ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ // SPAGHETTI ALLO SCOGLIO


ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ

Οι ιταλοι την ονομαζουν σπαγκεττι αλο σκόλιο, δηλαδή τα "βραχια της θαλασσας ", οπως ειναι η ακριβης μεταφραση, εμεις θα την λεγαμε μακαροναδα του ψαρα. Οπως και να την πει κανεις, ειναι ακομη ενα πεντανοστιμο πιατο θαλασσινων, που ετοιμαζεται παρα πολυ γρηγορα, ειναι ελαφρυ και ιδανικο για το καλοκαιρι ... Σκεφτητε να ειστε σε μια παραλια, με ενα αχνιστο πιατο μπροστα σας και ενα ποτηρι δροσερο λευκο κρασι... Αλλα ακομη και αν την παραλια την κρυβουν οι πολυκατοικιες, παλι υπεροχο ειναι!
Σ'αυτη την θαλασσινη μακαροναδα, μπορειτε να βαλετε διαφορα μαλάκια και οστρακοδερμα (οτι μπορει δηλαδη καποιος να ψαρεψει στα βραχια!). Οι ιταλοι βαζουν επισης κατι μικρουτσικα ασπρουλιαρικα μυδακια, που τα λενε βονγκολε; αυτα τα μυδακια ειναι πεντανοστιμα, αλλα δυστυχως δεν υπαρχουν στα μερη μας.

Δοση : για 4 ατομα
Υλικα : 400 gr σπαγκετι (οχι πολυ χοντρα,Νο5),
                1/2 Kgr μυδια με το κελυφος,
                250 gr γαριδες,
                250 gr καραβιδες,
                2 καλαμαρια,
                10 ντοματινια,
                1 σκελιδα σκορδο,
                1 μικρο ασπρο κρεμμυδι,
                1 καυτερη πιπεριτσα (εναλλακτικα λιγο μπουκοβο),
                1 φλυτζανι λευκο κρασι,
                5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Πλυντε και καθαριστε καλα τα μυδια.Βαλτε τα σε ενα κατσαρολακι χωρις να προσθεσετε νερο, σκεπαστε το, βαλτε το στη φωτια και αφηστε το 5-10 λεπτα. Πεταξτε τα μυδια που δεν εχουν ανοιξει και πεταξτε μερος απο τα κελυφη (αν τα κρατησετε ολα, μαλλον εμποδιζουν μεσα στο πιατο!). Επισης φυλαξτε και το ζουμακι τους. 
Πλυντε τις γαριδες και τις καραβιδες, αφαιρεστε τα μουστακια τους και το εντερακι. 
Προτιμηστε τα πραγματικα καλαμαρια απο τα θραψαλα; καθαριστε τα και κοψτε τα σε ροδελες. Μπορειτε βεβαια να χρησιμοποιησετε και ετοιμα καθαρισμενα θαλασσινα, αλλα η γευση του φρεσκου δεν συγκρινεται! 
Πλυντε και καθαριστε τις ντοματουλες και κοψτε τες στα δυο. 
Επειδη αυτο το πιατο γινεται γρηγορα και πρεπει να σερβιριστει αμεσως, ταυτοχρονα βαλτε και τα μακαρονια να βραζουν σε μπολικο αλατισμενο νερο. Προσοχη, τα μακαρονια θα τα βγαλετε 1-2 λεπτα πριν ειναι ετοιμα, γιατι το βρασιμο τους θα ολοκληρωθει μαζι με τα υπολοιπα υλικα. 
Σε μια σοτεζα, βαλτε το λαδι και σοταρετε το σκορδο, την πιπεριτσα και το κρεμμυδι, ψιλοκομμενο. Προσθετε τα καλαμαρια και σοταρετε τα για λιγα λεπτα. Προσθεστε τις γαριδες και τις καραβιδες, σοταρετε επισης, και μολις αλλαξουν χρωμα, σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε τα μυδια, το ζουμακι τους και τις ντοματες. Αλατιστε και πιπερωστε και αφηστε να βρασουν για 5 λεπτα. 
Προσθεστε τα σπαγκετι, αφου τα σουρωσετε, σβυστε την φωτια, και αφηστε τα να σταθουν για 5 λεπτα. 
Σερβιρετε αμεσως, πασπαλισμενα με λιγο ψιλοκομμενο μαϊντανο.


SPAGHETTI ALLO SCOGLIO 

Una spaghettata leggera e saporita, che porta tutto il sapore del mare a tavola! E ideale per un veloce pasto estivo.

Dosi : per 4 persone
Ingredienti : 400 gr di spaghetti,
                             1/2 Kgr di cozze,
                             250 gr di mazzancolle,
                             250 gr di scampi,
                             2 calamari,
                            10 pomodorini (perferibilmente San Marzano),
                            1 spicchio d'aglio,
                            1 piccola cipolla,
                            1 peperoncino piccante,
                            1 tazza di vino bianco,
                            5 cucchiai di olio di oliva,
                            sale e pepe.
Preprazione :  
Lavate e pulite bene le cozze. Mettetele in un pentolino senza aggiungere acqua, coprite con il coperchio, portatele sul fuoco, e lasciatele 5-10 minuti; eliminate quelle che non sono state dischiuse, eliminate anche parte dei gusci (perchè ingombrano nel piatto!) e tenete a parte anche il loro sughetto. 
Lavate le mazzancolle e gli scampi ed eliminate le loro "antenne" e il budellino. 
Lavate e pulite i calamari, e tagliateli a rondelle. 
Lavate, mondate i pomodori e tagliateli a metà. 
Questo piatto si prepara velocemente e deve pure essere mangiato subito; così contemporaneamente mettete pure gli spaghetti a cucere; attenzione : ritirate gli spaghetti qualche minuto prima la fine cottura, perchè si cuocerano ulterioremente insieme agli altri ingredienti. 
In un tegame capiente, mettete l'olio e fate rosolare l'aglio, il peperoncino e la cipolla trittata, a fuoco vivace. Aggiungete i calamari, saltateli per qualche minuto e poi aggiungete i gamberi e gli scampi. Appena cambino colore, sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool, aggiungete i pomodori, le cozze e il loro sughetto. Salate e pepate e lasciate cuocere per 5 minuti. 
A questo punto, scolate gli spaghetti e versateli nella padella. Spegnete il fuoco, e lasciateli stare per 2-3 minuti. 
Servite subito, magari cospargendo un po' di prezzemolo tritato.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.