ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΡΕΣΙΟΝΤΑ : ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΜΠΡΙΑ // CRESCIONDA


ΚΡΕΣΙΌΝΤΑ : ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΜΠΡΙΑ

Η κρεσιόντα, ειναι ενα απλο σοκολατενιο γλυκακι, που μετραει αρκετους αιωνες ζωης, καθως οι ριζες του χανονται στον Μεσαιωνα! Μαλιστα αναμεσα στα συστατικα του, λεγεται οτι ηταν και ο ζωμος κοτας... Ειναι παραδοσιακο γλυκο του Καρναβαλιου, απο την περιοχη του Σπολετο, που ειναι μια ακομη πανεμορφη πολη της Ουμπρια. 
Επηρεασμενη απο την προσφατη επισκεψη μου στην Ουμπρια (18-20 Αυγουστου υπηρχε και η γιορτη της κρεσιόντα, στο Καμπελλο, κοντα στο Σπολετο) αποφασισα να δοκιμασω να το φτιαξω. Αν και στην αρχη, παραπλανημενη απο φωτογραφιες στο ιντερνετ, νομιζα οτι ειναι ενα ειδος κεϊκ; τελικα η συσταση του ειναι περιεργη, μοιαζει πιο πολυ με ψητη κρεμα, δηλαδη φλαν, ενω η βαση του ειναι αφρατη σαν μαρεγκα, και θυμιζει πολυ το λεγομενο μαγικο γλυκο.
Η υποδοχη που της επιφυλαξαν στο σπιτι ηταν θερμοτατη, τοσο που μετα βιας ... εβγαλε την μερα!  Ειναι πανευκολη στην παρασκευη της και μαλλον διαιτητικη, αφου περιεχει λιγη ζαχαρη και καθολου λιπος.
Η υπεροχη φορμα σιλικονης, ειναι δωρο της αγαπημενης μου Ελενας. Νομιζω οτι ταιριαζει απολυτα με αυτο το γλυκακι απο την Ουμπρια, αφου, την πρωτη φορα που επισκεφτηκα τη περιοχη, πριν 15 χρονια (!), ολα τα χωραφια με τα ηλιοτροπια ηταν ανθισμενα, και οι πολεις, νομιζες οτι ηταν χαμενες μεσα σε μια κιτρινη θαλασσα!

Δοση : για 10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα : 100 gr μπισκοτακια amaretti,
                100 gr ξερα μπισκοτα (πτι-μπερ, μιραντα),
                2 γεματες κ.σ. (50 gr) αλευρι,
                2 κ.σ. (20 gr) αγλυκο κακαο,
                75 gr κουβερτουρα,   
                4 αυγα,
                100 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                500 ml φρεσκο γαλα πληρες,
                50 ml λικερ αμαρετο,
                το ξυσμα απο 1 ακερωτο λεμονι,
                ελαιολαδο για την φορμα.
για τη διακοσμηση : ζαχαρη αχνη,
                                      "σερπαντινες" απο φλουδες λεμονιου και πορτοκαλιου.
Προετοιμασια : 
Τριψτε τα μπισκοτα στο multi.
Λιωστε την σοκολατα στον μικροκυματικο.
Ανακατεψτε τα στερεα υλικα : τα τριμενα μπισκοτα, το αλευρι και το κακαο. 
Αναμειξτε τα υγρα : το γαλα, σε θερμοκρασια δωματιου, το λικερ και το ξυσμα του λεμονιου. Αν δεν εχετε αμαρετο, μπορειτε να βαλετε καποιο αλλο λικερ ή και ρουμι.
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν. Προσθεστε την λιωμενη σοκολατα και αναμειξτε.
Προσθεστε τα στερεα υλικα στους κροκους των αυγων, και αναμειξτε. Προσθεστε επειτα τα υγρα υλικα σιγα σιγα, και αναμιγνυοντας μεχρι να ενσωματωθουν. Θα παρετε ενα πολυ ρευστο μιγμα. 
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων σε μαρεγκα και ενσωματωστε τα σε 3 δοσεις στο μιγμα, αναμιγνυοντας με μια μαριζ με κινησεις απο κατω προς τα πανω.
Λαδωστε και αλευρωστε μια στρογγυλη φορμα, διαμετρου 22-24 εκ. και ριξτε μεσα το μιγμα. 
Βαλτε το γλυκο να ψηθει, σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για περιπου 1 ωρα. Για να βεβαιωθειτε οτι ειναι ετοιμο, βυθιστε στο γλυκο ενα καλαμακι απο σουβλακι, το οποιο πρεπει να βγει στεγνο. Το γλυκο δεν γινεται σαν κεϊκ, αλλα μοιαζει πιο πολυ με φλαν. 
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. Ξεφορμαρετε το και πασπαλιστε το με ζαχαρη αχνη, κατα προτιμηση μη υγροσκοπικη.
Στολιστε την κρεσιοντα με σερπαντινες απο τις φλουδες λεμονιου και πορτοκαλιου, που θα τις φτιαξετε με την βοηθεια του ειδικου εργαλειου.

