ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ // PANCETTA AL FORNO CON PATATE

  ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Τα ψητά έχουν την τιμητική τους στα γιορτινά τραπέζια. Εδώ που τα λέμε, είναι η εύκολη λύση, αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερη επιτήρηση όσο ετοιμάζονται και αφήνουν ελεύθερο χρόνο στην νοικοκυρά να ασχοληθεί με την προετοιμασία των υπόλοιπων εδεσμάτων του τραπεζιού.
Η παντσέτα βέβαια δεν είναι ένα κομμάτι κρέατος κατάλληλο γιά δίαιτα, αλλά μία φορά στις τόσες μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς πολλές τύψεις ... Τα ιδιαίτερα σημεία σε αυτήν την συνταγή είναι το μαρινάρισμα και το ψήσιμο, που έχουν ως αποτέλεσμα το κρέας να λιώνει στο στόμα, αλλά παράλληλα να αποκτά μία λαχταριστή, τραγανή κρούστα. Εγώ πρόσθεσα και πατάτες, οι οποίες ψήθηκαν στο ζουμάκι της παντσέτας και έγιναν πεντανόστιμες!

Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1,5 kg παντσέτα άκοπη (σε ένα κομμάτι),
γιά το μαρινάρισμα : 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                       1 κ.γ. κοφτή πάστα σκόρδου,
                                       1 κ.γ. κοφτή ντοματοπελτέ,
                                       1 κ.γ. καστανή ζάχαρη,
                                       1 κ.γ. κοφτή πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                       1 κ.γ. γεμάτη πάπρικα γλυκειά,
                                       1/3 κ.γ. πάπρικα καυτερή,
                                       1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο,
                                       2 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό τριμμένο,
                                       1,5 κ.γ. αλάτι.
γιά τις πατάτες : 1,5 kg πατάτες,
                               πιπέρι μαύρο,
                               αλάτι.
Προετοιμασία :
Αναμείξτε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Αλείψτε το κρέας απ' όλες τις πλευρές και κάντε μασάζ, ώστε να εισχωρήσει. Βάλτε έπειτα μέσα σε σακκούλα για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Αφήστε το να σταθεί όλη τη νύχτα.
Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα, ώστε να έρθει σε θερμορασία περιβάλλοντος.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Τοποθετήστε το κρέας μέσα σε γάστρα και βάλτε την στον φούρνο. Αφού περάσει μισή ώρα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 160°C και αφήστε το ακόμη 2 ώρες. Την τελευταία ώρα ψησίματος, περιχύνετε συχνά το κρέας με το ζουμί του.
Οταν ψηθεί η παντσέτα βγάλε την σε μία πιατέλα.
Στο εν τω μεταξύ, καθαρίστε τις πατάτατες και κόψτε τες κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους και φροντίστε να είναι όσο πιό ισομεγέθεις. Ζεματίστε τες για 5 λεπτά και στραγγίστε τες. Οταν ψηθεί το κρέας, βάλτε τες μέσα στο ταψί, αναμείξτε τες με το ζουμάκι που περίσσεψε από το ψήσιμο, αλατίστε και πιπερώστε. Ψήστε τες στους 200°C, στις αντιστάσεις γιά περίπου μισή ώρα.
Σερβίρετε την παντσέτα ζεστή μαζί με τις πατάτες.




PANCETTA AL FORNO CON PATATE

Un bel arrosto è sempre una scelta vincente per i pranzi delle feste. A dire il vero è la soluzione facile che lascia il tempo a ricevere gli ospiti e a dedicarsi ad altre preparazioni per il pranzo.
La pancetta è certo un taglio calorico, ma molto saporito, così ogni tanto si può permettersi di goderlo. Il segreto per questa pancetta con la crosta croccante che si scioglie in bocca, sta nella marinatura e la cottura lenta. Le patate sono state cotte nel liqudo di cottura della panceta e sono venute anch' esse particolarmente saporite.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1,5 pancetta in un pezzo,
marinatura : 3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                        1 cucchiaino raso di pasta di aglio sbianchito,
                        1 cucchiaino raso di triplo-concentrato di pomodoro,
                        1 cucchiaino di zucchero di canna demerara,
                        1 cucchiaino raso di pepe nero macinato al momento,
                        1 cucchiaino colmo di paprica dolce,
                        1/3 cucchiaino di paprica piccante,
                        1 cucchiaino di coriandolo macinato,   
                        2 cucchiai di rosmarino essiccato e tirtato,
                        1,5 cucchiaino di sale.
per le patate : 1,5 kg di patate
                           pepe nero,
                           sale.
Preparazione :
Mescolate tutti gli ingredienti per la marinata. Spenellate la carne da tutti i latti, massaggiando per fare penetrare. Chiudete in un sacchetto per alimenti, posizionate nel frigo e lasciate riposare per tutta la notte.
Estraette la carne dal frigo e lasciate a temperatura ambiente per un' oretta.
Scaldate il forno a 200°C, modalità statico.
Disponete la carne in una rostiera, coperchiate ed infornate. Trascorsi 30 minuti, abbassate la temperatura a 160°C e lasciate cuocere per 2 ore. L' ultima ora di cottura bagnate ogni tanto l' arrosto con il suo sugo.
Una volta cotta la carne, estraete dalla rostiera.
Nel frattempo preparate le patate; sbucciate, tagliate a spicchi o cubetti, più o meno della stessa grandezza. Sbollentate le patate per 5 minuti e scolate. Una volta terminata la cottura della carne aggiungete le patate, mescolate con il fondo di cottura, salate e pepate a piacere. Infornate a 200°C, modalità statico, per 30 minuti, fino a dorare.
Servite la pancetta e le patate caldi.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.