενη με λικερ κρεμας καφε. Η διακοσμηση της παρα πολυ απλη : πασπαλισμενη με κακαο και με σχεδια απο λευκη κουβερτουρα.
Η βαση της τουρτας ειναι ενα παντεσπανι τζιαντουια - σοκολατα και φουντουκι - και η επικαλυψη μια γκανας αρωματισμενη με λικερ κρεμας καφε. Η διακοσμηση της παρα πολυ απλη : πασπαλισμενη με κακαο και με σχεδια απο λευκη κουβερτουρα.
Υλικα
για την βαση : 75 gr corn flour,
100 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
2 γεματες κουταλιες μελι,
80 gr φουντουκια τριμμενα σε σκονη,
30 gr κακαο αγλυκο,
1 κουταλακι του γλυκου baking powder,
1 κουταλακι νες-καφε,
5 αυγα,
1 πρεζα αλατι,
για το σιροπιασμα : 1/2 φλυτζανι του τσαγιου λικερ πορτοκαλιου με καφε.
για την επικαλυψη : 400 gr κρεμα γαλακτος,
(γκανας) 400 gr κουβερτουρα αριστης ποιοτητας,
1 κουταλια της σουπας βουτυρο,
1 1/2 σφηνακι λικερ κρεμα καφε.
για την διακοσμηση : αγλυκο κακαο,
30 gr λευκη κουβερτουρα.
Παρασκευη :
Πρωτα ετοιμαστε την γκανας και αφηστε την να κρυωσει.
Επειτα ετοιμαστε το μπισκοτο : χτυπηστε τους κροκους των αυγων με την ζαχαρη, μεχρι να φουσκωσουν και να ασπρισουν. Προσθεστε το μελι, το κακαο, τα τριμμενα φουντουκια, το νες-καφε, το baking powder και το corn flour και ανακατεψτε καλα μεχρι να ομογενοποιηθουν. Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με το αλατι, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την στο μιγμα των υπολοιπων υλικων, σταδιακα, ανακτευοντας προσεκτικα με μια ξυλινη κουταλα, με κινησεις απο κατω προς τα επανω.
Βουτυρωστε και αλευρωστε ενα στρογγυλο ταψακι, διαμετρου 22 εκ. και ριξτε μεσα το μιγμα. Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 20 λεπτα (δοκιμαστε αν εχει ψηθει με ενα ξυλακι για σουβλακια). Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει τελειως.
Ξεφορμαρετε το μπισκοτο, τοποθετηστε το επανω σε εναν δισκο σερβιρισματος και προσαρμοστε γυρω του ενα τσερκι. Βρεξτε καλα την βαση της τουρτας με το λικερ πορτοκαλι- καφε.
Προσθεστε το λικερ κρεμας καφε στην γκανας και χτυπηστε με το συρμα, να αφρατεψει. Απλωστε την γκανας επανω στη βαση και ισιωστε την επιφανεια της. Βαλτε την τουρτα στο ψυγειο για μια ωριτσα, τουλαχιστον, να σφιξει η γκανας.
Βγαλτε την απο το ψυγειο και πασπαλιστε την με κακαο. Λιωστε την λευκη κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι, και με ενα λεπτο κορνε ή μια συριγγα, σχηματιστε σχεδια στην επιφανεια της.
Διατηρειται στο ψυγειο.
Πρωτα ετοιμαστε την γκανας και αφηστε την να κρυωσει.
Επειτα ετοιμαστε το μπισκοτο : χτυπηστε τους κροκους των αυγων με την ζαχαρη, μεχρι να φουσκωσουν και να ασπρισουν. Προσθεστε το μελι, το κακαο, τα τριμμενα φουντουκια, το νες-καφε, το baking powder και το corn flour και ανακατεψτε καλα μεχρι να ομογενοποιηθουν. Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με το αλατι, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την στο μιγμα των υπολοιπων υλικων, σταδιακα, ανακτευοντας προσεκτικα με μια ξυλινη κουταλα, με κινησεις απο κατω προς τα επανω.
Βουτυρωστε και αλευρωστε ενα στρογγυλο ταψακι, διαμετρου 22 εκ. και ριξτε μεσα το μιγμα. Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 20 λεπτα (δοκιμαστε αν εχει ψηθει με ενα ξυλακι για σουβλακια). Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει τελειως.
