ΠΑΝΤΖΕΡΟΤΤΙ (ΜΙΚΡΑ ΚΑΛΤΣΟΝΕ) ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Ειναι βασικα ενα παρασκευασμα φουρνου, που μπορουμε να το απολαυσουμε στις ροστιτσεριες και τις πιτσαριες. Το παντζεροττο, ειναι συνηθως τηγανητο, ενω το καλτσονε γινεται ψητο στον φουρνο. Στην Ναπολη μαλιστα, το ονομαζουν τηγανητη πιτσα, για να το ξεχωριζουν απο το καλτσονε. Παρασκευαζεται με την ζυμη της πιτσας, και στην ουσια ειναι μια κλειστη πιτσα. Προερχεται απο την φτωχικη κουζινα, οπως και η πιτσα; το παρασκευαζαν με το περισσευμα απο την ζυμη του ψωμιου, εκλειναν μεσα του λιγο τυρακι, λιγη ντοματουλα και εφτιαχναν ενα νοστιμο κολατσο.
Η παραδοσιακη του γεμιση ειναι η σαλτσα ντοματας μαζι με μοτσαρελλα. Μπορει βεβαια να ποικιλλει και να περιεχει επισης προσουτο, σαλαμι, ελιες, καππαρη, αντζουγιες ή κρεμμυδια.
Τρωγοται αυστηρα ζεστα, μολις βγουν απο το τηγανι ή τον φουρνο.
Υλικα
για 12 panzerotti : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
10 gr μαγια μπυρας νωπη,
2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
1/2 ποτηρι νερο περιπου.
για την γεμιση : 300 gr mozzarella,
300 gr σαλτσα για πιτσα.
Προετοιμασια :
Διαλυστε την μαγια στο μισο νερο, που το εχετε χλιαρινει. Βαλτε το αλευρι σε ενα σκευος, ανοιξτε μια λακκουβιτσα στο κεντρο του, ριξτε μεσα την μαγια και το λαδι και αρχιστε να ζυμωνετε. Προσθεστε το αλατι και σταδιακα το υπολοιπο νερο, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη, την οποια πρεπει να δουλεψετε για 10 λεπτα. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για μια ωριτσα περιπου.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε τα υλικα για την γεμιση : στραγγιστε ην μοτσαρελα και κοψτε την σε κομματακια. Σαλτσα εγω συνηθως χρησιμοποιω την δικια μου αλλα μπορειτε να φτιαξετε και ευκολα στο σπιτι με ντοματα στον τριφτη, ελαιολαδο, λιγο σκορδο, λιγο βασιλικο και 2-3 πρεζες αλατι; προσθεστε λιγο νερακι και αφηστε την σαλτσα να βρασει σε χαμηλη φωτια μεχρι να εξατμιστει το νερο της.
Χωρις να δουλεψετε καθολου την ζυμη, την στρωνετε σε ενα φυλλο παχους 0,5 εκ, με την βοηθεια του πλαστη. Με ενα φλυτζανι διαμετρου 10 εκ, ή με ενα κουπ-πατ, κοψτε 12 δισκους; πασπαλιστε με λιγο αλευρι, σκεπαστε με μια καθαρη πετσετα και αφηστε τα ζυμαρακια σε χλιαρο μερος για μιση ωριτσα περιπου, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο.
Ανοιξτε καθε δισκο με τον πλαστη μεχρι να φτασει 15-20 εκ. διαμετρο. Βαλτε στο κεντρο του δισκου 1 κοφτη κουταλια σουπας σαλτσα και μερικα κομματακια μοτσαρελλα. Υγρανετε τα ακρα του δισκου και διπλωστε τον στα δυο, ωστε να σχηματιστει ενα μισοφεγγαρο. Πιεστε τα ακρα μεταξυ τους με ενα πηρουνι, για να σφραγισουν καλα (μπορειτε επισης να χρησιμοποιησετε το εργαλειο για τα ραβιολια).
