ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ - ΠΛΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ // TONNETTI AL FORNO CON ZUCCHINE E PATATE


ΤΟΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ - ΠΛΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

Αυτην την εποχη (Σεπτεμβριος - Οκτωβριος), εμφανιζονται τα τονακια στα νερα της περιοχης μας, και το ψαρεμα αποκτα μεγαλο ενδιαφερον!  Βεβαια, για να πουμε την αληθεια, τα τονακια, δεν ειναι και κανενα εξαιρετικο ψαρι. Χωρις λιπος, το κρεας τους ειναι στεγνο. Γι'αυτο, προτιμαω να τα μαγειρευω με τροπο ωστε να διατηρουν οσο το δυνατον τους χυμους τους και να γινονται τρυφερα : πλακι στον φουρνο, ψημενα σε χοντρο αλατι, στη  λαδοκολλα ή τα κανουμε λακερδα. Αν ειναι μεγαλα, μπορειτε βεβαια να τα ψησετε στην σχαρα, αλλα σιγουρα ειναι λιγοτερο καταλληλα απο αλλα ψαρια. Βεβαια, το ολοφρεσκο ψαρι, παντα ειναι πιο νοστιμο και σαφως καλυτερο απο καποιο που δεν ξερεις ποτε ψαρευτηκε και απο που ερχεται... Αυτην τη φορα δοκιμασα να κανω τα τονακια πλακι λεμονατο, με ιδιαιτερη επιτυχια...

Υλικα: 1,5 kg τονακια,
               1 kg κιτρινες πατατες,
               1 kg κολοκυθακια,
               3 κρεμμυδια, μαλλον μεγαλα,
               1 καροτο,
               1-2 κλωναρια σελινο,
               1 μεγαλη σκελιδα σκορδο,
      απο 1 μεγαλο λεμονι τον χυμο,
               ελαιολαδο,
               2-3 δαφνοφυλλα,
               αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα καθαριστε και πλυντε τα τονακια. Αλατιστε τα καλα και απο τις δυο πλευρες και αφηστε τα να στραγγιξουν απο το αιμα τους. Οι τονοι, εχουν πολυ αιμα, που καλυτερα ειναι να καθαρισει πριν το μαγειρεψετε. Οι ψαραδες, οταν πιανουν μεγαλους τονους, τους κοβουν την ουρα ή το κεφαλι για να φυγει το αιμα τους. 
Καθαριστε τις πατατες και τα κολοκυθακια και κοψτε τα σε κυβους. 
Βαλτε στο multi το σκορδο, το καροτο, το σελινο και τα δυο κρεμμυδια και ψιλοκοψτε τα. 
Θα χρειαστειτε μια γαστρα ή ταψι με καπακι. Ριξτε λιγο λαδακι στον πατο της γαστρας και ριξτε μεσα τις πατατες και τα κολοκυθακια, τα ψιλοκομμενα λαχανικα, τη δαφνη, αλατιστε και πιπερωστε. Ανακατεψτε καλα ολα τα υλικα και περιχυστε με λαδακι. Κλειστε το καπακι και βαλτε την γαστρα σε ζεστο φουρνο, στους 220°C. 
Στο εν τω μεταξυ, κοψτε το τριτο κρεμμυδι σε ροδελες. 
Μετα απο μιση ωρα βγαλτε την γαστρα απο τον φουρνο. Ακουμπηστε τα ψαρακια πανω στο στρωμα απο τα λαχανικα, και περιχυστε με τον χυμο λεμονιου. Καλυψτε τα ψαρια με τις ροδελες του κρεμμυδιου και περιχυστε με λιγο λαδακι. Κλειστε παλι την γαστρα και βαλτε την στον φουρνο. Μετα απο  μιση ωριτσα, βγαλτε το καπακι και αφηστε να ψηθουν για ακομη μιση ωρα περιπου.

Προτεινομενο κρασι : στο ψαρι ταιριαζει το λευκο κρασι, και σε ενα ψαρι που δεν ειναι παχυ, ταιριαζει καλυτερα ενα φρεσκο ελαφρυ κρασακι.


TONNETTI AL FORNO CON ZUCCHINE E PATATE

In questo periodo (Settembre - Ottobre) i tonni sono di passagio dalle nostre acque, e la pesca è sempre appagante! 
A dire il vero, i tonnetti come pesce non sono poi un granchè, la loro carne è piuttosto asciutta e cosi meglio cucinarli in sugo, altrimenti, p.e. ai ferri, diventano troppo secchi. Di solito li cucino plaki, cioè al forno con patate e sugo di pomodoro, cotti in sale grosso, in cartoccio, o prepariamo la lakèrda che è una conserva sott'olio. Questa volta ho provato di cucinarli plaki al forno, senza sugo di pomodoro però. Certo, un pesce appena pescato, anche se poi non tanto saporito, è sempre meglio da qualsiasi altra cosa pescata e cosnervata per giorni fino ad arrivare nelle nostre cucine ...

Ingredienti : 1,5 kg di tonnetti,
                              1 kg di patate gialle,
                              1 kg di zucchine,
                              3 cipolle piuttosto grandi,
                              1 carota,
                              1-2 gambi di sedano,
                              1 grosso spicchio d'aglio,
                        da 1 grosso limone, il succo,
                              olio di oliva,
                              2-3 foglie di alloro,
                              sale e pepe.
Preparazione : 
Prima di tutto pulite e lavate i pesci, cospargeteli di sale da entrambi i lati  e lasciateli a scolare dal sangue. Il tonno contiene molto sangue e la sua carne e rosastra. Meglio lasciarlo scolare dal sangue, prima di cucinarlo. Quando i pesci sono molto grandi, i pescatori li tagliano immediatamente la coda o la testa per fare uscire il sangue. 
Sbucciate le patate e tagliatele a cubetti. 
Spuntate e lavate le zucchine e tagiatele pure a cubetti. 
Tritate finemente al robot di cucina l'aglio, le 2 cipolle, la carota ed il sedano. 
Versate a filo un po'd'olio in una terrina con coperchio. Ponete le patate, le zucchine, il trito di verdure, le foglie di alloro, sale e pepe e mischiate il tutto. Irrorate con un po' d' olio. Coprite le terrina,infornate in forno già caldo ai 220°C e lasciate cuocere per mezz'oretta. 
Nel frattempo, tagliate la cipolla a rondelle. 
Togliete la terrina dal forno. Adagiate i pesci sopra le patate e zucchine, ed irrorate con il succo del limone. Coprite i pesci con le rondelle della cipolla e versate un filo d'olio. Coprite con il coperchio ed infornate. Lasicate cuocere per mezz'oretta, togliete il coperchio e lasciate cuocere per mezz'oretta ancora.

Vino consigliato : un bianco fresco e gentile.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.