ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ // SAVOIARDI


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ

Τα μπισκοτα σαβαγιάρ, αν και το ονομα ακουγεται γαλλικο, παρ'ολα αυτα εχουν ιταλικη καταγωγη. Δημιουργηθηκαν τον 15ο αιωνα, στην αυλη των Savoia (περιοχη Πιεμοντε - Τορινο) κατα την διαρκεια της επισκεψης του βασιλια της Γαλλιας. 
Τα σαβαγιαρ, ειναι ελαφρια, τριφτα, με υφη σαν σφουγγαρι. Συνηθως χρησιμοποιουνται στα γλυκα, αντικαθιστωντας το παντεσπανι, οπως στο tiramisu, την charlotte και την zuppa inglese. Οι αγγλοφωνοι, τα ονομαζουν lady finger, λογω του σχηματος τους, οι δε γαλλοι biscuits à la cuillère ή boudoirs.

Δοση : περιπου 50 μπισκοτα
Υλικα : 6 κροκους (120 gr), 

                6 ασπραδια (180 gr),
                75 gr αλευρι μαλακο,
                75 gr corn four, 
                150 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                1 βανιλινη ή ξυσμα λεμονιου,
                1 πρεζα αλατι.  
για το ψησιμο : κρυσταλλικη ζαχαρη,
                             ζαχαρη αχνη.  
Παρασκευη : 
Τα αυγα θα πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου. 
Χτυπηστε τους κροκους με το 1/3 απο ζαχαρη, το αλατι και την βανιλινη, μεχρι να ασπρισουν. 
Χτυπηστε τα ασπραδια ριχνοντας σταδιακα την υπολοιπη ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. 
Αναμειξτε τα δυο μιγματα, με απαλες κινησεις και με την βοηθεια μιας μαριζ. 
Προσθεστε το αλευρι και το corn flour, κοσκινισμενα, ανακατευοντας μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μειγμα. Το μιγμα πρεπει να στεκεται. 
Αν δεν διαθετετε τις ειδικες φορμιτσες, στρωστε με αντικολλητικο χαρτι φουρνου μια λαμαρινα. Με την βοηθεια ενος κορνε με ισια μυτη, σχηματιστε με το μιγμα μπαστουνακια μηκους 10 εκ. Φροντιστε να αφησετε μεταξυ τους αποσταση, για να μην κολλησουν κατα το ψησιμο. 
Ανακατεψτε τις δυο ζαχαρες σε ισες ποσοτητες και πασπαλιστε τα σαβαγιαρ. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 12 λεπτα. Μολις ειναι ετοιμα, σβυστε τον φουρνο, μισανοιξτε την πορτα και αφηστε τα 5-10 λεπτα να στεγνωσουν. 
Αφηστε τα να κρυωσουν τελειως πριν τα χρησιμοποιησετε. 
Διατηρουνται για αρκετο καιρο, μεσα σε μεταλλικο κουτι για μπισκοτα, προφυλαγμενα απο την υγρασια. 

* Δεκεμβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες




SAVOIARDI

I savoiardi, buoni anche da mangiare come biscotti, ma sopratutto indispensabili in tante ricette dolci, come il tiramisù, la zuppa inglese e la charlotte. Fatti a casa sono sempre più saporiti! 

Dosi : 50 biscotti
Ingredienti : 6 tuorli di uova (120 gr),
                            6 albumi di uova (180 gr),
                            75 gr di farina 00,
                            75 gr di fecola di patate, 
                            150 gr di zucchero semolato,
                            1 vanillina o scorza di limone grattugiata,
                            1 pizzico di sale.  
per la finitura : zucchero semolato,
                              zucchero a velo.                 
Preparazione : 
Sbattete i tuorli con 1/3 dello zucchero, il sale e la vanillina, fino ad ottenere una crema chiara e spumosa. 
Montate gli albumi con lo zucchero rimasto, a neve fermissima. 
Incorporate delicatamente e lentamente il composto di albumi a quello di tuorli, con l'aiuto di una spatola di gomma. Unite al composto la farina e la maizena setacciate, sempre mescolando delicatamente fino ad amalgamarle perfettamente. 
Se non diponete gli appositi stampini per savoiardi, foderate una leccarda con carta da forno antiaderente. Con l'aiuto di un sac à poche formate con l'impasto, dei bastoncini lunghi ca 10 cm. Fate attenzione a lasciare almeno 3 cm di spazio tra di loro. 
Mescolate lo zucchero semolato con lo zucchero a velo, e spolverizzate delicatemente i savoiardi. 
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 12 minuti ca. Quando saranno pronti, spegnete il forno, aprite lo sportello a fessura e lasciateli 5-10 minuti per asciugare.
Utilizzate i savoiardi dopo che siano raffreddati completamente. 
Si conservano per parecchio tempo, chiusi entro una scatola per biscotti.

* dicembre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.