ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΑΛΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ // SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA


ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΑΛΑ ΠΟΥΤΑΝΈΣΚΑ

Μια απο τις πιο νοστιμες μακαροναδες, που ετοιμαζεται πολυ ευκολα μεσα σε ενα τεταρτακι...
Και ναι, το πουτανεσκα, σημαινει αυτο που φανταζεστε... Απο που κολλησε αυτο, το οχι και τοσο κομψο, ονομα σ'αυτη τη νοστιμη σαλτσα για μακαρονια? Υπαρχουν διαφορες εκδοχες. Ολες συγκλινουν στο οτι τα ... βαφτισια γινανε στη Ναπολη. Καποιοι ισχυριζονται, οτι ηταν ενα πιατο που σερβιρε στους πελατες του, ο ιδιοκτητης ενος απο τα σπιτια με το κοκκινο φωτακι, στην Ισπανικη Συνοικια; ηταν η ευκολη και γρηγορη λυση, ενα νοστιμο πιατο για να τους κοψει την πεινα και να τους ευχαριστησει. Αλλη εκδοχη ειναι οτι δημιουργηθηκε γυρω στο '50, απο εναν "μαγο" της κουζινας, τον Sandro Petti, που αυτοσχεδιαζοντας, εφτιαξε απο το τιποτα αυτη τη νοστιμη σαλτσα. Οπως διηγειται ο ιδιος, ενα βραδυ, πανω στην ωρα που εκλεινε το μαγαζι, εφτασε μια παρεα απο πεινασμενους πελατες, που επεμεναν να φανε, αν και ο ιδιος τους προειδοποιησε οτι δεν ειχε μεινει τιποτα σπουδαιο στην κουζινα. Ετσι του ειπαν να φτιαξει μια "puttanata", κατι, οτιδηποτε, με οτι βρει στην κουζινα... Αυτη η "puttanata" ειχε τοση επιτυχια, που εγινε ενα απο τα πιο γνωστα πιατα της ιταλικης κουζινας, διεθνως.

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 400 gr σπαγκεττι Νο5,
                6 φιλετα αντζουγιας σε λαδι,
                1-2 σκελιδες σκορδο,
                1 γεματη κ.σ. καππαρη σε αλμη,
                100 gr μαυρες ελιες χωρις το κουκουτσι,
                2 γεματες κ.σ. ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                1 καυτερο πιπερακι,
                2 φλ. πασσατα ντοματας,
                5 κ.σ. ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                αλατι και πιπερι φρεκοτριμμενο.
Παρασκευη : 
Αφαιρεστε τα κουκουτσια απο τις ελιες και αν θελετε κοψτε τες σε ροδελλες.
Σε μια ευρυχωρη σωτεζα, βαλτε το λαδι και σωταρετε τα φιλετα της αντσουγιας μεχρι να διαλυθουν. Προσθεστε το σκοδρο, και το καυτερο πιπερακι, αφου πρωτα τα εχετε τσακισει, και την κάππαρη και σωτάρετε για 1-2 λεπτα. Προσθετετε τις ελιες και τελος την ντοματα, λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερι και αλατι (δοκιμαστε πριν ριξετε το αλατι, γιατι τα υλικα σας περιεχουν ηδη). Αφηστε να σιγοβρασει για 5 λεπτα, και πριν το κατεβασετε απο τη φωτια, ριξτε και τον μαϊντανο. 
Στο εν τω μεταξυ, βαλτε τα μακαρονια να βρασουν σε αφθονο αλατισμενο νερο. Μολις γινουν αλ ντεντε, στραγγιστε τα, ριξτε τα μεσα στη σωτεζα με τη σαλτσα και αναμειξτε. Αφηστε τα να σταθουν 10 λεπτα να νοστιμισουν.
Σερβιρετε αμεσως με λιγο εξτρα ψιλοκομμενο μαϊντανο.


SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Una delle spaghettate più veloci da pareparare e più saprote che esistano! Un piatto che le sue origini si rintracciano in Lazio e in Campania.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 gr di spaghetti,
                             6 filetti di alici sottolio,
                             1-2 spicchi d'aglio,
                             1 cucchiaio colmo di capperi in salamoia,
                             100 gr di olive nere denocciolate,
                             2 cucchiai colmi di prezzemolo tritato,
                             1 peperoncino piccante,
                             2 tazze di passata di pomodoro,
                             5 cucchiai di olio di oliva,
                             sale e pepe macinato al momento.
Preparazione : 
Denocciolate le olive e se volete tagliatele a rondelle. 
In una padella mettete l'olio, e fate soffrigere le alici fino a disarsi. Aggiungete il peperoncino e l'aglio schiacciati e le capperi e saltate per un paio di minuti. Aggiungete le olive ed infine anche la passata di pomodoro. Pepate a piacere e aggiustate di sale. Lasciate cuocere per 5 minuti a fuoco dolce, e poco prima di ritirare dal fuoco, aggiungete il prezzemolo tritato. 
Nel frattempo, fate cuocere gli spaghetti al dente, in abbondante acqua salata. Scolateli e versateli nella padella col sugo e mescolate. Lasciate riposare per 10 minuti per insaporirsi.
Cospargete con prezzemolo tritato e servite subito!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.