* Ιανουάριος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες.


CRESCIONDA

La crescionda spoletina, è un dolce di antiche origini e tipico carnevalesco. Certo il Carnevale è ancora lontano, ma inspirata dal mio recente viaggio in Umbria (da 18 fino a 20 agosto è svolta la festa della crescionda a Campello) ho deciso di provare di prepararlo. 
A dire il vero, disorientata da certe foto che circolano per l'internet, all'inizio, pensavo che fosse una torta. Ma altro che torta, si tratta piuttosto di una crema cotta (flan), o meglio ancora, rassomiglia tanto alla torta magica. Facilissimo a prepararlo e piuttosto leggero, siccome non contiene burro, la mia famiglia lo ha accolto con entusiasmo!
Il bellissimo stampo in silicone, è regalo della mia cara Elena.

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 100 gr di amaretti,
                            100 gr di biscotti secchi (petit beurre, oro saiwa),
                            2 cucchiai colmi (50 gr) di farina,
                            2 cucchiai (20 gr) di cacao amaro,
                            75 gr di cioccolato fondente, 
                            4 uova medie,
                            100 gr di zucchero semolato,
                            1/2 lt di latte fresco intero, a temperatura ambiente,
                            50 ml di liquore amaretto di albicocche,
                            la scorza grattugiata da 1 limone non trattato,
                            olio di oliva per la tortiera.
per decorare : zucchero buccaneve,
                           julienne da scorza di limoni e arance.
Preparazione : 
Tritate finemente i biscotti secchi e gli amaretti. 
Fate fondere il cioccolato al microonde.
In una ciottola mescolate gli ingredienti solidi : biscotti tritati, farina e cacao.
Separatemente mescolate il latte a temperatura ambiente con il liquore. Se non avete l' amaretto potete utilizzare il mistrà o il rum.
Sbattete i tuolrli con lo zucchero fino a prendere una crema gonfia. Aggiungete il cioccolato fuso e mescolate.
Aggiungete gli ingredienti solidi e mescolate. Aggiungete il latte a filo e mescolate. Ne risulterà un composto molto liquido. 
Montate gli albumi a neve e incorporate al composto, a 3 riprese e mescolando con una spatola con movimenti dal basso verso l' alto.
Oliate ed infarinate una tortiera da 22-24cm. Versate il composto. 
Infornate in forno già caldo a 180°C, per un' oretta circa. Comunque, il tempo della cottura varia, così meglio fare la prova stecchino. 
Sfornate e lasciate raffreddare. 
Sformate su un vassoio da portata.
Cospargete di zucchero a velo, preferibilmete buccaneve, e decorate a piacere con julienne di agrumi.      

* Gennaio 2018 : aggirnamento del post con nuove foto                  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.