Ξεφορμαρετε το μπισκοτο, τοποθετηστε το επανω σε εναν δισκο σερβιρισματος και προσαρμοστε γυρω του ενα τσερκι. Βρεξτε καλα την βαση της τουρτας με το λικερ πορτοκαλι- καφε.
Προσθεστε το λικερ κρεμας καφε στην γκανας και χτυπηστε με το συρμα, να αφρατεψει. Απλωστε την γκανας επανω στη βαση και ισιωστε την επιφανεια της. Βαλτε την τουρτα στο ψυγειο για μια ωριτσα, τουλαχιστον, να σφιξει η γκανας.
Βγαλτε την απο το ψυγειο και πασπαλιστε την με κακαο. Λιωστε την λευκη κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι, και με ενα λεπτο κορνε ή μια συριγγα, σχηματιστε σχεδια στην επιφανεια της.
Διατηρειται στο ψυγειο.
TORTA CIOCCOLATOSA "49"
Una semplice torta di compleanno che l'ho chiamata 49, inspirata dalla sua decorazione.
La base è un pan di spagna al cioccolato e farina di nocciole, e la copertura è una ganache al gusto di caffè. Avendo pochissimo tempo a mia disposizione, ho fatto una semplice decorazione con cioccolato bianco, fuso, e cacao in polvere.
Ingredienti
per la base : 75 gr di maizena,
100 gr di zucchero semolato,
2 cucchiai colmi di miele,
80 gr di nocciole tritate a polvere,
30 gr di cacao amaro,
1 cucchiaino di lievito per dolci in polvere,
1 cucchiaino di caffè solubile,
5 uova,
1 pizzico di sale,
per la bagna: 1/2 tazza di liquore all' arancia e caffè.
per la ganache : 400 gr di panna,
400 gr di cioccolato fondente di ottima qualità,
1 cucchiaio di burro,
1 1/2 bicchierino di liquore crema di caffè.
per la decorazione : cacao amaro in polvere,
30 gr di cioccolato bianco.
Preparazione :
Prima preparate la ganache.
Lasicatela a raffreddare e nel frattempo preparate il biscotto : sbattete i tuorli delle uova con lo zucchero, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete il miele, il cacao, il caffè, le nocciole tritate, il lievito e la maizena. Amalgamate fino ad ottenere un composto omogeneo. Montate gli albumi con il pizzico di sale, a neve ferma. Incorporatela al composto, mescolando delicatemente con un cucchiaio di legno, con movimenti dal basso verso l'alto.
Imburrate ed infarinate una tortiera di 22cm di diametro, e versate dentro il composto.
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C e cuocete per 20 minuti (fate la prova dello stecchino). Sfornate e lasciate raffreddare completamente.
Nel frattempo, aggiungete il liquore al caffè alla ganache e sbattete con le fruste per farla gonfiare.
Ponete il biscotto su un vassoio da portata e ponete attorno un anello per torte. Bagnate la base con il liquore all'arancia e caffè. Versate la ganache e livellate. Ponete la torta nel frigo per un' oretta.
Spolverate la sua superficie con cacao amaro. Togliete l'anello e decorate la torta con il cioccolato bianco fuso (sciolto in bagnomaria).
Si conserva nel frigo.
Synexizeis na moirazeis nostimes Italikes kai Ellinikes syntages. To keik fainentai poli nostimo...krima pou den eimai ekei na ertho gia kafe.;)
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks Peter! Δεν το λεω σαν δικαιολογια για να αποφυγω να κερασω καφε, αλλα καλυτερα κατσε εκει που εισαι, για την ωρα τουλαχιστον; εδω η κατασταση εχει ξεφυγει και δυστυχως δεν μπορουμε καν να φανταστουμε που θα μας οδηγησει...
ΑπάντησηΔιαγραφήμαγειρας στο επαγγελμα την εφτιαξα μια μερα στα γρηγορα για κατι γενθλια,και βγηκε εξαιρετική,
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι πολυ που σου αρεσε! Αυτη ηταν μια τουρτιτσα που την ειχα σκαρωσει στα γρηγορα, γιατι δεν ειχα πολυ χρονο στην διαθεση μου, αν την εφτιαχνα σημερα, θα εκοβα το παντεσπανι στα δυο, θα το γεμιζα με το 1/3 της γκανας και θα στολιζα με την υπολοιπη...
Διαγραφή