ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // FOCACCIA CON LE CIPOLLE


ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Μια φοκατσα ιδιαιτερα δημοφιλης στην περιοχη της Genova, γνωστη για την παραδοση που εχει στις φοκατσες. Αφρατη ζυμη, πλαισιωμενη με λεπτες φετουλες λευκων κρεμμυδιων, καλο ελαιολαδο, το απαραιτητο χονδρο αλατι και φρεσκια ριγανη! 
Υπεροχη για κολατσο, οποιαδηποτε ωρα της μερας, αλλα σιγουρα θα ενθουσιασει αν την παρουσιασετε και σε εναν μπουφε!

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη 
Υλικα : 200 gr φυσικο προζυμι,
                200 gr αλευρι δυνατο,
                300 gr αλευρι γ.ο.χ.,
                300 ml περιπου νερο,
                ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                1 κ.γ. ζαχαρη,
                1 κ.γ. αλατι,
                2 μεγαλα κρεμμυδια,
                2-3 πρεζες ζαχαρη,
                χοντρο αλατι,
                φρεσκια ριγανη ή δεντρολιβανο.
Προετοιμασια : 
Ετοιμαστε την προ-ζυμη : διαλυστε το φυσικο προζυμι σε 200 ml νερο και προσθεστε τη ζαχαρη και το δυνατο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα μεχρι να παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε την προ-ζυμη με ενα μεγαλυτερο σκευος αναποδογυρισμενο; αυτο ειναι η λεγομενη "καμπανα", και η χρησιμοτητα του ειναι να δημιουργει ενα τεχνητο περιβαλλον που ευνοει την ζυμωση, διατηρωντας τα επιπεδα υγρασιας και θερμοκρασιας και προφυλασσοντας απο τα ρευματα αερα. Αφηστε το προ-ζυμη στην "καμπανα", σε θερμοκρασια δωματιου για 8 ωρες ή ολη τη νυχτα. 
Την επομενη ημερα, αναμειξτε την προ-ζυμη με το υπολοιπο νερο, 3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο και το υπολοιπο αλευρι. Ξεκινηστε να ζυμωμετε και στο τελος προσθεστε και το αλατι. Ζυμωστε καλα την ζυμη για 10 λεπτα. Σκεπαστε την ζυμη και παλι σε "καμπανα", τοποθετηστε την σε χλιαρο μερος και αφηστε την για περιπου 4 ωρες, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. 
Λαδωστε την επιφανεια ενος ταψιου και απλωστε με τα χερια σας την ζυμη, χωρις να την δουλεψετε. Αφηστε την να φουσκωσει, σε χλιαρο μερος, για 1-2 ωριτσες. 
Ετοιμαστε τα κρεμμυδια : καθαριστε τα και κοψτε τα σε λεπτες φετουλες. Πασπαλιστε τα με λιγο ζαχαρη. 
Βυθιστε τα δαχτυλα σας στην φοκατσα, ωστε να σχηματιστουν οι χαρακτηριστικες λακουβιτσες. Περιχυστε με ελαιολαδο. Σκορπιστε απο επανω τα κρεμμυδια και πασπαλιστε με χοντρο αλατι.
Ψηστε την φοκατσα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, στον αερα, για 30 λεπτα, μεχρι να ροδισει.
Οταν την βγαλετε απο τον φουρνο σκορπιστε στην επιφανεια της φυλλαρακια απο φρεσκια ριγανη (αν δεν εχετε φρεσκια, μπορειτε να χρησιμοποιησετε και αποξηραμενη) ή δεντρολιβανο. 

* Μάιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες


FOCACCIA CON LE CIPOLLE

Una focaccia di origine genovese, preparata con le cipolle bianche.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 200 gr di lievito madre,
                            200 gr di farina forte (preferibilmente manitoba),
                            300 gr di farina 00,
                            300 ml ca. di acqua,
                            olio e.v.o.,
                            1 cucchiaino di zucchero,
                            1 cucchiaino di sale fino,
                            2 cipolle gialle,
                            quache pizzico di zucchero,
                            sale groso qb.
                            origano o rosmarino fresco.
Preparazione : 
Preparate il lievitino. Stemperate il lievito madre in 200 ml di acqua. Aggiungete la farina forte e lo zucchero ed impastate. Lasciate lievitare a temperatura ambiente, coperto a campana, per 8 ore o per tutta la notte. 
Il giorno successivo, aggiungete l'acqua, l'olio, e la farina restante ed impastate. Aggiungete il sale per ultimo e lavorate l'impasto per 10 minuti. Coprite a campana e lasciate lievitare in luogo tiepido per 4 ore ca., fino al raddoppio.
Spenellate d'olio una leccarda da forno e stendete l'impasto, senza lavorarlo. Lasciate lievitare, in luogo tiepido, per un paio d' ore.
Preparate le cipolle : montatele e tagliatele a fettine sottili. Cospargete con qualche pizzico di zucchero e mescolate. Affondate i polpastrelli nella focaccia, per formare le fosette. Irrorate con olio. Cospargete con le cipolle ed il sale grosso.
Accendete il forno a 200°C. Infornate nel forno ben caldo e cuocete in modalità ventilato per mezz'oretta, fino a dorare.
Etraette dal forno e cospargete con le foglioline di origano.
 
* Maggio 2019 : aggiornamento del post con nuove foto



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.