ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ // PANE AL LIEVITO MADRE, CON OLIO EVO E ORIGANO


ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Υπέροχο λαδο-ριγανόψωμο με φυσικό προζύμι. Είναι πεντανόστιμο γιατί φτιάχνεται με κίτρινο, σκληρό αλεύρι και παραμένει μαλακό και λαχταριστό για μέρες ...

Δόση : 1 καρβελάκι του κιλού
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για την προ-ζύμη : 100 gr φυσικό προζύμι,
                                   100 gr νερό,
                                   50 gr αλεύρι δυνατό.
για την ζύμη : 500 gr αλεύρι σκληρό (κίτρινο),
                          100 gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                          150 gr χλιαρό νερό,
                          8 gr (1 κ.γ. γεμάτο) αλάτι,
                          15 gr (1 κ.γ. γεμάτο) μέλι,
                          1 κ.γ. ρίγανη.
Προετοιμασία :
Αργά το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάστε την προ-ζύμη : διαλύστε το φυσικό προζύμι στο νερό, προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Σκεπάστε το σε καμπάνα και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για ολη τη νύχτα.
Επίσης από το προηγούμενο βράδυ, αναμείξτε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και αφήστε το να σταθεί όλη τη νύχτα.
Την επομένη ημέρα το πρωί, αναμείξτε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από την ρίγανη, και δουλέψτε την στο μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να γίνει ομοιογενής και να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Σκεπάστε την σε καμπάνα, τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος και αφήστε την να σταθεί 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αδειάστε την ζύμη στην επιφάνεια εργασίας, προσθέστε την ρίγανη και δουλέψτε το ζυμάρι, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
Για πρακτικούς λόγους, έφτιαξα ένα ψωμάκι το οποίο αποτελείται από 4 κομμάτια, τα οποία μπορούν εύκολα να χωριστούν; μπορείτε να φτιάξετε κατ΄ευθείαν ένα ενιαίο καρβελάκι. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ψωμάκι όπως το δικό μου, χωρίστε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πλάστε το καθένα σε μπάλα και τοποθετήστε τα στην σειρά, μέσα σε μία κλασσική μακρόστενη φόρμα για κέικ, αλειμμένη καλά με ελαιόλαδο. Αλείψτε την επιφάνεια του ψωμιού με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη. Τοποθετήστε την φόρμα σε χλιαρό μέρος και αφήστε την να σταθεί μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει στο χείλος της.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις, και ψήστε το ψωμάκι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε το ψωμάκι από τον φούρνο, ξεφορμάρετε το μόλις χλιαρίνει και αφήστε το να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα.



PANE AL LIEVITO MADRE, CON OLIO EVO E ORIGANO

Un pane che resta soffice per parecchi giorni, preparato con la semola rimacinata olio e.v.o. Profumato con l' origano, è uno dei miei pani preferiti!

Dosi : 1 panetto da 1 kg ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
lievitino : 100 gr lievito madre,
                   100 ml acqua,
                   50 gr farina forte.
impasto : 500 gr semola rimacinata,
                   100 gr olio e.v.o.,
                   150 gr acqua tiepida,
                   8 gr (1 cucchiaino colmo) sale,
                   15 gr (1 cucchiaino colmo) miele,
                   1 cucchiaino origano.
Preparazione : 
La sera prima preparate il lievitino : stemperate il lievito madre nell' acqua, aggiungete la farina forte me mescolate. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente per tutta la notte. 
Sempre la sera prima mescolate la farina con l' olio e lasciate riposare per tutta la notte.
La mattina seguente preparate l' impasto, mescolando il lievitino, la farina con l'olio, il miele, il sale e l' acqua tiepida. Impastate nella planetaria col gancio, fino a prendere un impasto elastico e non appiccicoso. Coprite a campana e lasciate lievitare in lugo tipepido fino al raddoppio (3 ore ca.).
Rovesciate l' impasto sul piano del lavoro, aggiungete l' origano e lavorate per incorporarlo. 
Io volevo un panetto da poter dividerlo facilmente, cosi ho diviso l' impasto a 4, ho pirlato i pezzi e li ho messi in fila entro uno stampo da plum cake, ben oliato. Certo potete formare anche un panetto classico, allargando l' impasto con le mani, arrotolando e poi disponendo entro lo stampo da plum cake. Spenellate con poco olio e cospargete con qualche pizzico di origano. 
Posizionate in lugo tiepido e lasciate lievitare fino a raddoppiare e reaggiungere l' orlo dello stampo.
Scaldate il forno a 190°C, modalità statico, infornate e lasciate cuocere il pane per 45 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate, sformate appena possibile e lasciate raffreddare su una gratella.




4 σχόλια:

  1. Αγαπητη Μαρινα καλημερα
    Βλεπω την συνταγη σε πιστη μεταφραση της Ιταλικης, αλλα προβληματιζωμε με την ποσοτητα του αλατιου. 1 κουτ του γλυκου, τουλαχιστον το Ελληνικο κουταλακι, αποκλειεται να ειναι 8 γραμ, εκτος αν ειναι ιδιατερα βαθυ και γεμισμενο φουσκωτα. Οπως και να εχει θα σας ημουν υποχρεος στην διευκρινηση του μιας και το αλατι οσο λιγο και να ειναι τα λιγα γραμ πανω η κατω κανουν την διαφορα. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε φιλε/η συνήθως ζυγίζω τα υλικά που βάζω στις συνταγές μου και δεν δουλεύω με κουτάλια και κούπες, όμως επειδή πολλοί αναγνώστες δεν έχουν ζυγαριές ακριβείας, πολλές φορές, όπως και στην συγκεκριμένη συνταγή, για πρακτικούς λόγους συμπληρώνω τις ποσότητες και με αυτόν τον τρόπο. Την ζύγισα την ποσότητα με το κουταλάκι που έχω, και είναι όντως 8 γρ. ενα κουταλάκι γεμάτο, όχι κοφτό. Ισως και να παίζει ρόλο το αλάτι που χρησιμοποιώ, είναι λίγο χοντρόκοκκο, γιατί είναι χωρίς πρόσθετα.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.