ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΡΥΖΙ ΑΛ ΤΕΛΈΦΟΝΟ // RISO AL TELEFONO


ΡΥΖΙ ΑΛ ΤΕΛΈΦΟΝΟ

Σωστά διαβάσατε, δεν καταλάβατε λάθος, ο τίτλος της συνταγής όντως έχει σχέση με το τηλέφωνο!
Φαγάκι που σίγουρα δεν θα το συναντήσετε σε κάποιο εστιατόριο, αφού είναι από τα αγαπημένα μαμαδίστικα comfort food των ιταλών! Ενα χυλωμένο ρυζάκι, που όταν βουτήξεις μέσα το πηρούνι σου και πάς να το σηκώσεις, σχηματίζονται λεπτές κλωστές από το λιωμένο τυρί! Από εδώ και ο συσχετισμός με το τηλέφωνο και τα καλώδια του! (γιά την ιστορία, υπάρχει και άλλη συνταγή στην ιταλική κουζίνα με τον χαρακτηρισμό "αλ τελέφονο", αυτήν τη φορά με κορκέτες ρυζιού γεμιστές με τυρί που λιώνει)
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στο ρίζο ή ριζότο αλ τελέφονο, άλλοι το φτιάχνουν κοκκινιστό, δηλαδή με ντομάτα, άλλοι βάζουν γάλα, άλλοι όχι. Επίσης συχνά βάζουν σαλαμάκι και το τυράκι πρέπει οπωσδήποτε να λιώνει εύκολα, γιά να σχηματιστούν οι κλωστές.
Γιά το δικό μου ριζότο αλ τελέφονο, χρησιμοποίησα ρύζι Αρμπόριο, σπιτική παντσέτα και από τυριά βουβαλίσια μοτσαρέλα και λίγο parmigiano reggiano γιά την νοστιμιά!

Δόση : γιά 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 200 gr ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρολίνα),
                αλάτι,
                60 gr σπιτική παντσέτα (αλλαντικό),
                1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 φλ. καφέ γάλα,
                1 μεγάλο αυγό,
                1 μοτσαρέλα κατά προτίμηση απο βουβαλίσιο γάλα (120 gr),
                3 κ.σ. αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.          
Προετοιμασία : 
Πρακτικά όποιοδήποτε είδο ρυζιού είναι κατάλληλο, αλλά καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα ρύζι που περιέχει αρκετό άμυλο, και δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε για αρμπόριο, και το εγχώριο καρολίνα μιά χαρά είναι!
Βράστε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό, αυστηρά αλ ντέντε. Είναι προτιμώτερο να είναι λίγο σκληρό παρά βρασμένο πολύ.
Παράλληλα, σωτάρετε την παντσέτα στο ελαιόλαδο. Επειδή είναι δύσκολο να βρείτε παντσέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπέϊκον. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σαλάμι ή ζαμπόν, αλλά δεν θα τα σωτάρετε.
Στραγγίστε την μοτσαρέλα και κόψτε την σε μικρά κομματάκια.
Χτυπήστε το αυγό με το γάλα και προσθέστε την παρμεζάνα. 
Στραγγίστε το ρύζι και προσθέστε το μίγμα του αυγού και την μοτσαρέλα.
Ρίξτε το μίγμα μέσα σε ένα τηγανάκι, προσθέστε και την παντσέτα και βάλτε το σε χαμηλή φωτιά.    
Αναμείξτε για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει η μοτσαρέλα. Δοκιμάστε στο αλάτι.
Σερβίρετε το αμέσως, τρώγεται αυστηρά ζεστό, γιά να απολαύσετε και την τσαχπινιά του λιωμένου τυριού! Μπορείτε να προσθέστε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι!     



RISO AL TELEFONO

Riso al telefono, ricettina sempliciotta, per un piatto caldo e sostanzioso, ideale per una cenetta veloce durante le fredde notti d' inverno... Il suo nome lo deve al fatto che quando si fa sollevare una forchettata, il formaggio filante fuso, forma tanti fili che rassomigliano ai fili del telefono.
Esistono tante varianti, con pomodoro o senza, con latte o senza, con salame, prosciutto o anche senza ... Io l' ho preparato con pancetta home made (il mio nuovo amore, la metto quasi su tutto!) e la mozzarella di bufala.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 200 gr riso per risotti (arborio, carnaroli),
                             sale qb.,
                             60 gr pancetta home made,
                             1 cucchiaio olio extravergine di oliva,
                             1 tazzina da caffè latte,
                             1 uovo grande,
                             1 mozzarella preferibilmente di bufala (120 gr),
                             3 cucchiai parmigiano reggiano,
                             pepe nero macinato al momento.      
Preparazione : 
Cuocete il riso, rigirosamente al dente, in abbondante acqua salata.
Nel frattempo tagliate la pancetta a dadini e rosolate nell' olio. 
Scolate la mozzarella e tagliate a dadini.
Sbattete l' uovo col latte e aggiungete il parmigiano. 
Scolate il riso, aggiungete il composto dell' uovo e la mozzarella.
Trasferite in un tegamino e portate su fuoco moderato. Mescolate fino a scioglersi la mozzarella e diventare filante. Regolate di sale.
Aggiungete solo una spolveratina di pepe macinato  e servite subito, perchè si mangia rigorosamente caldo!





1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.