ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // GOMBI IN UMIDO AL FORNO

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Μπάμιες! άλλοι τις αγαπάνε, άλλοι δεν θέλουν ούτε να τις ακούσουν! Έμενα προσωπικά μου αρέσουν, αλλά δεν φτιάχνω και τόσο συχνά, γιατί κανένας άλλος στην οικογένεια δεν μοιράζεται τον ενθουσιασμό μου γι΄αυτές! 
Η γιαγιά μου μαγείρευε τις μπάμιες πάντα λαδερές και στην κατσαρόλα. Την συνταγή για το μαγείρεμα στον φούρνο την μάθαμε από την θεία Λόλα, αδελφή της μαμάς μου και επίσης δεινή μαγείρισσα, και την υιοθετήσαμε γιατί οι μπάμιες δεν έλιωναν και μας άρεσε έτσι περισσότερο. Απλό φαγάκι, αλλά νόστιμο πολύ, το συνοδεύουμε πάντα με φέτα που του ταιριάζει πάρα πολύ! 
 
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικά : 1 kg μπάμιες φρέσκες,
                2 κρεμμύδια, 
                1 kg ντομάτες ώριμες, 
                2 κ.σ. ξύδι,
                1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο παρθένο, 
                1/2 ματσάκι μαϊντανό,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύνετε τις μπάμιες και στραγγίστε τες καλά. Καθαρίστε τες κόβοντας περιμετρικά το κοτσάνι τους και προσέχοντας να μην τρυπήσετε το σώμα τους. Στρώστε τες μέσα σε ένα ταψί. Ραντίστε τες με λίγο ξύδι, πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλατάκι και αφήστε τες στον ήλιο να στεγνώσουν για ένα δίωρο. Αν είναι δύσκολο να τις εκθέσετε στον ήλιο, μπορείτε να τις στεγνώσετε και στον φούρνο : βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για μισή ωρίτσα.
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε τες σε μικρά κομματάκια. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. 
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, χωρίς να το αφήσετε να πάρει χρώμα. Προσθέστε την ντομάτα και το ξύδι και αφήστε την σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις. Αλατίστε και πιπερώστε. Στο τέλος προσθέστε και τον μαϊντανό.
Σε ένα ταψάκι ρίξτε 2-3 κουταλιές από την σάλτσα. Ρίξτε από επάνω μπάμιες και στρώστε τες ομοιόμορφα μέσα στο ταψί, αποφεύγοντας να τις ανακατέψετε. Καλύψτε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου μια ωρίτσα. Όταν το φαγάκι είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο πριν σερβίρετε. 
Σερβίρετε τις μπάμιες φούρνου κατά προτίμηση ζεστές.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.




GOMBI IN UMIDO AL FORNO

Gombi, un ortaggio particolare, che altri adorano e altri addiritura detestano! Li cucino raramente, perchè nesuno nella mia famiglia condivide il mio entusiasmo per loro! 
Molto tempo fa li avevo presentati abbinati al pollo (vedi ricetta qui), oggi invece ho scelto una ricetta più semplice, cuicnati in umido, e sempre nel forno. Questa è una ricetta che faceva spesso la zia Lola, sorella della mia mamma e bravissima cuoca, e l' abbiamo imparata da lei ... Accompagnamo sempre con un buon pezzo di formaggio feta!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti :  1 kg di gombi freschi,  
                             2 cipolle, 
                             1 tazzina del caffè olio e.v.o., 
                             1 gr pomodori maturi, 
                             1/2 mazzetto di prezzemolo,  
                             pepe nero macinato, 
                             sale.
Preparazione : 
Lavate i gombi e sgocciolateli molto bene. Meglio ancora tamponarli con carta assorbente. Mondateli, eliminando con un coltellino affilato,  tutta la parte esterna del loro picciolo. Al suo posto rimarra una specie di piccolo cono o cappello. Attenzione a non bucare il gombo, perchè rilascia subito la sostanza vischiosa. Disponeteli dentro una teglia. Cospargete con un po' di sale grosso, irrorate con aceto di vino e lasciateli esposti al sole per un paio d' ore (per protegerli dagli insetti coprite la teglia con un tulle). Se non è possibile esporrli al sole, potete seccarli al forno : preriscaldate il forno a 150°C e infornate per mezz' oretta. 
Sbucciate i pomodori, eliminate i semi e tagliate finemente.
Tritate le cipolle ed il prezzemolo. 
Rosolate appena la cipolla con l' olio. Aggiugnete i pomodori e l' aceto e lasciate cuocere per 3-4 minuti. Salate e pepate. A fine cottura aggiungete il prezzemolo.
"Imbrattate" il fondo di una pirofila con qualche cucchiaita di salsa di pomodoro. Disponete sopra i gombi, evitando di mescolarli troppo, e versate la salsa restante. 
Cuocete in forno caldo a 200°C, modalità statico, per ca. un' oretta. 
Servite i gombi al forno preferibilmente caldi.
Si conservano benissimo nel frigo per un paio di giorni.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.