ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΡΟΜΗΛΟ // CONFETTURA DI PRUGNE ACIDE


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΡΟΜΗΛΟ

Κορόμηλα, εμείς τα λέμε ερίκια αλλά και αβράμπουλα, ένα γλυκόξινο φρούτο σε διάφορες χρωματικές ποικιλίες που δεν το βρίσκουμε και πολύ εύκολα σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ. Τα πράσινα κορόμηλα αυτήν την εποχή τα βλέπω συχνά στην λαϊκη, κόκκινα όμως και κίτρινα δεν έχω δεί ποτέ! 
Ακριβώς έξω από την αυλή μας στο εξοχικό, είχε φυτρώσει μία μικρούλα κρομηλιά, την οποία ο γείτονας περιποιήθηκε και πλέον κάθε χρονιά είναι φορτωμένη με γλυκόξινα κόκκινα κορόμηλα. Καθώς έχουμε και το ελεύθερο να μαζεύουμε όσα θέλουμε - μεγάλη τύχη να έχει καλό γείτονα! - η μαρμελαδίτσα από κόκκινα κορόμηλα είναι μία από τις καθιερωμένες της χρονιάς ...
Την μαρμελάδα την έφτιαξα μόνο με φρούτο και ζάχαρη, αλλά καθώς το κορόμηλο δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα, θα μπορούσατε να αρωματίσετε την μαρμελάδα με βανίλια ή δεντρισάϊ (αρμπαρόριζα).

Δόση : 4 βαζάκια των 250 ml, 
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg κορόμηλα (καθαρό βάρος),
                750 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                τον χυμό απο 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ώριμα κορόμηλα, πλύντε τα και στραγγίστε τα καλά. Καθώς τα κουκούτσια τους δεν βγαίνουν πολύ εύκολα, εκτός και αν είναι πάρα πολύ ώριμα, με ένα μαχαιράκι κόψτε την σάρκα του φρούτου γύρω από το κουκούτσι. Ζυγίστε τα.
Βάλτε τα φρούτα μέσα σε ένα ευρύχωρο γυάλινο σκεύος, σκεπάτε τα με την ζάχαρη, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού και αφήστε τα να σταθούν ένα δίωρο .
Μεταφέρετε το περιεχόμενο του σκεύους μέσα σε μία κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια δυνατή φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει.
Μεταγγίστε το περιεχόμενο στο γυάλινο σκεύος, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες ή γιά όλη την νύχτα.
Μεταφέρετε ξανά στην κατσαρόλα, βάλτε την στην φωτιά και αφήστε να βράσει γιά 10 λεπτά.
Σβύστε την φωτιά και αφήστε να σταθεί μισή ωρίτσα.
Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε την μαρμελάδα. Βράστε την μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει (103°C με το θερμόμετρο ή κάντε το τεστ με την σταγόνα στο πιάτακι).
Οσο η μαρμελάδα είνα καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Βιδώστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα βαζάκια και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρήστε την μαρμελάδα σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.



CONFETTURA DI PRUGNE ACIDE

Prugne acide o prugne selvatiche o cocumili, e particolarmente le varietà rosse e gialle, sono frutti che raramente si trovano nel mercato. 
Quando si abita però in campagna, spesso si ha la fortuna di trovare un albero di pruno selvatico (Prunus cocomilia) giusto fuori dal tuo recinto. Così a pochi metri dal nostro terreno è cresciuto un alberello di prugne acide rossi, fortunatamente potato e curato dal nostro vicino di casa. E siccome abbiamo il via libera nel frutteto del nostro vicino - avere un vicino di casa gentile e buono è una vera fortuna! - ogni anno ne aproffitiamo per preparare una confettura di colore e sapore a dir poco buonissimi!

Dosi : 4 barattoli da 250 ml
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg di prugne acide (peso netto),
                            750 gr zucchero semolato,
                            succo da 1/2 limone.
Preparazione :
Scegliete delle prugne acide maturi, lavate e scolate. Siccome di solito il nocciolo è attaccato alla polpa, con un coltellino tagliate la polpa per eliminarlo. Ponete in una ciotola e pesate.
Aggiungete lo zucchero ed il succo di limone e lasciate risposare per un paio d' ore.
Trasferite il composto entro una casseruola e portate su fuoco moderato. Quando comincia l' ebbollizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Trasferite nella ciotola, coprite con pellicola transaprente e lasciate riposare per 12 ore o per tutta la notte.
Travasate nella casseruola e portate ad ebbolizione. Lasciate cuocere per una decina di minuti. Spegnete il fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta.
Sminuzzate i pezzi della frutta con un frullatore ad immersione. Fate cuocere la confettura per qualche minuto ancora, fino a rapprendere (103°C col termometro per i dolci o fate la prova piattino).
Invasate la confettura ancora scottente, in barattoli precedentemente igienizzati. Tappate subito, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
La confettura di prugne acide si conserva per parecchi mesi, in luogo fresco e buio.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.