ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ ΦΡΑΟΥΛΑ // CONFETTURA DI UVA FRAGOLA


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ ΦΡΑΟΥΛΑ

Η ποικιλια σταφυλιου φραουλα, εχει ενα ιδιαιτερο αρωμα και ειναι ιδανικη για μια μαρμελαδα αρωματικη και με υπεροχο χρωμα! 

Υλικα: 1 kg σταφυλι ποικιλιας φραουλα,
               350 gr ζαχαρη καστανη απο ζαχαροκαλαμο,
       απο 1 ενα λεμονι, τον χυμο,
               1/3 απο το κουταλακι του γλυκου, πηκτινη απο φρουτα.
Παρασκευη :  
Πλυντε τα σταφυλια, αφαιρεστε τα κοτσανια και τα κουκουτσια. Βαλτε τα σε ενα μεγαλο γυαλινο σκευος και σκεπαστε τα με την ζαχαρη. Αφηστε τα σε δροσερο μερος για 3-4 ωρες, ή ακομη καλυτερα, για ολη την νυχτα. 
Μεταγγιστε τα σταφυλια με το ζουμακι που εβγαλαν σε μια κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Προσθεστε τον χυμο του λεμονιου και αφηστε τα να σιγοβρασουν για 40 λεπτα περιπου, αφαιρωντας τον αφρο που θα σχηματιστει, με την ειδικη κουταλα. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και πολτοποιηστε τα, με την βοηθεια ενος μπλεντερ χειρος, ή περαστε τα απο τον μυλο λαχανικων. Προσθεστε την πηκτινη και αφηστε τη μαρμελαδα να βρασει για περιπου 10 λεπτα ακομη, μεχρι να δεσει. 
Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και γεμιστε τα αποστειρωμενα βαζακια οσο η μαρμελαδα ειναι ακομη καυτη. Γεμιστε τα βαζακια μεχρι 1εκ. απο το χειλος, κλειστε με τα καπακια και αναποδογυριστε τα. Αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, επανω σε μια σχαρα. 
Διατηρουνται για αρκετους μηνες εκτος ψυγειου. Οταν τα ανοιξετε, φυλαξτε τα στο ψυγειο.


CONFETTURA DI UVA FRAGOLA

L' uva fragola greca non è di stessa varietà con quella italiana. Eppure è una uva di profumo particolare e fine e la sua polpa ha un colore rosato, così dà una confettura molto interessante che vale la pena di assaggiarla!

Ingredienti : 1 kg d' uva fragola,
                            350 gr di zucchero di canna grezzo,
                       da 1 limone, il succo,
                            1/3 cucchiaino di pectina da frutta.
Preparazione : 
Lavate l'uva e asciugatela. Eliminate il raspo e i semi, ponetela in un recipiente capiente e coprite con lo zucchero. Lasciate riposare in luogo fresco per 3-4 ore, o per tutta la notte. 
Versate l'uva ed il suo sughetto, in una pentola, aggiungete il succo del limone e portatelo ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco dolce per ca 40 minuti, eliminato la schiuma che si formerà, con l'aiuto di una schiumarola. Ritirate la pentola dal fuoco e sminuzzate la confettura, frullando con un frullatore ad immersione, o passandola dal passaverdure. Aggiungete la pectina, portate la penstola sul fuoco e lasciate cuocere per ancora 10 minuti ca, fino ad ottenere la densità desiderata. 
Ritirate dal fuoco ed invasate subito in barratoli sterilizzati. Riempite i barratoli fino ad 1 cm dall'orlo e tappate coi loro coperchi. Capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti su una gratella. Così si formerà il vuoto d'aria che garantirà una lugna conservazione. 
Viene conservata in luogo fresco per parecchi mesi. Una volta aperto il barattolo, meglio conservare poi in frigo.

2 σχόλια:

  1. Η uva fragola και το σταφύλι φράουλα είναι δύο διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού.
    Η uva fragola ή uva americana είναι γνωστή στην Ελλάδα σα ζαμπέλα και στην Ρουμανία σαν capsunica (φραουλίτσα), έχει ράγα με παχύ φλοιό, έντονο κόκκινο χρώμα, και έντονη γεύση που θυμίζει φράουλα. Μας έχει έρθει από την αμερικάνικη ήπειρο και είναι μέλος της οικογενείας Vitis labrusca. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την πώληση αυτής της ποικιλίας Στο Veneto όσο και στην Άρτα η uva fragola οινοποιείται (παράνομα) και παράγει ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθανόλη.
    Το σταφύλι φράουλα είναι παλιά ποικιλία ελληνικής προέλευσης, έχει ράγα πολύ μεγάλη, ωοειδή με φλοιό λεπτό και μη ομοιόμορφο κόκκινο - ροζ χρώμα. Είναι ένα σχετικά άγλυκο σταφύλι χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Στην Ελλάδα κάνουμε γλυκό του κουταλιού από αυτό το σταφύλι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστουμε παρα πολυ για τις πληροφοριες, ειναι παρα πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα! Φανταζομαι ποσο αρωματικο θα ειναι το πραγματικο uva fragola, αφου και η μαρμελλαδα με την τοπικη μας ποικιλια φραουλα ηταν πολυ νοστιμη!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.