ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // TORTA ALLE NOCI SCIROPPATA, RICOPERTA DI CIOCCOLATO


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Παραγγελια για τον Δ....
Νοστιμο, αφρατο και μαλλον ελαφρυ, αφου δεν εχει καθολου βουτυρο.

Υλικα :  10 αυγα,
                 1 φλυτζανι ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, ακατεργαστη,
                 2 φλυτζανια καρυδοψυχα τριμμενη,
                 1 φλυτζανι φρυγανια τριμμενη,
                 1  baking powder (20gr ),
                 1 κουταλακι κανελα σε σκονη,
                 1 πρεζα αλατι,  
                 1 πορτοκαλι ακερωτο, την φλουδα τριμμενη,
                 1 ποτηρακι nocino (λικερ απο καρυδι).
για το σιροπι : 1 φλυτζανι μελι,
                           1/2 φλυτζανι ζαχαρη,
                           2 φλυτζανια νερο,
                           1 σφηνακι nocino,
                           1 λεμονι, τον χυμο.
για την επικαλυψη : 200gr κουβερτουρα,
                                      1 σφηνακι nocino,
                                      1 σφηνακι νερο.
για το ταψι : βουτυρο,
                         φρυγανια τριμμενη.
για το στολισμα : καρυδοψχα τριμμενη.
Εκτελεση : 
Ετοιμαζουμε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι βαζουμε ολα τα υλικα, βραζουμε για λιγα λεπτα, μεχρι να λιωσει εντελως η ζαχαρη και αφηνουμε να κρυωσει. 
 Χωριζουμε τους κροκους απο τα ασπραδια των αυγων. Χτυπαμε τους κροκους με την ζαχαρη, πολυ καλα, μεχρι να φουσκωσουν. Χτυπαμε τα ασπραδια με το αλατι σε σφιχτη μαρεγκα. Σε ενα σκευος βαζουμε το μιγμα των κροκων και προσθετουμε τα καρυδια, την φρυγανια, την κανελα, τη φλουδα του πορτοκαλιου, το nocino και το baking. Ανακατευουμε καλα. Προσθετουμε σιγα σιγα και την μαρεγκα, ανακατευοντας απαλα με μια σπατουλα η ξυλινη κουταλα. 
Βουτυρωνουμε το ταψι μας και πασπαλιζουμε με φρυγανια. Στρωνουμε το μιγμα στο ταψι. 
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180°C για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να παρει ενα ωραιο χρυσο χρωμα. 
Μολις το βγαλουμε απο τον φουρνο το περιχυνουμε με το σιροπι. Καλυτερα να μην ριξουμε το σιροπι ολο μαζι, αλλα με μια κουταλα να βρεξουμε καλα ολη την επιφανεια, για να παει παντου. 
Το αφηνουμε να ποτισει, και στο εν τω μεταξυ ετοιμαζουμε το γλασο. Σε μπαιν μαρι, λυωνουμε την σοκολατα, και ριχνουμε το nocino και το νερο. Με τη βοηθεια μιας σπατουλας απλωνουμε το γλασο στην επιφανεια. Πασπαλιζουμε με τριμμενο καρυδι.


TORTA ALLE NOCI SCIROPPATA, RICOPERTA DI CIOCCOLATO

Saporita e leggera abbastanza, siccome non contiene burro, con un tocco di golosità : la glassa di cioccolato!

Ingredienti : 10 uova,
                            1 tazza di zucchero di canna grezzo,   
                            1 tazza di pangrattato,
                            2 tazze di noci tritate grossolanemente,
                            1 bustina (20gr) di lievito chimico in polvere,
                            1 cucchiaino di cannella in polvere,
                            1 pizzico di sale,
                       da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata,
                            1 biccherino di nocino.
per lo sciroppo : 1 tazza di miele,
                               1/2 tazza di zucchero
                               2 tazze di acqua,
                          da 1 limone, il succo,
                               1 biccherino di nocino.
per la copertura : 200 gr di cioccolato fondente,
                                  1 biccherino di nocino,
                                  1 biccherino di acqua.
per lo stampo : un po' di burro,
                              pangrattato.
per la decorazione : noci tritate.
Preparazione : 
Preparate lo sciroppo : in un pentolino mettete tutti gli ingredienti e lasciate bollire per qualche minuto, fino che lo zucchero si scogli completamente. Laciatelo raffreddare. 
Nella planetaria, mettete i tuorli  con lo zucchero e sbattete bene, fino ad ottenere un composto bello spumoso. Montate gli albumi con un pizzico di sale, a neve ferma.  In un recipiente mettete i composto dei tuorli, e incorporate il nocino, il pangrattato, le noci tritate, il lievito, la cannela e la scorza dell' arancia grattugiata. Amalgamate bene. Aggiungete anche gli albumi, amalgamando delicatemente con l'aiuto di una spatola o un mestolo di legno, con movimenti dal basso verso l'alto. Versate il composto in uno stampo imurato e cospraso di pangattato. 
Infornate a forno preriscaldato ai 180°C per ca 20 minuti, e lasciate cuocere fino che la torta prenda un colore bello dorato. 
Appena sfornata, irroratela con lo sciroppo tiepido; meglio aggiungero piano piano su tutta la superficie della torta, per farla bagnare bene. Lasciatela riposare per un quarto d'ora, e nel frattempo preparate la glassa di cioccolato. 
Fate sciogliere il cioccolato in bagnomaria, e aggiungete il nocino e l'acqua. Versate la glassa sulla torta e con una spatola spalmate su tuta la superficie. Decorate con le noci tritate.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.