ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ // HALVA ESTIVΑ ALLA TAHINA


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Ο λεγόμενος "καλοκαιρινός χαλβάς" (Tahinli Yaz Helvası) είναι ένα σπιτικό γλυκάκι, από τα αγαπημένα των νοικοκυρών στην Τουρκία. Θεωρείται, και είναι, ένα εύκολο γλυκό, τα υλικά του υπάρχουν συνήθως στο σπίτι και μοιάζει πολύ με τον χαλβά που φτιάχνουν με αλεύρι αντί για σιμιγδάλι. Το ταχίνι του δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση, που μοιάζει πολύ με αυτή του χαλβά του μπακάλη. Εγώ τον έφτιαξα με καρύδια, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους ξηρούς καρπούς : αμύγδαλα, κελυφωτά φυστίκια ή φουντούκια.
Στην Τουρκία τον σερβίρουν συνήθως ως επιδόρπιο σε γεύμα με ψάρι, μαζί με το απαραίτητο ζεστό τσάϊ !

Δόση : γιά 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 4 κ.σ. (100 gr) ανάλατο βούτυρο,
                4 φλ. (450 gr) αλεύρι,
                1,5 φλ. (300 gr) ζάχαρη άχνη,
                1 φλ. (250 gr) ταχίνι,
                1 φλ. (100 gr) χοντροαλεσμένα καρύδια.
Προετοιμασία :
Κοσκινήστε ξεχωριστά το αλεύρι και την ζάχαρη άχνη, είναι σημαντικό να μην έχουν σβώλους.
Βάλτε το βούτυρο να κάψει μέσα σε μία χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέστε το αλεύρι και καβουρντίστε το μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
Αναμιγνύοντας συνεχώς, προσθέστε την μισή ποσότητα της ζάχαρης, και μετά από ένα λεπτό και την υπόλοιπη. Καβουρντίστε για 2 λεπτά. Προσθέστε το ταχίνι και συνεχίστε να αναμιγνύετε στην φωτιά μέχρι να σφίξει και να αποκτήσει συνοχή.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε τα καρύδια (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας) και αναμείξτε.
Βάλτε το μίγμα του χαλβά μέσα σε φόρμα (κατά προτίμηση μεταλλική) την οποία καλό είναι να έχετε επενδύσει προηγουμένως με διάφανη μεμβράνη. Στρώστε την επιφάνεια του και αφού κρυώσει βάλτε τον στο ψυγείο, τουλάχιστον για ένα δίωρο.
Διατηρείται για πολλές ημέρες (εγώ τον είχα στο ψυγείο).



HALVA ESTIVΑ ALLA TAHINA

La halva è un dolce molto popolare in Turchia, ma anche in Grecia. Viene preparato con semolino o farina, una sostanza grassa (burro o olio) e zucchero (o miele) spesso con l' aggiunta di frutta secca. 
La "halva estiva" alla tahina (Tahinli Yaz Helvası) è un dolcetto casalingo molto amato per la sua facilità di preparazione ma anche per la sua bontà. E un dolce a portata di mano, siccome preparato con ingredienti che di solito ci sono in dispensa (la tahina in Turchia è un alimento comune assai). Ho utilizzato delle noci, ma potete utilizzare anche altro tipo di frutta secca (mandorle, nocciole o pistacchi).
In Turchia viene servito come dessert, dopo un pasto a base di pesce, spesso accompagnato con tè caldo, sevito negli appositi biccherini di vetro.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facilissima
Ingredienti : 4 cucchiai (100 gr) di burro senza sale,
                            4 tazze (450 gr) di farina,
                            1,5 tazza (300 gr) di zucchero a velo,
                            1 tazza (250 gr) di tahina,
                            1 tazza (100 gr) di noci tritate grossolanemente.
Preparazione :
Prima di tutto settacciate separatamente la farina e lo zucchero a velo, è essenziale di non avere grumi.
Ponete il burro entro una casseruola bassa e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la farina settacciata e fate tostare.
Sempre mescolando aggiungete metà dello zucchero e dopo un minuto anche il resto. Lasciate tostare per un paio di minuti. Aggiungete la tahina e continuate a lavorare il composto sul fuoco, fino che diventi consistente e non sbrisoloso.
Ritirate dal fuoco, aggiungete le noci (o altra frutta secca) e mescolate bene.
Ponete il composto entro uno stampo (preferibilmente di metallo) foderato con pellicola transparente e livellate. Lasciate raffreddare e ponete nel frigo per un paio di ore almeno.
Si conserva (io l' avevo messo nel frigo) per parecchi giorni.



2 σχόλια:

  1. Αν ομογενοποιησεις το μιγμα ετσι οπως το περιγραφεις,εχεις κανει κατι αλλο που δεν το λες...ετσι δεν γινεται με τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λογο ειχα να μην το πω? Απλα πρεπει να καταλαβεις σε ποιο σημειο πρεπει να κατεβασεις το γλυκο ωστε να εχει συνοχη και να μην τριβεται ...
      Ετσι κι αλλιως αυτη ειναι μια πολυ συνηθισμενη τουρκικη συνταγη, μπορεις να την ψαξεις και στο διαδικτυο, υπαρχουν και αρκετα σχετικα βιντεο ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.