ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΥΠΕΡΟΧΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΛΙΝΤ // TORTA LINDT

 

ΥΠΕΡΟΧΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΛΙΝΤ

Torta Lindt, μια εξαιρετική τάρτα σοκολάτας, συνταγή που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε και που πριν μερικά χρόνια ήταν viral σε ομάδες του facebook, site και blog μαγειρικής στην Ιταλία. 
Αποτελείται από ένα μαλακό και αφράτο σοκολατένιο μπισκότο που λιώνει στο στόμα, το οποίο γαρνίρεται με πλούσια σκολατένια γκανάς. Την ονομασία του την πήρε από την γνωστή, κορυφαία μάρκα σοκολάτας Lindt, αλλά ίσως την συναντήσετε και με την ονομασία άλλης δημοφιλούς φίρμας σοκολάτας στην Ιταλία, όπως Perugina ή Novi, ενώ πολλοί την φτιάχνουν και με τα σοκολατένια αυγά, τα οποία κλασσικά πάντα περισσεύουν στους ιταλούς το Πάσχα! 
Συνταγούλα πανεύκολη, που ετοιμάζεται γρήγορα και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου! Βασικό εργαλείο για να την παρασκευάσετε, η "έξυπνη" φόρμα για τάρτες, η οποία δημιουργεί μία εσοχή στο μπισκότο της βάσης, όπου έρχεται και γεμίζει με την κρέμα της επικάλυψης. 
Μπορείτε να την σερβίρετε ως έχει ή να της δώσετε πιό εντυπωσιακή εμφάνιση, διακοσμώντας την με σταγόνες σοκολάτας, ροζέτες κρέμας σαντιγί, γλασαρισμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα ή κας κας.
Ετοιμάστε την απο την προηγουμενη ημέρα και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο, γίνεται ακόμη πιο απολαυστική!
Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 5 μέρες. 
Μπορείτε να την καταψύξετε.

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το μπισκότο (βάση) : 100 gr κουβερτούρα 55% κακάο,
                                              50 gr βούτυρο,
                                              3 αυγά,
                                              150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                              100 gr αλεύρι γοχ.,
                                              1 κοφτό κ.γ. baking powder.
για την γκανάς σοκολάτας Lindt : 150 gr σοκολάτα γάλακτος  (κατά προτίμηση Lindt),
                                                               50 gr κουβερτούρα (κατά προτίμηση Lindt),
                                                               200 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,  
                                                               30 gr βούτυρο.
για την διακόσμηση : χρωματιστό κας κας.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από την βάση : λιώστε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε μπαιν-μαρί, και αφήστε το μείγμα να χλιαρίνει. 
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το baking.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε εναλλάξ την λιωμένη σοκολάτα και το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Θα χρειαστήτε μία φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 28 εκ. Βουτυρώστε την καλά. πασπαλίστε με λίγο αλευράκι και ρίξτε μέσα το μείγμα της βάσης.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C, στις αντιστάσεις, για περίπου μισή ωρίτσα.
Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, βγάλτε την βάση απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάστε την γκανάς της επικάλυψης. Βάλτε μέσα σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τις σοκολάτες και το βούτυρο, και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήστε την γκανάς να κρυώσει τελείως, αλλα να μην πήξει, να είναι ακόμη παχύρρευστη, ώστε να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε. 
Αναποδογυρίστε την βάση της τάρτας μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Ρίξτε απο επάνω την γκανάς σοκολάτας. Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Μπορείτε να γαρνίρετε με ροζέτες σαντιγί, σταγόνες σοκολάτας, γλασαρισμένα φρούτα ή χρωματιστό κας κας αστεράκι, όπως έκανα εγώ! 




TORTA LINDT

La famosa torta Lindt, l' ho scoperta solo recentemente, ma qualche anno fa era una ricetta diffusissima, un vero tormentone del web! Ricetta facile, veloce e golosissima, base morbida al cioccolato fondente e crema al cioccolato al latte Lindor è sicuramente la torta più scioglievole del mondo! Un vero paradiso di sapore per gli amanti del cioccolato, godurioso e allo stesso tempo delicato, perfetto da servire come dessert di fine pasto.
Anche se la torta prende il suo nome dal cioccolato Lindor, certo potete prepararla anche con cioccolato di altra marca! Indispensabile per la sua preparazione il cosiddetto stampo furbo per crostate, cioè quello con la scanalatura.
Ultimo consiglio di farla il giorno prima perché con il riposo la crema si fonde con la base, acquista la giusta consistenza e  diventa ancora più buona! 
Si conserva nel frigo per 5 giorni.
Adatta per il congelamento.
 
Dosi : per 10 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la base : 100 gr cioccolato fondente a 55% cacao,
                        50 gr burro,
                        3 uova,
                        150 gr zucchero semolato,
                        100 gr farina 00,
                        1 cucchiaino raso di baking powder.
per la glassa (ganache) : 150 gr cioccolato al latte (preferibilmente Lindt),
                                               50 gr cioccolato fondente (preferibilmente Lindt),
                                               200 gr panna a 35% grassi,
                                               30 gr burro.
per la decorazione : codetta colorata.
Preparazione : 
Si comincia dalla base : fate sciogliere il cioccolato fondente col burro, al microonde o a bagnomaria, e lasciate intiepidire. 
Setacciate la farina con il lievito.
Con le fruste o nella planetaria, montate le uova con lo zucchero per 10 minuti, finché verranno spumosi. Aggiungete alternando il cioccolato fuso e la farina, e mescolate fino ad ottenere un composto liscio e omogeneo.
Imburrate ed infarinate uno stampo furbo per crostate (quello con la scanalatura) da 28 cm. Versate il composto nello stampo e infornate a 160°C, modalità statico, per circa 30 minuti.
Fate la prova stecchino, sfornate e lasciate raffreddare. 
Preparate la ganache. Mettete in un pentolino la panna, il burro, il cioccolato al latte e quello fondente e portate su fuoco medio. Mescolate con cura fino a prendere una glassa liscia. Lasciate raffreddare, mescolando ogni tanto, per non formare la crosta. La glassa deve essere ancora fluida per poter utilizzarla.
Rovesciate la base su un vassoio da portata. Versate sopra la glassa, in modo da riempire completamente la scanalatura. Mettete in frigo per almeno un paio d'ore.
Potete decorare con fiocchi di panna montata, gocce di cioccolato, canditi o codetta colorata, come ho fatto io!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.