ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ - ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΗ! // TORTA DI MELE SENZA IMPASTO

 

Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ - ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΗ!

Αρχικά την δοκίμασα από περιέργεια, καθώς ο τρόπος παρασκευής της είναι εντελώς ανορθόδοξος! Μηλόπιτα χωρίς ζύμη, χωρίς να αναμείξετε τα υλικά, χωρίς αυγά,  με ελάχιστα λιπαρά, που θα την ετοιμάσετε μέσα σε 15 λεπτά, και θα την ψήσετε για μία ωρίτσα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα! 
Η συνταγή είναι της Natalia Castellani και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αρκετά τον τελευταίο καιρό, καθώς έγινε γνωστή μέσα απο τηλεοπτική εκπομπή της RAI, πριν απο περίπου 1 μήνα. Η Castellani, έγραψε στο blog της Tempo di cottura ότι είδε την συνταγή αρχικά στο you tube και έπειτα σε γερμανικό περιοδικό μαγειρικής, την δοκίμασε και την κατέγραψε με τις αλλαγές που έκανε στην αρχική συνταγή. 
Οι δικές μου παρατηρήσεις στην συνταγή :
- αν δεν βρείτε μπισκότα αμαρέτι (τα οποία παρεμπιπτόντως ταιριάζουν τέλεια με τα μήλα!) μπορείτε να βάλετε πτι-μπερ
- δεν είναι απαραίτητο να βάλετε το κίτρινο αλεύρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι γοχ
- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική ζάχαρη, επειδή την πρώτη φορά που έφτιαξα την συνταγή, έμεινα με την εντύπωση ότι δεν είχε λιώσει καλά, την επόμενη προτίμησα να βάλω ζάχαρη άχνη
- η μαρμελάδα βερύκοκο δένει καλύτερα με τα αμαρέτι και τα μήλα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη ανοιχτόχρωμη μαρμελάδα
- την συνταγή σας την παρουσιάζω στην πιο λιτή μορφή της, μπορείτε να προσθέσετε στην επιφάνεια του γλυκού (πριν το ψήσετε) φιλέ αμυγδάλου ή ολόκληρα αμύγδαλα
- επειδή το γλυκό περιέχει μεγάλη ποσότητα φρούτου καλό θα είναι να το διατηρήσετε στο ψυγείο και να το καταναλώσετε μέσα σε 3 μέρες, το πολύ ...

Δόση : 12 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 60 gr μπισκοτάκια amaretti,
                180 gr αλεύρι γοχ.,
                180 gr αλεύρι από σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                180 gr ζάχαρη άχνη,
                16 gr baking powder,
                5 μήλα golden,
                1 λεμόνι ,
                240 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                40 gr βούτυρο.
για το σερβίρισμα : 2 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο.
Προετοιμασία :
Τρίψτε τα αμαρέτι στο multi, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίστε τα αλεύρια, προσθέστε τα υπόλοιπα στερεά υλικά της συνταγής (αμαρέτι, ζάχαρη, baking) και αναμείξτε. Χωρίστε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη; για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να το ζυγίσετε (616 γρ / 4 = 155 γρ) ή να το μοιράσετε σε 4 μπολάκια κουταλιά κουταλιά. 
Καθαρίστε τα μήλα και περάστε τα από τον τρίφτη. Ραντίστε τα με τον χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν. Χωρίστε σε 3 ίσα μέρη.
Βουτυρώστε καλά μία φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 22-24 εκ. 
Σκορπίστε τον πάτο 1/4 από το μείγμα των στερεών και ισιώστε την επιφάνεια. Καλύψτε με το 1/3 από τα μήλα και ισιώστε επίσης. Συνεχίστε εναλλάξ με τις υπόλοιπες ποσότητες υλικών. 
Με την ράχη ενός κουταλιού ισιώστε την επιφάνεια του γλυκού, χωρίς να πιέζετε πολύ και τρυπήστε παντού με ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
Ζεστάνετε το γάλα μαζί με το βούτυρο στον μικροκυματικό ή μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίξτε το μείγμα κουταλιά - κουταλιά επάνω στην μηλόπιτα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C,στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Βγάλτε την μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
Αναμείξτε την μαρμελάδα με 1 κουταλιά νερό και με ένα πινέλο αλείψτε όλη την επιφάνεια της μηλόπιτας.

