ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ "ΑΣΧΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΝΟΣΤΙΜΑ"! // BRUTTI MA BUONI


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ "ΑΣΧΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΝΟΣΤΙΜΑ"!

Οσο κι αν φαινεται αστειο, αυτο ειναι το ονομα τους, και ειναι μαλλον πιο χαριτωμενο, απο το δικο μας "ανωμαλα"! 
Τα brutti ma buoni (μπρούτι μα μπουόνι) ειναι παραδοσιακα μπισκοτακια, που προερχονται απο την Βορεια Ιταλια. Πολυ πιθανον να πρωτοεμφανιστηκαν στην περιοχη του Piemonte (Τορινο), που ειναι φημισμενη για τα φουντουκια της - ας μην ξεχναμε οτι εκει γεννηθηκε και το gianduja! Μπορει να γινουν και με αμυγδαλα ή φυστικια Αιγινης, αλλα η παραδοσιακη συνταγη θελει φουντουκακια. Η τεχνη ειναι να γινουν τραγανα μεχρι μεσα στην καρδια τους. Η γευση τους ειναι πλουσια και συνοδευουν τελεια ενα κρεμωδες λικερ, οπως το λικερ κρεμα καφε.


Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 400 gr ξεφλουδισμενη φουντουκοψιχα,
                 300 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                 1 γεματη κουταλια της σουπας ζαχαρη με αρωμα βανιλιας,
                 6 ασπραδια αυγων (180 gr περιπου),
                 1 πρεζα αλατι.
Παρασκευη : 
Βαλτε στο μπλεντερ τα 300 gr απο τα φουντουκια, μαζι με 50 gr απο την ζαχαρη και τριψτε τα πολυ ψιλα.
Τα υπολοιπα τα βαζετε παλι στο μπλεντερ, αλλα τα αφηνετε πιο χοντροκομμενα. 
Χτυπηστε τα ασπραδια με το αλατι, και προσθετοντας σταδιακα τις ζαχαρες, συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να γινουν μια σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε τα φουντουκια και ανακατεψετε τα  απαλα με μια ξυλινη κουταλα και με κινησεις απο κατω προς τα επανω, ωστε να μην ξεφουσκωσει το μιγμα.
Μεταφερετε το μιγμα σε μια κατσαρολα, βαλτε την σε χαμηλη φωτια, και ανακατευετε συνεχως για 20 λεπτα με μια ξυλινη κουταλα, μεχρι να στεγνωσει το μιγμα και να αρχισει να ξεκολλα απο τα τοιχωματα. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια.
Στρωστε μια λαμαρινα φουρνου με αντικολλητικο χαρτι, ή ελλειψει χαρτιου, την βουτυρωνετε και την αλευρωνετε. Με ενα κουταλακι, παρτε μια ποσοτητα απο το μιγμα και φτιαξτε ενα βραχακι επανω στο ταψι. Συνεχιστε μεχρι να τελειωσει το μιγμα, φροντιζοντας να αφησετε αποσταση μεταξυ τους, γιατι κατα το ψησιμο θα φουσκωσουν.
Τα ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 160°C, στις αντιστασεις. Μετα απο 20 λεπτα, ανοιξτε την πορτα του φουρνου μια χαραμαδα (βαζοντας μια ξυλινη κουταλα) και συνεχιστε το ψησιμο για ακομη 20 λεπτα, μεχρι να ροδισουν. Σβυστε τον φουρνο και αφηστε τα μεσα για ακομη 5 λεπτα, ωστε να στεγνωσουν καλα και στο εσωτερικο τους. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν επανω σε μια σχαρα. 
Διατηρουνται για αρκετες ημερες, καλα κλεισμενα σε ενα μεταλλικο ή γυαλινο σκευος. 


BRUTTI MA BUONI

Ma neanche brutti e sicuramente molto buoni!
Ottimi accompagnati da un liquore dolce e denso come la crema di liquore al caffè.


Difficoltà : media
Ingredienti : 400 gr di nocciole sbucciate,
                              300 gr di zucchero semolato,
                              1 cucchiaio colmo di zucchero vanigliato,
                              6 albumi di uova (180 gr),
                              1 pizzico di sale.
Preparazione
Tritate molto finemente 300 gr di nocciole con 50 gr di zucchero. 
Tritate grossolanemente le nocciole restanti. 
Montate gli albumi a neve ferma, con il pizzico di sale, lo zucchero vanigliato e aggiungendo poco alla volta lo zucchero semolato restante. Aggiungete le nocciole tritate e mescolate delicatemente con movimenti dal basso verso l' alto per non fare sgonfiare il composto. 
Trasferite il composto in una pentola, portatela su fuoco dolce e mescolate continuamente con un cucchiaio di legno, per 20 minuti, fino che il composto si asciughi e comincia a staccarsi dalle pareti. Ritirate dal fuoco.
Rivestite una teglia con carta forno antiaderente, o in mancanza, imburrate ed infarinatela. Prelevate un cucchiaino dall' impasto e disponetelo sulla carta da forno, formando un mucchietto. Distanziare i mucchietti d' impasto perché si gonfieranno durante la cottura in forno. 
Infornate in forno preriscaldato a 160°C, modalità statico. Trascorsi 20 minuti aprite lo sportello del forno di una fessura (mettendo un cucchiaio di legno) e lasicate cuocere per ancora 20 minuti, fino a dorare. Spegnete il forno e lasciateli per ancora 5 minuti, per asciugare bene anche da dentro. 
Sfornate e lasicateli poi a raffreddare su una gratella.
Si conservano per parecchi giorni, in un barrattolo di latta o di vetro, ben chiuso.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.