ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ // INSALATA SFIZIOSA DI CAVOLO CAPPUCCIO


ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

Πολίτικη ή πικάντικη, η πιο ενδιαφέρουσα παραλλαγή της κλασσικής λαχανοσαλάτας, που η πολύχρωμη παρουσία της δεν περνάει ποτέ απαρατήρητη σε ένα τραπέζι! Το μάλλον γευστικά αδιάφορο λάχανο, συνδυάζεται με καρότο, σέλινο και πιπεριά και γαρνίρεται με μπόλικο ξύδι και λάδι.
Είναι η αγαπημένη μας χειμερινή σαλάτα! Επιπλέον προσφέρει την ευκολία οτι μπορεί να διατηρηθεί 3-4 μέρες στο ψυγείο έτοιμη κομμένη, μάλιστα επειδή τα λαχανικά μαρινάρονται στο ξύδι, γίνεται ακόμη πιο νόστιμη!
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Κάποιοι προσθέτουν σκόρδο ή καυτερή πιπεριά, κάποιοι φινόκιο, ενώ άλλοι προτιμάνε το σέλερι από το σέλινο. Αν την θέλετε ακόμη πιο πολύχρωμη μπορείτε να προσθέσετε και κόκκινο λάχανο. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το κλασσικό λευκό λάχανο, καρότο και το κλασσικό σέλινο, που εδώ μου αρέσει γιατί έχει πιο έντονο άρωμα. Η δικιά μου "τσαχνπινιά" στην συνταγή : προσθέτω τις γλυκόξινες πιπεριές που ήδη έχω ετοιμάσει μέσα σε βάζα από τον Σεπτέμβρη!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1/2 λευκό λάχανο μικρού μεγέθους (περίπου 1 κιλό),
                2 καρότα,
                τα φύλλα από 1-2 κλωνάρια σέλινο,
                1/2 κούπα γλυκόξινες πιπεριές (δες εδώ),
                αλάτι,
                ξύδι από σταφύλια λευκό,
                ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο.
Προετοιμασία :
Κατ' αρχήν πλύνετε όλα τα  λαχανικά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή στο μαντολίνο, κόψτε όσο πιο λεπτά μπορείτε το λάχανο (προσωπικά με βολεύει πιό πολύ το μαχαίρι, ίσως γιατί όταν έμαθα πως να κόβω το λάχανο δεν ήταν τόσο της μόδας τα μαντολίνα...). Ένα μυστικό που το έχω μάθει από την γιαγιά μου, είναι πως για να γίνει νόστιμο το λάχανο πρέπει να το στουμπήξουμε μαζί με το αλάτι. Αλατίστε λοιπόν το κομμένο λάχανο και πιέστε το με τα χέρια σας, μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του.
Τρίψτε τα καρότα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Ψιλοκόψτε το σέλινο.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις γλυκόξινες πιπεριές με 1 πιπεριά Φλωρίνης ή με πιπεριές τουρσί. Κόψτε και τις πιπεριές σε μικρά κομματάκια.
Προσθέστε όλα τα λαχανικά στο λάχανο, αναμείξτε και γαρνίρετε με ξύδι. Δοκιμάστε την σαλάτα στο αλάτι και το ξύδι. Αφήστε την να σταθεί σε δροσερό μέρος για τουλάχιστον ένα δίωρο, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Πριν σερβίρετε την σαλάτα προσθέστε και το ελαιόλαδο.



INSALATA SFIZIOSA DI CAVOLO CAPPUCCIO

Questa insalata colorata al cavolo cappuccio è la mia preferita durante l' inverno. In Grecia viene chiamata "insalata polìtiki" (cioè da Istambul) o "insalata pikàntiki" (sfiziosa). 
Oltre alla facilità nella preparazione, ha il vantaggio di poter essere conservata per 2-3 giorni nel frigo, senza perdere di freschezza o di sapore. Esistono varianti, con l' aggiunta di aglio, finocchio, peperone piccante. Per un effetto ancora più colorato, potete sotituire una parte del cavolo cappuccio bianco con quello viola. Qui vi presento il modo che preparo io la insalata sfiziosa, cioè con il cavolo cappuccio bianco, carota, sedano e peperoni agrodolci sott' olio, di solito preparati in casa anch' essi...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1/2 cavolo cappuccio piccolo (1 kg ca.),
                            2 carote,
                            le foglie da un paio di rami di sedano rapa,
                            1/2 tazza peperoni in agrodolce,
                            sale qb.,
                            aceto di vino biano qb.,
                            olio e.v.o.
Preparazione :
Lavate e asciugate le verdure.
Tritate il cavolo cappuccio molto finemente con un coltello o con la mandolina (io preferisco di tagliarlo con il coltello, forse perchè ho imparato così fin da piccola). Un piccolo trucco che ho imparato dalla mia nonna, è che per fare insaporire il piuttosto insipido cavolo cappuccio deve inzupparlo insieme al sale. Così salate il cavolo tagliato e inzuppatelo bene con le mani, fino ad espellere l' acqua di vegetazione.
Tritate le carote con una grattugia a fori larghi.
Tritate finemente il sedano. Io preferisco utilizzare le foglie del sedano rapa, che è il tipo di sedano più comune in Grecia, che hanno profumo e sapore più intenso.
Tritate finemente i peperoni sott' olio. Potete sostituirli con 1 peperone rosso fresco.
Aggiungete tutte le verdure al cavolo tritato, mescolate e irrorate con l' aceto. Regolate di sale e di aceto. 
Lasciate riposare in luogo fresco per un paio d' ore.
Prima di servire irrorate con un filo d' olio.


2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.