Τοποθετειστε τα παντζεροττι σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι και αλειψτε την επιφανεια τους με λιγο λαδακι.
Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, στις αντιστασεις, για περιπου 20 λεπτα, μεχρι να ροδισουν.
Διαλυστε την μαγια στο μισο νερο, που το εχετε χλιαρινει. Βαλτε το αλευρι σε ενα σκευος, ανοιξτε μια λακκουβιτσα στο κεντρο του, ριξτε μεσα την μαγια και το λαδι και αρχιστε να ζυμωνετε. Προσθεστε το αλατι και σταδιακα το υπολοιπο νερο, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη, την οποια πρεπει να δουλεψετε για 10 λεπτα. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για μια ωριτσα περιπου.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε τα υλικα για την γεμιση : στραγγιστε ην μοτσαρελα και κοψτε την σε κομματακια. Σαλτσα εγω συνηθως χρησιμοποιω την δικια μου αλλα μπορειτε να φτιαξετε και ευκολα στο σπιτι με ντοματα στον τριφτη, ελαιολαδο, λιγο σκορδο, λιγο βασιλικο και 2-3 πρεζες αλατι; προσθεστε λιγο νερακι και αφηστε την σαλτσα να βρασει σε χαμηλη φωτια μεχρι να εξατμιστει το νερο της.
Χωρις να δουλεψετε καθολου την ζυμη, την στρωνετε σε ενα φυλλο παχους 0,5 εκ, με την βοηθεια του πλαστη. Με ενα φλυτζανι διαμετρου 10 εκ, ή με ενα κουπ-πατ, κοψτε 12 δισκους; πασπαλιστε με λιγο αλευρι, σκεπαστε με μια καθαρη πετσετα και αφηστε τα ζυμαρακια σε χλιαρο μερος για μιση ωριτσα περιπου, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο.
Ανοιξτε καθε δισκο με τον πλαστη μεχρι να φτασει 15-20 εκ. διαμετρο. Βαλτε στο κεντρο του δισκου 1 κοφτη κουταλια σουπας σαλτσα και μερικα κομματακια μοτσαρελλα. Υγρανετε τα ακρα του δισκου και διπλωστε τον στα δυο, ωστε να σχηματιστει ενα μισοφεγγαρο. Πιεστε τα ακρα μεταξυ τους με ενα πηρουνι, για να σφραγισουν καλα (μπορειτε επισης να χρησιμοποιησετε το εργαλειο για τα ραβιολια).
Τοποθετειστε τα παντζεροττι σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι και αλειψτε την επιφανεια τους με λιγο λαδακι.
Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, στις αντιστασεις, για περιπου 20 λεπτα, μεχρι να ροδισουν.
Μπορειτε, οπως ειπαμε, να τηγανησετε τα παντζεροττι, σε καυτο ελαιολαδο, γυρνωντας τα και απο τις δυο πλευρες, μεχρι να ροδισουν. Επισης μπορειτε να κανετε πιο πλουσια την γεμιση, προσθετοντας προσουττο, ελιες κτλ.
Ψητα ή τηγανητα, τρωγονται παντα ζεστα!
* Ιουνιος 2017 : εμπλουτισμος της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
* Ιουνιος 2017 : εμπλουτισμος της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
PANZEROTTI AL FORNO
I panzerotti, tradizionalmente, vengono fritti in olio. Ho preferito di cuocerli al forno, per farli più leggeri.
Ingredienti
per 12 panzerotti : 300 gr di farina 00,
10 gr di lievito di birra fresco,
2 cucchiai di olio,
1/2 cucchiaino di sale,
1/2 bicchiere d' acqua.
per il ripieno : 300gr di mozzarella,
300gr di sugo di pomodoro per la pizza.
Preparazione :
Stemperate il lievito con metà di acqua, intiepidita.