Καλή σας όρεξη!



TORTA DI MELE SENZA IMPASTO

Torta di mele senza impasto, da una ricetta di Natalia Castellani. Ho deciso di prepararla piuttosto per curiosità, per l' insolito modo della composizione degli ingredienti : senza impastare, senza mescolare, semplicemente altrenanto strati di ingredienti solidi con le mele grattugiate ed il tutto poi bagnato con gli ingredienti liquidi. Ricetta senza uova e con pochissimi grassi, ma saporita e si sciglie in bocca! 
La ricetta originale potete vederla nel blog della Castellani (Tempo di cottura) con le modifiche che ha apportato lei alla ricetta originale, pescata in un canale dello you tube.
Le mie note sulla ricetta :
- se non disponete gli amaretti, potete utilizzare dei biscotti secchi 
- se non disponete la semola rimacinata potete tranquillamente utilizzase solo la farina 0
- ho preferito mettere lo zucchero avelo, perchè la prima volta che ho preparato questa torta, avevo la sensazione che non è sciolto bene
- la confettura di albiocche era perfetta ma potete utilizzare anche qualche altra confettura chiara
- la ricetta la presento in una versione semplice, potete arricchire con le mandorle alla lamelle  alla superficie della torta (messe prima di cottura) 
- siccome la torta contiene una grande quantità di mele, meglio conservarla nel frigo e consumarla nel giro di 3 giorni, al massimo!

Dosi : 12 porzioni
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 60 g di amaretti, 
                            180 g di farina 0,
                            180 g di semola rimacinata, 
                            180 g di zucchero a velo, 
                            16 gr di lievito per dolci, 
                            5 mele golden, 
                            1 limone,  
                            240 ml di latte fresco intero, 
                            40 g di burro.
per la finitura : 2 cucchiai di confettura di albicocche. 
Preparazione : 
Frullate gli amaretti finemente fino a ridurli in polvere. 
Settecciate le farine con il lievito entro una ciotola capiente, aggiungete lo zucchero a velo e la polvere di amaretti e mescolate bene. Suddividete il composto in 4 parti uguali; potete pesare il composto e poi dividerlo (616 gr tot / 4 = 155 gr) o distribuirlo a cucciaiate in 4 ciotoline.
Pelate le mele e grattugiatele con una grattugia a fori grossi. Aggiungete la zeste di limone e irrorate con il succo di limone, per evitare che si anneriscano.
Imburrate ed infarinate una tortiera d 24 cm, o copritela con della carta forno.
Distribuite sul fondo il primo quarto dal composto delle polveri. Distribuite sopra 1/3 delle mele grattugiate. Continuate allo stesso modo con il resto degli ingredienti. Si formano così 4 strati dal composto delle polveri, alternati con 3 strati di mele grattugiate. 
Livellate con un cucchiaio, senza pressare e bucherellate la torta con uno stecco da spiedino. 
Al microonde o in un pentolino scaldate il latte con il burro, fino a sciogliere quest’ultimo e versatelo sopra la torta a cucchiaiate.
Infonate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 1 ora. 
Stemperate la confettura con 1 cucchiaio di acqua e spennellate la torta appena sfornata. 
Consevate nel frigo.

Buon appetito!

2 σχόλια:

  1. Παράξενη παρασκευή γλυκού, πρωτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο και απορώ πώς γίνεται ένα σώμα αλλά το βλέπω με τα μάτια μου στο δικό σας. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή ‼️‼️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω απο περιεργεια την δοκιμασα και τελικα ειναι οντως καλη! και πανευκολη!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.