ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΚΡΑΝΑ
Το λικερ απο κρανα ειναι μαλλον το πιο δημοφιλες σπιτικο λικερ στην Ελλαδα. Τις περισσοτερες φορες που το δοκιμασα απο διαφορες νοικοκυρες, παρατηρησα οτι βαζουν παρα πολλα μπαχαρικα και ζαχαρη, με αποτελεσμα να χανει τελειως την γευση απο το φρουτο, και να μετατρεπεται σε ενα πολυ γλυκο ποτο με εντονο αρωμα απο γαρυφαλλο.
Εδω σας παρουσιαζω μια δικη μου παραλλαγη. Οι ποσοτητες παντα ειναι αναλογικες.
Υλικα: 1 Kgr κρανα,
250 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
250 ml βοτκα 40° ή καλης ποιοτητας γκραππα,
1 μικρο κομματακι απο ξυλακι κανελας.
Παρασκευη :
Διαλεξτε κρανα που να ειναι πολυ ωριμα. Αφαιρεστε τα κοτσανακια, πλυντε τα και στεγνωστε τα σε απορροφητικο χαρτι.
Βαλτε τα μεσα σε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο, και πασπαλιστε τα με την ζαχαρη. Κλειστε το βαζο με το καπακι του και βαλτε το στον ηλιο. Αφηστε το εκει για 40 ημερες, ανακινωντας το καθε μερικες μερες.
Οταν περασουν οι 40 μερες, σουρωστε το υγρο που εχει δημιουργηθει, και μετα φιλτραρετε το με φιλτρα του καφε. Θα μαζεψετε περιπου 400ml υγρο.
Προσθεστε την βοτκα (ή την γκραππα) και τα μυρωδικα και ξαναβαλτε το στο βαζο. μετα απο μια εβδομαδα, αφαιρεστε τα μπαχαρικα και βαλτε το σε μπουκαλια.
Αφηστε το σε δροσερο και σκοτεινο μερος για ενα μηνα, πριν το δοκιμασετε.
Διαλεξτε κρανα που να ειναι πολυ ωριμα. Αφαιρεστε τα κοτσανακια, πλυντε τα και στεγνωστε τα σε απορροφητικο χαρτι.
Βαλτε τα μεσα σε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο, και πασπαλιστε τα με την ζαχαρη. Κλειστε το βαζο με το καπακι του και βαλτε το στον ηλιο. Αφηστε το εκει για 40 ημερες, ανακινωντας το καθε μερικες μερες.
Οταν περασουν οι 40 μερες, σουρωστε το υγρο που εχει δημιουργηθει, και μετα φιλτραρετε το με φιλτρα του καφε. Θα μαζεψετε περιπου 400ml υγρο.
Προσθεστε την βοτκα (ή την γκραππα) και τα μυρωδικα και ξαναβαλτε το στο βαζο. μετα απο μια εβδομαδα, αφαιρεστε τα μπαχαρικα και βαλτε το σε μπουκαλια.
Αφηστε το σε δροσερο και σκοτεινο μερος για ενα μηνα, πριν το δοκιμασετε.
RATAFIA' DI CORNIOLE
Il ratafià di corniole, è un liquore casalingo molto diffuso in Grecia. La stagione dei frutti del corniolo dura poco (metà settembre - inizio ottombre).
Ingredienti : 1 Kgr di corniole,
250 gr di zucchero semolato,
250 ml di grappa o vodka a 40°,
1 pezzo di anice stellato,
1 pezzetino di stecca di cannella.
Preparazione : Scegliete delle corniole ben mature. Eliminate i piccioli, lavate la frutta e asciugatela con carta assorbente.
Poneteli le corniole entro un barattolo a chiusura ermetica e cospargeteli di zucchero. Chiudete il barattolo e lasciatelo esposto al sole per 40 giorni. Agitate ogni tanto.
Trascorsi i 40 giorni, filtrate il liquido formato, prima con un setaccio per eliminare la frutta e poi con filtri di caffè. Ne ricaverete ca 400 ml di liquido. Aggiungete la grappa (o vodka) e gli aromi. Imbotigliate e ponete in luogo resco e buio.
Una settimana dopo eliminate gli aromi. Lasciate stagionare per un mese, prima di gustarlo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.