ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΕ ΜΕ ΓΑΜΠΑΡΗ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ // LINGUINE AI GAMBERETTI E ZUCCHINE


ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΕ ΜΕ ΓΑΜΠΑΡΗ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Ενα μαλλον καλοκαιρινο πιατο, δροσερο και ελαφρυ, που παρασκευαζεται πολυ γρηγορα. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ετοιμη, κατεψυγμενη γαριδουλα.
Χρησιμοποιησα φρεσκες λινγουινε που εφτιαξα μονη μου. Αποφασισα ομως να μην γραψω την συνταγη, καθως για την μορφοποιηση τους, χρησιμοποιησα το ειδικο εξαρτημα της σουπερ κουζινομηχανης μου, οποτε νομιζω οτι δεν εχει και πολυ νοημα να δωσω οδηγιες για το πως φτιαχνονται, για οσους δεν το διαθετουν.

Υλικα : 400 gr φρεσκα μακαρονια (εδω λινγκουινε),
               300 gr φρεσκα μικρα κολοκυθακια με το ανθος,
               1/2 kg γαμπαρη (οχι παρα πολυ ψιλη),
               1/2 κρεμμυδι κιτρινο, 
               120 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
               ζωμο απο οστρακοδερμα,
               4 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
               3/4 φλυτζανιου λευκο κρασι,
               1 φακελλακι κροκο Κοζανης σε σκονη (0,25 gr), 
               φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι,
               αλατι.
Παρασκευη : 
Πλυντε και καθαριστε την γαμπαρη, αλλα μην πεταξετε τα κελυφη. Σε μια κατσαρολα, βαλτε 1,5 lt νερο και τα κελυφη απο την γαμπαρη. Αφηστε το να βρασει για ενα τεταρτακι, αφαιρεστε τα κελυφη και σουρωστε τον ζωμο.  
Σε μια σωτεζα, ριχνετε το λαδι και ροδιζετε το κρεμμυδι. Προσθεστε τη γαμπαρη και την σωταρετε για λιγα λεπτα. Σβυστε με το κρασι, αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε τα κολοκυθακια, κομμενα σε λεπτες ροδελλες, και τα ανθη τους. Σωταρετε για 2-3 λεπτα, προσθεστε 1 κουταλα ζωμο, τον κροκο, πιπερι και αλατι. Αφηστε τα να  σιγοβρασουν για λιγα λεπτα. Προσοχη μην τα παραβρασετε, πρεπει να μην ειναι ωμα βεβαια, αλλα να ειναι τραγανα. Κατεβαστε την σωτεζα απο το ματι, προσθεστε την κρεμα γαλακτος, και ξαναβαλτε την στο ματι για 2-3 λεπτα. 
Στο εν τω μεταξυ, βραστε τις λινγουινε σε αφθονο αλατιμενο νερο, αλ ντεντε. Στραγγιξτε τες και ριξτε τες στην σωτεζα με την σαλτσα. Ανακατεψτε με προσοχη, αφηστε μερικα λεπτα να δεσουν τα αρωματα, και σερβιρετε αμεσως με φρεσκοτριμμενο πιπερι.

Τον ζωμο που σας περισεψε, μπορειτε να τον καταψυξετε και να τον χρησιμοποιησετε σε καποια αλλη συνταγη.


LINGUINE AI GAMBERETTI E ZUCCHINE

Una ricetta piuttosto estiva. Un piatto fresco e leggero.
L'ho preparato con pasta fresca, fatta a casa, ma non riporto la ricetta per la pasta, siccome, avendola  preparato con l'aiuto dell'apposito attrezzo della planetaria,  non avrebbe senso per tutti quanti non lo dispongono.

Ingredienti : 400 gr di pasta fresca all'uovo lunga (qui linguine),
                            300 gr di zucchine piccoline col fiore,
                            1/2 kg di gamberetti,
                            1/2 cipolla bianca tritata, 
                            120 ml di panna fresca,
                            brodo di crostacei,
                            4 cucchiai di olio di oliva,
                            3/4 di tazza vino bianco,
                            1 bustina di zafferano da Kozani* in polvere (0,25gr), 
                            pepe macinato,
                            sale.
Preparazione : 
Lavate i gamberetti, sgusciateli e tenete le carcasse a parte. 
Per preparare il brodo : mettete le carcasse in una pentola, aggiungete 1,5 lt di acqua, e portate ad ebollizione. Lasciate cuocere per un quarto d'ora, eliminate le carcasse e filtrate il brodo ottenuto. 
In una padella capiente, mettete l'olio e fate imbiondire la cipolla, aggiungete i gamberetti e saltateli per alcuni minuti. Sfumate con il vino, lasciate evaporare l'alcool e aggiungete le zucchine, tagliate a sottili rondelle, e i loro fiori. Saltate per alcuni minuti e aggiungete 1 mestolo di brodo, lo zafferano, pepe e sale a piacere. Lasciate cuocere per qualche minuto a fuoco moderato (non cuocerle troppo, sia i gamberetti che le zucchine, devono risultate cotte si, ma anche croccanti). Ritirate la padella dal fuoco, aggiungete la panna, e riportate sul fuoco per un paio di minuti. 
Nel frattempo, cuocete al dente le linguine in abbondante acqua salata  e scolate. Versatele nella padella, e fatele saltare insieme agli altri ingredienti. Servite subito, cospargendo di pepe macinato al momento.

* Lo zafferano che viene coltivato a Kozàni, nella provincia di Macedonia dell'ovest, e famoso per la sua ottima qualità.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.