Ponete la farina a fontana entro un recipiente. Aggiungete il lievitino e l'olio e cominciate ad impastare. Aggiungete il sale ed il resto dell'acqua, fino ad ottenere un impasto elastico. Lavorate l' impasto battendo per 10 minuti. Copritelo con un panno e lasciatelo a riposare in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume (per un' oretta ca).
Nel frattempo, preparate il ripieno : fate scolare la mozzarella e tagliatela a pezzettini. Io utilizzo il mio buon sugo di pomodoro per la pizza, ma potete preparare una salsina al momento con passata di pomodoro, olio di oliva, aglio, un po' di basilico e qualche pizzico di sale; lasciate cuocere su fuoco dolce fino a cominciare a pippiare.
Senza lavorare l' impasto, tirate con il matterello una sfoglia da ca 0,5 cm. Con una tazza del diametro di ca 10 cm, o con un coppapasta, ricavate 12 dischi. Spolverizzate con un po' di farina, coprite con un panno, e lasciate a lievitare in luogo tiepido per mezz'oretta ca., fino al raddopio.
Cospargete di farina la spianatoia, prendete un pezzo di pasta e stendetelo con il matterello, fino a raggiungere i 15-20 cm di diametro. Ponete al centro un cucchiaio raso di sugo di pomodoro e alcuni pezzettini di mozzarella. Irrorate i bordi con un po' di acqua e ripiegate il disco su se stesso, formando una mezzaluna. Premete i bordi con una forchetta per sigillare i panzerotti (potete utilizzare anche l'atrezzo per i ravioli).
Ponete i panzerotti su una teglia, foderata di carta da forno antiaderente, e spenellate con un pochino d' olio.
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per 20 minuti ca, fino a dorare.
Stemperate il lievito con metà di acqua, intiepidita.
Ponete la farina a fontana entro un recipiente. Aggiungete il lievitino e l'olio e cominciate ad impastare. Aggiungete il sale ed il resto dell'acqua, fino ad ottenere un impasto elastico. Lavorate l' impasto battendo per 10 minuti. Copritelo con un panno e lasciatelo a riposare in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume (per un' oretta ca).
Nel frattempo, preparate il ripieno : fate scolare la mozzarella e tagliatela a pezzettini. Io utilizzo il mio buon sugo di pomodoro per la pizza, ma potete preparare una salsina al momento con passata di pomodoro, olio di oliva, aglio, un po' di basilico e qualche pizzico di sale; lasciate cuocere su fuoco dolce fino a cominciare a pippiare.
Senza lavorare l' impasto, tirate con il matterello una sfoglia da ca 0,5 cm. Con una tazza del diametro di ca 10 cm, o con un coppapasta, ricavate 12 dischi. Spolverizzate con un po' di farina, coprite con un panno, e lasciate a lievitare in luogo tiepido per mezz'oretta ca., fino al raddopio.
Cospargete di farina la spianatoia, prendete un pezzo di pasta e stendetelo con il matterello, fino a raggiungere i 15-20 cm di diametro. Ponete al centro un cucchiaio raso di sugo di pomodoro e alcuni pezzettini di mozzarella. Irrorate i bordi con un po' di acqua e ripiegate il disco su se stesso, formando una mezzaluna. Premete i bordi con una forchetta per sigillare i panzerotti (potete utilizzare anche l'atrezzo per i ravioli).
Ponete i panzerotti su una teglia, foderata di carta da forno antiaderente, e spenellate con un pochino d' olio.
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per 20 minuti ca, fino a dorare.
Potete variare il ripieno e aggiungere un po'di prosciutto, salame, acciughe, capperi, olive etc.
Certo, potete friggere i panzerotti in abbondante olio bollente, rigirandoli da entrambi i lati fino a dorare.
* aggiornamento giugno 2017 con nuove foto
Certo, potete friggere i panzerotti in abbondante olio bollente, rigirandoli da entrambi i lati fino a dorare.
* aggiornamento giugno 2017 con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.